DASİDER İftarda Birlik ve Beraberlik Mesajı Verdi - Son Dakika
Yerel

DASİDER İftarda Birlik ve Beraberlik Mesajı Verdi

DASİDER İftarda Birlik ve Beraberlik Mesajı Verdi

Van'da faaliyet gösteren DASİDER'in "İstedik ki hayat, birlikte yaşansın" sloganıyla geleneksel hale getirdiği iftar yemeğinde birlik ve beraberlik adına mesajlar verildi.

02.08.2012 14:16  Güncelleme: 15:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van'da faaliyet gösteren Doğu Anadolu Sivil Toplum Derneği (DASİDER)'in "İstedik ki hayat, birlikte yaşansın" sloganıyla geleneksel hale getirdiği iftar yemeğinde birlik ve beraberlik adına güzel mesajlar verildi.

DASİDER, son 3 yıldır geleneksel hale getirdiği iftar yemeğini turistik bir otelde verdi. İftar programına Van Valisi Münir Karaloğlu, Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) Van Milletvekilleri Burhan Kayatürk, Fatih Çiftçi, Mustafa Bilici, Van Belediye Başkan Vekili Sabri Abi, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper, Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahman Doğar, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Vali Yardımcıları Atay Uslu, Murat Uzunparmak, Nurullah Ertaş, Ak Parti İl Başkanı Abdullah Aras, ilçe kaymakamları, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mirza Nadiroğlu, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil, Gazeteci-Yazar Ahmet Taşgetiren, kurum müdürleri, sivil toplum örgüt temsilcileri, bölgedeki kanaat önderleri ve çok sayıda davetli katıldı. Program, yenilen yemeğin ardından Kenan Göral'ın okuduğu Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı. Programın açılış konuşmasını yapan DASİDER Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öner, Dernek faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Daha sonra kürsüye çıkan Van Valisi Münir Karaloğlu, rahmet, bereket ve paylaşım ayı olan Ramazanda kendilerini iftar sofrası etrafında buluşturan DASİDER'e ve emeği geçenlere teşekkür etti. Van'ın 2011 yılında iki büyük felaket yaşadığını anımsatan Karaloğlu, yaşanılan iki büyük depremde çeşitli sıkıntılar yaşadıklarını ancak birlikte yaşama iradesinin en büyük sınavını da o depremde verdiklerini aktaran Karaloğlu: "Van'da yaşanan depremden sonra milletimiz doğusu-batısı, kuzeyi-güneyiyle Vanlı kardeşlerine yardımcı olmak için adeta birbiriyle yarıştı. İşte bu; birlikte yaşama irademizin -bence- en büyük testiydi. ve bu millet bu testten başarıyla geçti. Kentimizde yaşam koşulları, büyük oranda normale döndü. Son 10 yılda ülke ve toplum olarak yaşadığımız sorunların çözülmesi adına yapılan çalışmalara baktığımızda da önemli mesafelerin alındığını görüyoruz. Tüm sorunlarımız çözülmüş müdür? Elbette hayır. Ancak bugüne kadar yapılan çalışmalar, bundan sonra da devam edecek ve diğer sorunlarımız da yakın zamanda mutlaka çözüme kavuşacaktır.

Yeter ki, bu diyalog ortamını, aynı masa etrafında toplanıp konuşabilme iradesini sürdürebilelim. ve irademize hiçbir şekilde şiddeti ve kanı bulaştırmayalım. Bu iradeyi gösterdiğimizde aşamayacağımız engelin, çözemeyeceğimiz problemin kalmayacağını çok iyi biliyorum" dedi.

Van Belediye Başkan Vekili Sabri Abi de yaptığı konuşmada; hoşgörüye ve birlikte yaşamaya en çok ihtiyaç duyulduğu bir zamanda, farklı kesimlerle bir arada bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bunca yıldır Ortadoğu coğrafyasında akan kan, dökülen gözyaşı ve yaşanan ölümlerin belki de en önemli nedeninin halkların birbirlerine yaşam güveni vermemeleri olduğunu dile getiren Abi, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Dünya değişiyor, Türkiye değişiyor. Burada yaşanan halkların istem ve talepleri değişiyor. Ama dünyanın iktidarları maalesef mazlum halkların üzerinde kurdukları hakimiyetlerine son vermiyor. Halklar da yaşadığımız yüz yılda baskılara direniyor. Yıllardır sömürülen, asimilasyon ve her türlü haksızlığa maruz kalan Kürt halkının da bu konudaki hak mücadelesini iyi anlamak gerekiyor. İster İslami, ister hukuki, ister yasal ne açıdan bakarsanız bakın Kürtlerin haklarını alması gerekiyor. İşte bu yapıldığı takdirde barış, hoşgörü ve birlikte yaşama kültürü gelişebilir. Bu kültürün tüm dünyaya yerleşmesini ve acıların dinmesini temenni ediyorum."

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil de, Ramazanın insanın kendini her yönüyle hesaba çektiği zaman dilimi olduğunu söyledi. "Temel problem, Allah'ın insana verdiği değeri vermeme problemidir" diyen Yeşil, "Unutmamak lazım ki Kuran'da 'biz adem oğlunu aziz ve kıymetli yarattık deniliyor.' Allah'ın insanoğluna verdiği bu kıymet ve değer hiçbir canlı ve fani tarafından onun elinden alınma hakkı ve yetkisi kimseye ait değildir. Hz. Ömer'in ifadesiyle insanlar hür olarak doğar, onların haklarını ellerinden almaya hiç kimsenin yetkisi yoktur. Problemlerin başı Allahın insana tevdi ettiği bu hakların ona tevdi edilmeyişindedir. Bunun hiçbir mazereti ve gerekçesi olamaz. Bu söz konusu da edilemez" diye konuştu.

Gazeteci-Yazar Ahmet Taşgetiren ise İslam coğrafyasında ciddi bir hareketlilik yaşandığını hatırlattı. Hareketliliğin yer yer sancılı, yer yer de umut vaat eden gelişmeler olduğunu aktaran Taşgetiren: "Bazen baktığımızda hüzünsüz bir Ramazan özlemi yaşıyoruz. Her ramazana bir acı denk düşüyor. Bir ramazanda Irak'ı yaşıyoruz. Bir ramazanda Bosna'yı yaşıyoruz. Bir ramazanda Suriye'yi yaşıyoruz. Dileriz daha mutlu Ramazanlar yaşar bu coğrafya. Bunun için kendimizi toparlamamız ve sürece doğru bakmamız, doğru yerlerde durmamız gerekir diye düşünüyorum. Belki Ramazan bize bu fırsatı da verecek. Coğrafyamız hareketli bir değişim yaşamak istiyor ve yaşaması da gerekiyor. Bu değişimin bizi mutluluğa götürmesini temenni ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 2 saat süren programın sonunda toplumsal barışa katkılarından ötürü Vali Münir Karaloğlu'na, katılımından dolayı Belediye Başkan Vekili Sabri Abi'ye, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil'e, Gazeteci-Yazar Ahmet Taşgetiren'e ve iftar programının ana sponsoru olan Toprak Un ve Ebi Beton Firmaları Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Toprak'a birer 'teşekkür' plaket verildi. - VAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel DASİDER İftarda Birlik ve Beraberlik Mesajı Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement