Devletin Bu Çocuklara Hayrı Yok! - Son Dakika
Yerel

Devletin Bu Çocuklara Hayrı Yok!

Devletin Bu Çocuklara Hayrı Yok!

Bir çeşit sindirim rahatsızlığı olarak bilinen Çölyak hastalığı için devletin ailelere 80 TL dışında hiçbir yardımda bulunmaması tepki çekiyor.

11.05.2014 13:21

Çölyak hastalarına yönelik hiçbir yardım girişimi olmayan Halk Sağlığı İl Müdürlüğü, dün '9 Mayıs Çölyak Günü' dolayısıyla bir açıklama yaptı. Kurum açıklamasında hastalığın tanımından öteye gitmezken, Urfa'daki çok sayıda Çölyak hastası özel kuruluşlardan gelecek yardım ile hayata tutunmaya çalışıyor.

Şanlıurfa'da sayıları 500'e yaklaşan Çölyak hastası, başta Şanlıurfa Belediyesi olmak üzere sayılı kurumlar tarafından glütensiz un ve un mamulleri gibi gıda yardımları alırken, bu ailelere hiçbir şekilde yardımda bulunmayan Halk Sağlığı İl Müdürlüğü, '9 Mayıs Dünya Çölyak Günü' ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamasında hastalığın tanımından öteye geçmeyen ansiklopedik bilgiler sıralayan kurum, "Çölyak teşhis edilene kadar hastalık, teşhis edildikten sonra bir yaşam biçimidir" derken, Çölyak hastaları kendilerine devletin 80 lira nakdi para yardımının dışında hiçbir şekilde yardım etmediğini söyledi.

11 yaşındaki çocuğu Çölyak hastası olan Mustafa Söylemez isimli baba, "Gıda yardımı konusunda kurumlara gittik ama cevap alamadık. Çocuğum için özel gıda ürünleri bulmakta çok büyük zorluk yaşıyorum" dedi.

Halk Sağlığı İl Müdürü Osman Koyuncu'nun kaleme aldığı basın açıklamasında hastalık ile ilgili şu bilgilere yer verildi: "Çölyak hastalığı (ya da Gluten Enteropatisi), bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus [tüysü oluşumlar] denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir alerjik sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan gluten isimli bir protein neden olmaktadır. Çölyak hastalığı genetik bir hastalıktır. Ailevi kalıtım söz konusudur. Hastalık yaşamının her hangi bir bölümünde ortaya çıkabilmektedir. Bazen çölyak hastalığı, bir ameliyat, doğum sonrası, gebelik sürecinde, viral enfeksiyon ya da şiddetli duygusal stresten sonra tetiklenebildiği gibi direkt çölyak hastalığı tablosuyla da ortaya çıkabilir. Çölyak, çocukluk, ergenlik, orta yaş ve yaşlılıkta ortaya çıkmaktadır.

Yetişkinlerde görülen belirtiler: Karın bölgesinde öne doğru şişkinlik, yaşa göre kilo azlığı, kas zayıflığı, kansızlık, dışkıda anormallik, büyük tuvalet ihtiyacının artması, ishal, kusma, bezginlik, nedeni bilinmeyen karaciğer hastalıkları, büyüme geriliği, ağız içinde oluşan aftlar, iştahsızlık, gaz şikayetleri, eklem ve kemik ağrıları, sinirlilik, ciltte kaşıntılı döküntüler .

Çölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar yulaf tahıllarında bulunan glutenden uzak sıkı bir diyettir."

Koyuncu açıklamasına bu cümlelerine yer verirken, kurumun hastalara yönelik gıda ürünü karşılama veya hastaları yönlendirme gibi hiçbir girişiminin olmadığı öğrenildi.

URFA'DA 500'E YAKIN HASTA VAR

Şanlıurfa'da sayıları 500'e yaklaşan Çölyak hastalarının sayılı umutlarından biri Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi. Belediye bünyesindeki Gıda Bankası 4 yıldan bu yana hastalığın pençesindeki ailelere proteinsiz un ve benzeri gıda maddeleri dağıtıyor. Belediyenin yanı sıra devlet kurumlarından aynı desteği görmeyen aileler, kendilerine sağlanan aylık 80 TL'lik para yardımının dışında bir yardım alamıyor.

Bu konuda aynı duyarlılığın devlet kurumları tarafından kendilerine sunulmasını isteyen 11 yaşında Çölyak hastası bulunan baba Mustafa Söylemez, "Çocuğumuza almamız gereken gıda ürünleri çok pahalı. Bu konuda devletin bizlere destek vermesini bekliyoruz. En azından günlük tüketilebilecek un ve benzeri gıda maddeleri bizlere verilirse kafi" diye konuştu.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Devletin Bu Çocuklara Hayrı Yok! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement