Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, "2023 Hedefli Bölge Planı" hazırlıkları için sektörel çalıştaylar yapılacağını belirtti.
Toprak, yaptığı yazılı açıklamada, 2014 yılında uygulamaya girecek Onuncu Ulusal Kalkınma Planı'na paralel olarak Bölge Planları hazırlandığını kaydetti.
Bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak ve bölgelerin potansiyellerine dayanan kalkınmayı gerçekleştirmek amacıyla bölge düzeyinde plan yapma yetkisinin kalkınma ajanslarına verildiğini belirten Toprak, Diyarbakır ve Şanlıurfa'dan oluşan TRC2 Bölgesi'nde de bölge planı hazırlık sürecinin Karacadağ Kalkınma Ajansı koordinesinde sürdürüldüğünü bildirdi.
Bölge planlarının, 3194 Sayılı İmar Kanunu'na göre sosyo ekonomik gelişme eğilimlerini, yerleşmelerin gelişme potansiyelini, sektörel hedefleri, faaliyetlerin ve alt yapıların dağılımını belirlemek üzere yapıldığını ifade eden Toprak, devamla şu ifadelere yer verdi:
"Bu planlar; bir bölgenin kaynaklarının bölgenin potansiyelini ortaya çıkaracak şekilde, en yüksek katma değeri sağlayacak alanlara sevk edilerek, kalkınmayı hızlandırmayı hedefleyen üst ölçekli planlardır. Ortak kalkınma bilincinin yükseltilmesine yardımcı olan bölge planları yerelde ve ulusal çapta kurumsal aktörler için önemli bir referans belgesi niteliğindedir. Artan küreselleşme eğiliminin bir taraftan ekonomilerin önündeki engelleri ortadan kaldırırken, diğer taraftan, kamunun ekonomideki rolünün azalması sonucunu doğurmaktadır.
Dünyada küreselleşme ve yerelleşmenin birlikte yaşandığı süreç, ülkelerin yanında bölgelerin de rekabetini gündeme getirmektedir. Küreselleşme ve yerelleşme süreçlerinin etkisiyle, mevcut ekonomik yapılanmalar da büyük bir değişim ve dönüşüme uğramaktadır."
-"Küreselleşen dünyada yerel dinamikler önemli"-
Toprak, küreselleşen dünyada, sadece merkezi planlama, merkezi karar alma ve uygulama anlayışı ile yaygın bir ekonomik ve sosyal kalkınmayı gerçekleştirmenin yeterli olmadığının da anlaşıldığı ve bu durumun yerel ve bölgesel dinamiklerin önemini arttırdığını, kalkınma anlayışında bölgesel kalkınmanın merkezi bir rol oynamaya başladığını vurguladı.
Vali Mustafa Toprak, Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın Diyarbakır-Şanlıurfa için 2010 yılında bölge aktörlerinin katılımıyla 2011-2013 Bölge Planı hazırladığını, 2013 yılı sonu itibariyle mevcut 9. Ulusal Kalkınma Planı ve Bölge Planı'nın uygulama süresinin dolacağını hatırlattı.
"Kalkınma Bakanlığı'nın verdiği yetkiyle, yeni dönem bölge planları 2014-2023 yıllarını kapsayacak şekilde hazırlanacak" diyen Toprak sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yeni anlayışla bölge planlama, yenilikçi olmayı, yeni kalkınma fikirleri geliştirmeyi gerektirmektedir. Bu doğrultuda, TRC2 (Diyarbakır-Şanlıurfa) Bölgesi 2014-2023 Bölge Planı'nın hazırlanması sürecinde, bölgedeki aktörlerin görüş ve katkılarını en üst düzeyde almak amacıyla, Karacadağ Kalkınma Ajansımızca Diyarbakır ve Şanlıurfa'da çeşitli çalıştay ve toplantılar yapılacak. Diyarbakır Merkez ile ilçelerde tarım, turizm, sanayi ve sosyal politika başlıklarında 9 çalıştay gerçekleştirilecek. Bölge Planı hazırlıkları kapsamında Diyarbakır kent merkezine yönelik çalıştaylar 22-25 Ocak tarihleri arasında The Green Park Otel'de gerçekleştirilecektir."
Muhabir: Nail Kadırhan
Yayıncı: İrfan Cemiloğlu - DİYARBAKIR
Son Dakika › Yerel › Diyarbakır'da '2023 Hedefli Bölge Planı' Hazırlıkları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?