Çiftçilerin Sertifikalı Patates Tohumu Bulamadığı İddiası - Son Dakika
Yerel

Çiftçilerin Sertifikalı Patates Tohumu Bulamadığı İddiası

Tavşanlı'da faaliyet gösteren bazı çiftçiler, sertifikalı patates tohumu temininde güçlük çektiklerini iddia etti."Kütahya Ekonomisinde Patatesin Önemi ve Yeri" konulu sunumunda, Kütahya'nın iklim ve toprak yapısı bakımından patatesin uygun...

14.02.2012 16:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tavşanlı'da faaliyet gösteren bazı çiftçiler, sertifikalı patates tohumu temininde güçlük çektiklerini iddia etti.

Geçen yıl, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar'ın,

"Kütahya Ekonomisinde Patatesin Önemi ve Yeri" konulu sunumunda, Kütahya'nın iklim ve toprak yapısı bakımından patatesin uygun olduğu bilgisini edinen çiftçiler, üretimle ilgili tohum taleplerinde sıkıntıyla karşılaştıklarını öne sürdü.

Çiftçi Halil Oral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, patates üretimine karar verdiğini, ancak sertifikalı tohum bulmakta sıkıntı yaşadığını söyledi.

Baydar'ın, patatesin buğdaydan iki kat fazla kazandıracağını söylediğini belirten Oral, "Kütahya'nın Afyonkarahisar gibi bir patates üretim merkezi olabileceği açıklandı. Bunun üzerine sertifikalı patates tohumu için İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne başvurdum. Bu konuda sıkıntı olduğunu öğrendim. Şimdi tohum arayışım sürüyor" dedi.

Tavşanlı Ziraat Odası Başkanı İsmail Akpınar da önceki yıllarda çiftçilerin sertifikalı patates tohumunu İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden temin ettiğini, bu yıl da kendilerine müracaat eden çiftçileri müdürlüğe yönlendirdiklerini anlattı.

Ziraat Odasında görevli Ziraat Mühendisi Ertuğrul Gürleyen de, patates tohumunda tercih edilen türlerin ithal edildiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Çiftçinin bilinçlendirmesiyle yeni sıkıntılar da ortaya çıkıyor. Patates üretiminde de durum böyle oldu. Patatesin bazı ürünlerden daha çok kazandıracağı yönündeki bilgiler üzerine talepte bulunan çiftçiler çoğaldı. Ancak bu konuda bir sıkıntı oldu. Patates üreticileri, agria ve erkenci yaz patatesi olan morfona türlerini tercih ediyor. Bu tohumlar da ithal tohumlar. Başka pek çok tohumda da aynı sıkıntı olabiliyor. Fiyatında olsun, teminin olsun sıkıntı ortaya çıkabiliyor."

Kütahya İl Genel Meclisi Başkanı Seyit Ömer Durmuş ise tarımın gelişmesine önem verdiklerini bildirerek, tohum ve fidan alımıyla ilgili İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne destek verdiklerini kaydetti.

Sertifikalı tohum alımı için bütçeden kaynak ayırdıklarını ifade eden Durmuş, sertifikalı patates tohumunun bu kapsamda alınarak, iklim şartları ve toprak yapısına göre çiftçilere dağıtılacağı bilgisini verdi.

- KÜTAHYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Çiftçilerin Sertifikalı Patates Tohumu Bulamadığı İddiası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement