DİSKİ'de Öfke, Stres ve Etkin İletişim Eğitimi - Son Dakika
Yerel

DİSKİ'de Öfke, Stres ve Etkin İletişim Eğitimi

DİSKİ\'de Öfke, Stres ve Etkin İletişim Eğitimi

DİSKİ Genel Müdürlüğü, personeline yönelik Etkin İletişim, Öfke Kontrolü ve Stresle Başa Çıkma Yolları başlıklarında eğitim çalışmaları düzenledi.

23.11.2014 12:58

DİSKİ Genel Müdürlüğü İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanlığı halka daha kaliteli hizmet verebilmek ve çalışanlarda farkındalık yaratmak amacıyla halkla doğrudan temas halindeki sayaç okuma görevlileri, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü personeli ve güvenlik görevlilerine yönelik haftada üç gün ve günde ikişer saat süren eğitim çalışmaları düzenledi. Sosyolog Veysi Yerlikaya ve Psikolog Şiyar Güldiken tarafından verilen eğitim çalışmasının ana başlıklarını Etkin İletişim, Öfke Kontrolü ve Stresle Başa Çıkma Yolları oluşturdu.

Öfke Yıkıcı Olabilir

Şiyar Güldiken "Öfke Kontrolü" başlıklı sunumunda, öfkenin tanımını yaparak, "Öfke, doyurulmamış isteklere, istenmeyen sonuçlara ve karşılanmayan beklentilere verilen duygusal tepkidir" diye konuştu. Öfkenin, canlıların varlığını sürdürebilmesi için doğuştan getirdiği bir duygu olduğunu kaydeden Güldiken, "Öfke sağlıklı olarak ifade edildiğinde yapıcı ve doğaldır. Ancak kontrol edilemediğinde, yıkıcı bir biçimde davranışlara yansıyarak saldırgan ve son derece tahrip edici tepkilere dönüşme potansiyeline sahiptir" dedi. Öfkeyi tetikleyen durumları ve öfkenin biçimini tanımlamanın önemine işaret eden Güldiken, kişinin kendisini sakinleştirmeye yönelik egzersizleri düzenli olarak yapması gerektiğini, derin nefes alış verişleriyle nabız atışlarının ve nefesin kontrol altına alınması gerektiğini, şiddete yönelik davranışları asla kabul edilebilir çözümler olarak değerlendirmemek gerektiğini ifade etti.

Stres, Bedene ve Ruha Zarar Veriyor

"Stres ve Başa Çıkma Yolları" ile ilgili de bir sunum yapan Güldiken, günlük yaşamda karşılaşılan olayların, insan ilişkilerindeki baskının sonucu hissedilen sıkıntı ya da zorlanma durumunun stres olarak tarif edildiğini ve bedenen ve ruhen kişiye pek çok zarar verdiğini söyledi. Stresle baş etmek için her şeye vakit ayırmak gerektiğine vurgu yapan Güldiken, "Belli başlı konular olan iş, ders gibi mecburi olanlar dışında eğlence, aktivite, egzersiz gibi konulara da vakit ayrılmalıdır. Beslenmeye dikkat etmek, kafeinli içecekleri azaltmak enerji düzeyini düzenler, stresi azaltır" dedi. Güldiken şöyle devam etti: "Etrafınızdaki kişilerle girişilen sosyal etkinlikler stresin azaltılmasına katkı sağlar. Kişinin olumsuz düşünceleri ise, yaşanan stresi kötüleştirmekten öteye gitmez. Bu nedenle olumlu düşüncelere sahip olmak, umudu her zaman canlı tutmak oldukça önemlidir."

Doğal Olmak, Saygılı Olmak, Tutarlı Olmak

Sosyolog Veysi Yerlikaya ise "Etkin İletişim" konu başlıklı sunumunda iletişimin amacının, sorunları çözmek ve gereksinimleri karşılamak olduğunu kaydetti. Yerlikaya, insanlar arasındaki bilgi, duygu, düşünce paylaşımının iletişimi oluşturduğunu söyledi. Doğası gereği iletişim kurmanın insanın temel ihtiyaçları arasında olduğuna dikkat çeken Yerlikaya, "Aile, okul, iş, arkadaş, eş, kurumlar hatta devlet bile bireyin iletişim kurduğu birimlerdir. Her birimle farklı iletişimler kurmak, bu iletişimleri dengede tutmak, anlaşılır, algılanabilir olmak; kişinin bireysel, psikolojik, sosyal konumunu belirleyen gerekliliktir" dedi. Yerlikaya, sağlıklı iletişim kurmanın temel doğrularını şöyle sıraladı: "Doğal olmak, kabul etmek ve saygılı olmak, empatik olmak, tutarlı olmak, güven verici olmak, yargılayıcı olmamak, ortak ihtiyaçlara yönelir olmak, açık olmak, uzlaşmacı olmak, gerçeği doğru dille aktarmak, kişileri değil problemi eleştirebilmek, ilgili ve farkındalıklı olmak."

Eğitimin son günü çalışanlarla Süpervizyon Deneyim Paylaşımı yapıldı.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel DİSKİ'de Öfke, Stres ve Etkin İletişim Eğitimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement