Demiryolu çalışanları, günlük 8 saat çalışma saatine uyulmadığını iddia ederek, TCDD Malatya 5. Bölge Müdürlüğü önünde eylem yaptı.
Türk Ulaşım Sen ve BTS Malatya Şubesi tarafından gerçekleştirilen ortak basın açıklamasında konuşan Birleşik Taşımacılık Çalışanları sendikası (BTS) Malatya Şube Başkanı Kasım Otur, "İşyerimizde günlük 8 saat haftalık 40 saat çalışma saatlerine uyulmamaktadır. 399 sayılı kanun hükmünde kararnamenin 20'nci maddesinde haftalık yasal çalışma süresi 40 saat olarak belirlenmesine rağmen, kurum tarafından buna uyulmamakta, hafta sonu tatil günleri verilmemektedir. Faal personel günde yaklaşık 20 ile 24 saat arası sürekli, özellikle tren üzerinde çalıştırılmakta; aylık çalışma süresi 300-350 saati bulmaktadır. Böyle bir çalışma sisteminde kazalar artmakta, kamu mallarına zarar verilmekte ve demiryollarında seyahat eden insanların can güvenliği tehlikeye atılmaktadır" görüşünü savundu.
Fazla mesai ücretiyle ancak sakız alınabileceğini öne süren Otur, "Faal personel olarak adlandırdığımız ve seyrüseferden bizar sorumlu olan sözleşmeli statüdeki personele fazla mesai ücreti olarak 1 lira 45 kuruş verilmektedir. Oysaki bunların yerine asgari ücretle çalışanlarla karşılarsak, 2 bin 350 kişinin çalışmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Yaklaşık olarak 4-5 katı maliyet artmaktadır. Fazla çalıştırılmada işçi personele saat başına 12.00 TL, memur personele ise 1 lira 45 kuruş reva görülmüştür. 1 saatlik ücrete alınsa alınsa ancak sakız alınabilir" dedi.
Otur, çalışma düzeninin belirlenmesi gerektiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:
"Faal personelin çalışma düzeninin Anayasa, taraf olduğumuz Uluslar Arası Sözleşmeler ve yasalarda belirlenen ilkeler çerçevesinde; faal personelin sağlığı, aile ve sosyal hayatları, demiryolları ile seyahat edenlerin can ve mal güvenliğinin sağlanması, kazaların önlenmesi gibi hususlarda dikkate alınmak suretiyle çalışma düzeninin belirlenmesinde; 1-faal personelin ve tren üzerinde çalışan personelin çalışma süresinin 8 saati aşmaması, 2-haftalık ve aylık çalışma sürelerinin aşılmaması, 3-haftalık 40 saat çalışma süresinin aşılması halinde isteyen personele bunun karşılığında dinlenme olarak verilmesi, 4-görevi gereği harici merkeze giden ve burada kalan personelin görev başında sayılması ve fazla mesai olarak ödenmesi, 5-faal personelin hafta sonu tatilinin belirlenmesi, hususlarının dikkate alınmasını talep ediyoruz."
Basın açıklaması sonrası memurlar tarafından kendilerini görüntüleyen gazetecilere sakız dağıtıldı. - MALATYA
Son Dakika › Yerel › Demiryolu Çalışanları, Çalışma Sürelerinin Belirlenmesini İstiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?