Çanakkale 1915 Gezici Müzesi Tırı Sivas'ta - Son Dakika
Yerel

Çanakkale 1915 Gezici Müzesi Tırı Sivas'ta

Çanakkale 1915 Gezici Müzesi Tırı Sivas\'ta

Çanakkale Savaşlarında kullanılan malzemelerin sergilendiği Çanakkale 1915 Gezici Müzesi Tırı, Sivas'ta ziyarete açıldı.

24.03.2014 15:40  Güncelleme: 15:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale Savaşları'ndan kullanılan malzemelerin sergilendiği Çanakkale 1915 Gezici Müzesi TIR'ı Sivas'ta ziyarete açıldı.

Atatürk Etnografya Kongre Müzesi Bahçesi'nde getirilen gezici müzenin açılışını Sivas Valisi Alim Barut, Sivas Belediye Başkan Vekili Orhan Demirok ve Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Kayseri İl Müdürü Mehmet Uğurlu gerçekleştirdi.

Açılış öncesi konuşan Sivas Valisi Alim Barut; " Milletler hayatında dönüm noktası olan mutlaka takvim yapraklarında işaretlenmesi gereken önemli günler vardır. İşte Türk milletinin hayatında da 18 Mart 1915 çok önemli bir gündü çünkü etkisi bugünlere kadar geliyor. Eğer 18 Mart 1915'te deniz zaferi kazanılmasaydı daha sonraki karaya çıkışlarda, kara savaşlarında düşman kuvvetleri alt edilmeseydi biz bugün burada sergi açamazdık. Cumhuriyet'imize kavuşabilir miydik? Kavuşamaz mıydık? Bilemiyoruz dolayısıyla bu tarih bu güne kadar Cumhuriyet'ten önce olsa bile Türkiye Cumhuriyeti'nin temel taşlarından biridir Çanakkale. Bizde bu sebeple özellikle orada şehit verdiğimiz dedelerimizin hatırasını yaşatmak durumundayız. Çanakkale'ye gittiğiniz zaman bunu rahatlıkla görebilirsiniz Anadolu'nun her yerinden, Anadolu'da ki her köyden orada topraklara karışmış toprağı can etmiş şehitlerimizi görürsünüz. Dolayısıyla bunların hatıralarını yaşatmamız lazım onlar neden bu topraklara can ettiler bunu bilmemiz lazım onun anlamına, manasına uygun yaşamamız lazım" dedi.

Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Kayseri İl Müdürü Mehmet Uğurlu ise; " Önümüzdeki yıl Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılı, 100'üncü yılı etkinliklerine Türkiye gövde gösterisi yapacak şekilde hazırlanacak çok büyük projeler yapılıyor, hazırlanıyor ve devam ediyor. Bu kapsamda bizim Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü olarak da gezici müze TIR'ı ile ilgili bir çalışma başlatıldı. 19 ay sürecek bu çalışma 81 vilayeti birer hafta arayla bu TIR'ımız gezecek. Kamuoyuna içindeki objeleri, savaş malzemelerini sergileyecek. Tabi ki Çanakkale'ye gidemeyenler için Çanakkale ruhunu anlayabilmek için son derece önemli bu 14'üncü vilayetimiz, 15'inci vilayet olarak Yozgat'a gidecek ve 19 ay sonuçlandığında tüm Türkiye'yi dolaşmış olacak. 18 Mart 2015'de bu proje tamamlandığında 100'üncü yıl etkinliklerine erişmiş olacak" ifadelerini kullandı.

4 bin parçadan oluşan Çanakkale Gezici Müzesi'ni gezen vatandaşlar oldukça duygusal anlar yaşadı. Vatandaşlar ilk günden gezici müzeye yoğun ilgi gösterdi. - SİVAS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çanakkale 1915 Gezici Müzesi Tırı Sivas'ta - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement