Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, saat deyince akla İsviçre saatlerinin otomobil deyince de akla Almanya'nın geldiğini belirterek aynısını Türkiye'nin Türk havlusunda başarılabileceğini söyledi.
Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) öncülüğünde bu yıl dördüncüsü düzenlenen "6 Mart Dünya Türk Havlu ve Bornoz Günü" dolayısıyla Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından Anemon Otel'de "Tekstil ve Hazır Giyim Vizyonu: Yenilik, Tasarım ve Markalaşma" konferansında konuşan Kocasert, havlu ve bornozla ilgili kutlamanın gerçekten çok daha büyük anlam ifade ettiğini belirtti.
- "Türk hamamı ve Türk havlusu"
Denizli'de onbinlerce insanın evine havlu ve bornoz sayesinde ekmek götürdüğüne vurgu yapan Kocasert, "Dünyada eğer birileri havluyla ya da bornozla ilgili bir gün kutlayacaksa veya bir anma töreni yapacaksa o yer Denizli'dir. Çünkü gerçekten Denizli geldiği noktada tekstile demeyeceğim, havluya, bornoza, peşkire borçlu. Elimizde öyle bir değer var ki, buna Allah'ın bir lütfü veya size bahşedilen bir nimeti deyin" dedi.
Dünyada "Türk hamamı ve Türk havlusu diye" ünlü bir kavramın olduğuna işaret eden Kocasert şunları söyledi:
"Bugün Şili'de turistik bir caddedeki küçücük bir dükkanda 'Dükkanımızda Türk havlusu satılmaktadır' diye yazıyorsa, ABD'de çok ünlü beş yıldızlı bir otel bir uçuş dergisine 'Otelimizde Türk havlusu ve bornozu kullanılmaktadır' diyorsa, Japonya'nın çok ünlü bir mağazası Türk bayrağını asıp altına da 'Bu reyonda Türk havlusu satılmaktadır' diye yazıyorsa ve o havlular diğer havlulara göre çok daha pahalıya satılabiliyorsa demek ki biz doğru yoldayız."
Geçen yıl Türk havlusunun dünyada tanıtımı için "Turkish Towels"la yola çıktıklarını ifade eden Kocasert, "Saat deyince markasını konuşmadan önce akla İsviçre saatleri geliyor. Otomobil deyince akla Almanya geliyor, markayı sonra konuşuyoruz. Aynısını biz Türk havlusunda da başarabiliriz. Yeter ki niyet edelim, gayret edelim. Bunu başlatan DETGİS Başkanı İsa Dal ve yönetimine teşekkür ederim. Her zaman yanındayız" şeklinde konuştu.
T"ürk Havlu ve Bornoz Günü dünyaya taşınmalı"
Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF) Başkanı Hüseyin Öztürk ise, ihtiyaçları belirleme noktasında Türkiye'nin istenilen yerde olmadığını, katma değeri yüksek ürünleri ülkemizde ciddi noktalara taşınması gerektiğini belirterek birkaç yıl içerisinde tüm dünyada "Türk Havlu ve Bornoz Günü" kutlamaları ile bu algıyı oluşturacaklarına inandığını kaydetti.
Önceki yıllarda, sadece Denizli'de kutlanan bu günün Türkiye, hatta dünya ölçeğine taşınmaya başlandığını ifade eden Öztürk şunları söyledi:
"Birlikte hareket etme kültürünü, kaynaklarımızı doğru kullanma, üniversite-sanayi işbirliği ve pazarın ihtiyaçlarını belirleme anlamında Ar-Ge, inovasyon, moda tasarımı ve katma değeri yüksek ürünleri mutlaka ülkemizde ciddi noktalara getirmemiz gerekiyor. Bu tür etkinlikler buna önemli ölçüde katkı sağlıyor. Havlunun insanın su ile ihtiyaçları arasında bir araç olmaktan çıkıp, dış giyimde de önemli bir fonksiyona sahip olduğunu gördük. Bu ciddi sevindirici bir olay. Modanın ve birlikteliğin başlangıcı da olsa bu anlamda havlu artık banyodan ya da plajdan çıkmıştır. PR değerinde de dünya kamuoyuna bunun taşınması gerekiyor. Birkaç yıl içerisinde tüm dünyada Türk Havlu ve Bornoz Günü kutlamaları ile bu algıyı oluşturacağımızı tahmin ediyorum."
Konferans sonunda Pamukkale Üniversitesi Denizli Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Tasarım Bölümü öğrencilerinin "havlu dokumanın dış giyimde uygulanabileceğini vurgulamak üzere hazırladıkları "Gelenekten Geleceğe Havluların Dansı" ile Anadolu'nun binlerce yıllık efsanelerinin, dokuma yoluyla ifade edildiği eserlerden oluşan "Dokumaca Efsaneler" sergisi açıldı.
Son Dakika › Yerel › Dünya Türk Havlu ve Bornoz Günü' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?