'Depremin İzleri ve Yüreğimdeki Sarsıntı' Konulu Sergi - Son Dakika
Yerel

'Depremin İzleri ve Yüreğimdeki Sarsıntı' Konulu Sergi

\'Depremin İzleri ve Yüreğimdeki Sarsıntı\' Konulu Sergi

Van Valisi Münir Karaloğulu, depremin, acıları hatırlamak için değil, belki bundan sonraki aynı açıları kendilerinden sonra gelecek olan nesillerin yaşamaması için unutmamak gerektiğini söyledi.

06.06.2012 18:56

Van Valisi Münir Karaloğulu, depremin, acıları hatırlamak için değil, belki bundan sonraki aynı açıları kendilerinden sonra gelecek olan nesillerin yaşamaması için unutmamak gerektiğini söyledi.

Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Depremin izleri ve yüreğimdeki sarsıntı' konulu resim-şiir-anı ve fotoğraf yarışmasında dereceye giren eserlerin sergi açılış ve ödül töreni Van Valisi Münir Karaloğulu'nun katımlıyla Tiyatro Müdürlüğü Bahçesi'ndeki 'Sanat Çadırı Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle gerçekleşti. Serginin açılış kurdelesini Vali Yardımcısı Zafer Coşkun, Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan sayılır ve Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ'la birlikte kesen Vali Karaloğlu, daha sonra sergiyi gezdi. Sergi sonrasında ödül töreni için düzenlenen programda bir konuşma yapan Vali Karaloğlu, çok güzel bir coğrafyası olan bir ilde yaşadıklarını söyledi. Vali Karaloğlu, doğunun incisi dedikleri gerçekten doğa güzellikleri ile dillere destan bir ilde yaşadıklarını belirtti. Maalesef bu güzel ilin 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde iki büyük felaketle sarsıldığını ifade eden Vali Karaloğlu, "Canlarımız gitti, yüreğimiz yandı. Hep beraber sıkıntılı bir süreci yaşadık Van'da. Çadırlardan Mevlana evlerine, oradan da konteynır kentlere ve oradan da kalıcı konutlara bu süreci yine hep beraber yaşıyoruz. Kış ağırdı ve soğuktu. Hep beraber bu kışı düşündük, ama çok üşüdük. Vanlı hemşehrilerimiz daha fazla üşümesin diye bir kısmını il dışındaki misafirhanelere gönderdik. Öğrencilerimizin bir kısmi eğitimlerini Van'ın dışındaki illerde ve okullarda devam etmek zorunda kaldılar. Zira bir süreçti hepimiz için. İlin valisi olarak ta benim için de zor bir süreçti. Görev yapan arkadaşlarımız için de kentte yaşayan her fert için de zor bir süreçti. Ama tabiata can veren, kan veren baharla beraber biz de rahatladık kısmen. Şehrimiz tekrar ayaklanmaya, eski günlerine dönmeye başladı. Kentimizin üzerindeki felaket tozlarını hep beraber üfleyerek tekrar şehrimizin ayağa kalması için vatandaşlarımızın el birliği ile çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz. Baharla beraber misafir gönderdiğimiz hemşehrilerimiz tekrar kente döndüler, dönmeye de devam ediyorlar. Onların gelişleriyle kentimiz tekrar neşelendi. Demek ki depremin her birimizde bıraktığı farklı izler var. Yakınlarını kaybedenler için farkı izler var, depremde yaralanan, belki sakat kalanlar için de farklı izler var. Depremi unutmayalım ve unutturmayalım. Çünkü depremi unutur ve unutturursak maalesef tarih tekerrür ediyor. Bakın 1976 yılında Van ve Çaldıran ilçesinde büyük bir deprem yaşanmış. Ama o günden sonra yapılan binalarımız maalesef ne kamu binamız ne de vatandaşın konutu depreme dayanıklı şekilde yapılmamış.

"Deprem öldürmez, çürük bina öldürür, çürük zemin öldürür" diye güzel ve doğru bir söz var. Bakın iki bina yan yana birisi yıkılmış içerisinde insanlar şehit olmuş, ama yanındaki bina dimdik ayakta niye? Birisi ya mühendislik hizmetlerinde bir noksanlık var, ya malzemede ya da bir noksanı var. Öyle bina yapan, binayı gerektiği gibi yapmayan, binayı bulunduğu koşullara göre yapmayan öldürdü aslında. Onun için depremi bundan sonra gelecek olan nesiller için unutturmamamız gerekir. Acılarımızı hatırlamak için değil, belki bundan sonraki aynı açıları bizden sonra gelecek olan nesillerimiz yaşamasın diye" dedi.

Van'da bir deprem müzesi açma çalışmalarının olduğunu ifade eden Vali Karaloğlu, "Bu eserlerin tamamı müzede sergilenebilir. Bu müze ile birlikte bizden 20 ya da 30 yıl sonra insanlar 2011 yılında Van'da ne yaşandı, insanlar ne hissettiler, Türkiye nasıl bir tepki verdi Van'daki depreme. Bunu belki bu çalışmalardan, arkadaşlarımızın yazmış olduğu anılardan, çocuklarımızın kompozisyonlarından işte bir kağıda dökülmüş olan resim ve fotoğraf karesinden çok daha yararlanabilirler. Onun için çok yerli çalışma bunlar. Burada emeği geçenlere, eserleri ile bu yarışmalara katılan herkese, bu gün ödül verelim vermeyelim bunlar bizim için çok değerlidir. Bunların hepsini muhafaza etmemiz gerekir. O müzede bunları sergilememiz gerekir ki depremde bizden sonraki nesillerde ders alsınlar" şeklinde sözlerini tamamladı.

Yapılan konuşmaların ardından resim-şiir-anı ve fotoğraf dalında dereceye girenlere altın hediye edildi. Program, verilen mini konserin ardından kokteyli ile son buldu. - VAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 'Depremin İzleri ve Yüreğimdeki Sarsıntı' Konulu Sergi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement