Avrupa da ve Türkiye'de 2005 yılından itibaren kutlanan dünya aşı haftasının bu yıl 22-26 nisan 2014 tarihleri arasında 9. kutlanıyor.
Niğde Halk Sağlığı Şube Müdürü Dr. Demet Elbasan, amaçlarının sağlıkta dönüşüm kapsamında başlatılan programla daha çok çocuğa ulaşarak, daha çok çocuğu aşı ile önlenebilir hastalıklara karşı korumak olduğunu söyledi.
Müdür Elbasan yaptığı açıklamasında, "DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) verilerine göre aşı oranlarının artırılması ile 3 milyon çocuğun aşı ile önlenebilir hastalıklardan ölümünün önüne geçilebilecektir bu kapsamda 2011 yılından itibaren yüzde 95 olan her bir antijen için olan aşılama oranları 2011 yılından itibaren yüzde 97 'ye çekilmiş olup ilimizin tam aşılılık oranları yüzde 99,93 olarak hesaplanmıştır ve yine bu yıl kızamık ve polio aşılamaları hususunda sağlık personellerinin duyarlılığının artırılması öngörülmektedir. DSÖ 21 nisan 2014 verilerine göre Kızamık aşısı ile 2000 ve 2012 yılları arasında dünya çapında kızamık ölümlerinde yaklaşık yüzde 78 düşüş gerçekleşmiş olmakla birlikte Kızamık nedeni ile 2012 yılında dünya da kayıtlı 122 bin kızamığa bağlı ölüm olmuş bu her gün Yaklaşık 330 ölüm, ya da her saat 14 ölüme denk gelmektedir" dedi.
Dr, Elbasan, "Dünya da aşı ile önlenebilir hastalıklardan her yıl Difteri nedeniyle 30 bin çocuk hastalanmakta, 3 bin çocuk ölmekte, Boğmaca nedeniyle 39 milyon çocuk hastalanmakta, 300 bin çocuk ölmekte, Yeni doğan tetanozu nedeniyle 200 bin Bebek ölmekte, Kızamık nedeniyle 2012 yılında 30 milyon çocuk hastalanmakta 122000 çocuk ölmekte, Hepatit B nedeniyle 6 milyon kişi hastalanmakta, 500 bin kişi ölmekte, Verem nedeniyle 2 milyon kişi ölmektedir.
Her çocuğun sağlıklı ve hastalıksız yaşama hakkı vardır. Bu da aşılama ile sağlanmaktadır. Sağlıkta dönüşüm kapsamında ülkemizde her yıl uygulanan antijen sayıları artırılmış 2012 yılında hepatit A ve 2013 yılında suçiçeği aşısının takvime eklenmesi ile şu an 13 hastalığa karşı aşı uygulanmaktadır. 22 Nisan - 26 Nisan 2014 tarihleri arasında düzenlenmesine karar verilen "9. Avrupa Aşı Haftası"nda ana tema bağışıklamanın önemine vurgu yaparak farkındalığı ve aşı kapsayıcılık oranlarını artırmak olarak belirlenmiştir. 9. Avrupa Aşı Haftası"nda sağlık personellerinin aşılama konusundaki duyarlılığının ve toplumsal farkındalığının arttırılması yolu ile öncelikle kızamık ve polio eksik aşılı ve aşısız 5 yaş altı çocukların aşılarının tamamlanması ve aşılanma talebinin artırılması hedeflenmektedir. Ülkemizde Genişletilmiş Bağışıklama Programının amacı aşı ile korunabilir hastalıkların ve bu hastalıklardan kaynaklanan sakatlık ve ölümlerin engellenmesidir. Bu program difteri, boğmaca, tetanoz (yeni doğan tetanozu dahil), kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği, verem, çocuk felci, hepatit-A, hepatit-B, hemofilus influenza tip B ve streptokokus pnömoniye bağlı invaziv pnömokokal hastalıkların engellenmesini kapsamaktadır.
Sağlıklı günler dilerim" diye konuştu. - NİĞDE
Son Dakika › Yerel › Dünya Aşı Haftası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?