Muş'ta çözüm süreci ile hayvan sayısında artış yaşanması, besicilerin yüzünü güldürdü.
Huzur ortamının hakim olduğu Doğu Anadolu Bölgesi'nde, yayla ve meralardaki yasakların da kaldırılması, bölge genelinde tarım ve hayvancılık alanında büyük gelişmelerin önünü açtı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Mehmet Aydın, yaptığı açıklamada, çözüm sürecinin besicileri hayvancılığa yönlendirdiğini söyledi.
Çözüm sürecinde mera ve yaylaların kullanıma açılmasının, hayvancılığın gelişmesine katkı sağladığını belirten Aydın, şöyle konuştu:
"Süreç, çiftçimizde psikolojik bir rahatlama sağladı. İlimizde genel olarak bazı yayla ve meralar yasak olmamasına rağmen, besiciler yayla ve meralara çıkarken endişe duyuyordu. Ancak sürecin başlamasıyla hayvan sahipleri binlerce havyanı yaylalara götürmeye başladı. Haziran ayının başından bu yana sürülerini yaylaya götürmeye başlayan besiciler, yaklaşık 4 ay süreyle yaylalarda kalacak."
Merkeze bağlı Aşağı Yongalı köyünde çobanlık yapan Mehmet Yılmaz ise yaklaşık 19 aydır devam eden çözüm süreciyle meslek hayatının en rahat dönemini yaşadığını söyledi.
Önceki yıllarda çatışmalar nedeniyle büyük korku içinde görev yaptığını anımsatan Yılmaz, "Çözüm süreciyle beraber bölgeye huzur geldi. Bu yıl rahat ve huzurlu şekilde hayvanlarımıza bakabileceğiz. Ayrıca hayvanlar açısından da verimli bir dönem geçiririz diye ümit ediyoruz" dedi.
Köy sakinleri de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı çözüm süreci ile rahat bir nefes aldığını ve adeta bitme noktasına gelen hayvancılık faaliyetlerine yeniden yoğunlaştıklarını ifade etti.
İlkbahardan bu yana sürülerini yaylalara götüren besiciler, geniş ve verimli arazilerde otlattıkları hayvanlarından oldukça iyi verim elde ettiklerini belirterek, huzur ve güven ortamının devam etmesini diledi. - Muş
Son Dakika › Yerel › Çözüm Süreci - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?