EDİRNE (İHA) – Çeltik üreticilerinin çeltik fiyatlarından memnun olmadığı belirtildi. Edirne Ziraat Odası (EZO) Başkanı Cengiz Yorulmaz, çeltikte hasadın Ağustos ayında başladığını belirterek, Aralık ayında açıklanan fiyatın üreticiyi memnun etmediğini söyledi.
EZO Başkanı Yorulmaz, "Ülkenin yüzde 50 çeltiğini üreten Edirne'nin ne kadar sıkıntıda olduğunu biliyoruz. Ne yazık ki Aralık ayının 16'sında fiyatlar açıklandı. Tabi bu açıklanan fiyat da bizi tatmin etmedi. Hasat Ağustos ayının sonunda başlar, Eylül ayında devam eder. Bu aydan itibaren Aralık ayına kadar 2,5 aylık süreçte çiftçi mağdur edildi. Tabi bunun yanında açıklanan fiyat da üreticiyi tatmin etmedi. Sebebine gelince Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) sıkmalı rutubet ölçerken, bizim kurutmadan çıkardığımız çeltiklerle, TMO'nun arasında 2-3 puan fark atıyor. Çiftçinin deposundaki malların hepsi çuvallı mal, rutubetleri de açık rutubet ölçer ile ölçüldüğünde 15-16 rutubet ölçüldü. Hiçbir üreticiden fiyatların iyi olduğuna doğru herhangi bir görüş bildiren olmadı. Genelde bu fiyatların düşük olduğundan yakınıyor üretici. Bölgemiz açısından geç kalınan bir durum söz konusudur. Bu yıl iklim şartlarından dolayı bölgemizde hem randıman sorunu var, hem de verim problemi var" dedi.
"BİZİM İSTEDİĞİMİZ FİYAT 1,80 TL'DİR"
1,58 TL fiyatın hiçbir zaman çeltik üreticisini tatmin etmeyeceğini belirten EZO Başkanı Yorulmaz, "Bizim istediğimiz fiyat 1,80 TL'dir. Çeltikte 60 randıman, rutubet yüzde 15 gibi oranlarda fiyatın 1,80 TL istedik. Bölgemizde 5-6 tane firma iflas etti. Çeltik çok zahmetli bir iştir. 120 gün içinden çıkılmaz. 4 ay para harcarsın sonunda para kazanmaya çalışırsın" ifadelerini kaydetti.
Çeltikte yaşanan sıkıntının büyük olduğuna değinen EZO Başkanı Yorulmaz, " Türkiye'de ilk pancar fabrikası bölgemizde açılmıştır. Pancar üreticisini küstürdüler, bölgemizde 1 dönüm pancar ekilmiyor. Eğer çeltik üreticisini de küstürürsek, insanları mağdur edersek, dışarı bağımlı oluruz. Dışarı bağımlı olduğumuzda bugün yediğin pirinci daha pahalı yersin. Bu bilinçle herkesin hareket etmesi lazım, çeltik üreticisinde bu yıl ekilişlerde artış vardı. TMO'da ithal getirdiği çeltiklerin maliyetinin düşük olmasından dolayı piyasada bir belirsizlik oldu. Sanayici de bundan rahatsız. Eğer TMO piyasayı regüle edecekse yerli malla regüle etsin. Bu anlamda damak tadı da değişiyor insanların, bizim istediğimiz raftaki pirincin ithal mi yerli mi olduğunu yazması gerekiyor. Biz rekabet kurulunu bu anlamda göreve çağırıyoruz. İnsanlar marketlerdeki raflardaki ürünlerin yerli mi yoksa ithal ürün mü olduğunu bilecekler. Çok küçük ibarelerle yazılmaya başladı ama, tüketici bunu göremeyebilir. İthal ile yerlinin karışımını kesinlikle istemiyoruz. Üreticinin mağduriyetleri giderilmesi gerekir, aksi, takdirde çiftçi çeltikten uzaklaşacaktır" şeklinde konuştu. - EDİRNE
Son Dakika › Yerel › Çeltikte Fiyat Memnun Etmedi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?