Bursa'daki içme suyu havzalarının temizliği Gebze Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü tarafından yapılan bilimsel çalışmayla tescillendi.
Bursa Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, BUSKİ Genel Müdürlüğü'nün talebi üzerine Prof. Dr. Ebubekir Yüksel'in başkanlığındaki bilim heyetinin kapsamlı çalışması sonucunda, Bursa'nın Türkiye'deki büyükşehirler içinde dünyanın en sağlıklı sularından birini tükettiği bilimsel raporla belgelenmiş oldu.
Çalışmaya ilişkin elde edilen verileri paylaşmak ve söz konusu verilerin derlendiği kitabı takdim etmek üzere BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı'yı ziyaret eden Gebze Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Yüksel, gerçekleştirdikleri çalışmanın içeriğine ilişkin bilgilendirmede bulundu.
Doğancı ve Nilüfer Barajının da içinde bulunduğu, içme suyu havzasının kirletici unsurlardan uzak tutulması noktasında BUSKİ'nin başarılı çalışmalar sergilediğini belirten Yüksel, "Çalışmamız, BUSKİ Genel Müdürlüğümüzden gelen talep üzerine 24 Aralık 2014'te başladı. 19 Ocak 2015 ve 1 Nisan 2015 tarihleri arasında numune alımları gerçekleştirilerek 20 Nisan 2015'te sonuçlandırıldı. Bursa içme suyu kaynaklarında incelenen EDC ve PPCP kaynaklı mikro kirleticilerin ölçüm sonuçları, dünya literatüründeki diğer çalışmalar göz önüne alınarak değerlendirilmiş ve dünya literatüründe tespit edilen ölçümlerle karşılaştırıldığında söz konusu ölçüm sonuçlarının çok daha düşük konsantrasyonlarda olduğu belirlenmiştir" dedi.
Objektif ve kapsamlı rapor
Çalışmayı 4 aylık süreçte, havzanın içme suyu barajı, kuyu ve su kaynakları gibi 100 ayrı noktasından 4 ayrı zamanda aldıkları su numuneleri üzerinden yaptıklarını dile getiren Yüksel, mikro kirletici unsurların neden olduğu sonuçları daha sağlıklı gözlemleyebilmek açısından numune alımının ilaç kullanımının en yoğun olduğu kış aylarıyla mevsim geçişlerine bağlı olarak su kalitesindeki değişkenliğin söz konusu olduğu ilkbahara denk getirildiğini vurguladı.
Yüksel, BUSKİ İçme Suyu Arıtma Tesisleri ve içme suyu kaynaklarında incelenen 28 adet kirleticiden 14'ünde mikro kirleticiye hiç rastlanmadığını, geri kalan 14'ünde ise dikkate alınmayacak ve önemsenmeyecek değerlerde olduğu belirterek, "Bursa'daki su kullanıcıları, içme suyunun kalite standartları açısından hem çok üst düzeyde olması hem de ilaç artığı içeren mikro kirleticiler açısından Türkiye'deki büyükşehirler arasında dünyanın en sağlıklı sularından birini tüketiyor" diye konuştu.
Arıtmada dünya standartları
Bursa'daki içme suyu havzalarının herhangi kirletici bir unsur içermediğinin bilimsel raporla kanıtlandığını dile getiren Çetinavcı da çalışmayı gerçekleştiren Yüksel'e teşekkür ederek, "İçme suyu havzamızın temiz olduğuna dair ısrarla dile getirdiğimiz iddialarımız, bilimsel bir çalışmayla da kanıtlanmış oldu. Çeşmeden akan suyun gönül rahatlığıyla içilebildiği ender şehirlerin başında gelen Bursa bu özelliğini büyük oranda, içme suyunun arıtılarak kullanıma hazır hale getirilmesinde gösterdiği üst düzey performans nedeniyle BUSKİ'ye borçludur" diye konuştu.
Dobruca İçme Suyu Arıtma Tesisinde kurulu bulunan laboratuvarın, uluslararası akreditasyona sahip olduğuna dikkati çeken Çetinavcı, arıtma işlemlerinin Dünya Sağlık Örgütü kriterleriyle diğer uluslararası standartlara uygun çerçevede yapıldığını vurguladı.
Her gün şehrin 30 farklı noktasından alınan numunelerde bakteriyolojik, 100 ayrı noktasından alınan numunelerde ise klor ölçümleri yapıldığını aktaran Çetinavcı, Bursa'nın içme suyunun, BUSKİ'nin yanı sıra, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, ilçe belediyeleri ve bazı meslek odaları tarafından da analiz edildiğini sözlerine ekledi.
Son Dakika › Yerel › Bursa'daki İçme Suyu Havzasına 'Temiz' Raporu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?