Ebrd, Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Yeni İşbirlikleri Yapmak İstiyor - Son Dakika
Yerel

Ebrd, Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Yeni İşbirlikleri Yapmak İstiyor

Ebrd, Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Yeni İşbirlikleri Yapmak İstiyor

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü'nün, merkez Mezitli ilçesinde yapacağı Batı Atıksu Arıtma Tesisi için 20 milyon Euro kredi anlaşması imzaladığı Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), bu bölgede yıl sonuna kadar irtibat...

01.03.2013 13:00

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü'nün, merkez Mezitli ilçesinde yapacağı Batı Atıksu Arıtma Tesisi için 20 milyon Euro kredi anlaşması imzaladığı Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), bu bölgede yıl sonuna kadar irtibat şubesi kuracak. EBRD Türkiye Direktörü Michael Davey, Büyükşehir Belediyesi ile yeni projelerde işbirliği yapmak isteriklerini söyledi.

MESKİ Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, EBRD Türkiye Direktörü Michael Davey, beraberindeki Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası yetkilileri ile birlikte Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan'ı makamında ziyaret etti. Ziyarete Davey'in yanı sıra EBRD yetkililerinden Türkiye Belediye ve Altyapı Projeleri Müdürü Fatih Türkmenoğlu, Basın Sorumlusu Svitlana Pyrkalo, Yönetici Asistanı Eylem Arslan ile MESKİ Genel Müdürü Kamil Ülgen, MESKİ Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.

Ziyarette konuşan Türkiye Direktörü Davey, Mezitli Atıksu Arıtma Tesisi projesinin finansman ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla MESKİ Genel Müdürlüğü ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası arasında 18 Haziran 2012 tarihinde 20 milyon Euro tutarında bir kredi anlaşması imzaladıklarını anımsattı. Söz konusu proje ve diğer projeler hakkında bilgi almak üzere ziyareti gerçekleştirdiklerini ifade eden Davey, Büyükşehir Belediyesi'nin dış kredili olarak gerçekleştirmek istediği projeler için işbirliği yapmak ve finansman sağlanmasına yönelik girişimlerde bulunmak istediklerini kaydetti. EBRD için Mersin'in çok önemli olduğunun altını çizen Davey, MESKİ Genel Müdürü Ülgen'i de makamında ziyaret ettiklerini aktararak, "MESKİ Genel Müdürü Ülgen ve ekibinin çalışmalarından oldukça memnunuz. MESKİ'nin yapmış olduğu çalışmalar hakkında detaylı bir şekilde bizleri bilgilendirdi. Bu bilgilendirme sırasında MESKİ'nin başarılı çalışmalarına tanık olduk. MESKİ yönetiminin şeffaflığı ve disiplinli çalışmaları beni çok etkiledi. Mersin'de başlatmış olduğunuz çalışmalardan memnunuz ve ilişkilerimizi daha da arttırmak ve kolaylaştırmak için bu bölgede 'Bölge İrtibat Şubemizi' yıl sonuna kadar kuracağız" dedi.

"KREDİ KONUSUNDA İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDE ÇALIŞMAYI ARZU EDERİZ"

EBRD Heyeti'ne Mersin ve çalışmaları hakkında bilgiler veren Büyükşehir Belediye Başkanı Özcan ise Mersin'in yerel kalkınmada örnek şehirlerden biri, Büyükşehir Belediyesi'nin geliştirdiği belediyecilik anlayışının da tüm Türkiye'ye örnek olduğunu vurguladı. Yeni çıkan Büyükşehir Belediye Yasası ile sınırlarının 21 kat büyüdüğüne işaret eden Özcan, "321 km'lik bir sahil şeridimiz var. Bu sahil şeridimizdeki arıtma tesisi, katı atık tesisleri gibi önemli projeleri Büyükşehir Belediyesi olarak çözmemiz gerekiyor. 13 ilçemizdeki ihtiyaç duyulan içme suyu ve kanalizasyon çalışmalarını gerçekleştirmemiz gerekiyor. Her ilçede atıksu arıtma tesisini hayata geçirmemiz gerekiyor. Aynı zamanda köylerde de içmesuyu ve kanalizasyon çalışmaları yürüteceğiz. Alt yapı çalışmaları öncelikli projelerimiz olacak. Bir yıl sonra yapılacak seçimlerin ardından kredi arayışına girişeceğiz. Kredi konusunda işbirliği içerisinde çalışmayı arzu ederiz" diye konuştu.

Batıda yapılacak atıksu arıtma tesisi için 20 milyon Euro tutarında bir kredi anlaşması yaptıklarını dile getiren Özcan, şu bilgileri verdi: "Batı arıtmanın arsa sorunu çözüldü. Müşavir firmalar çalışmalarına hızlı bir şekilde devam etmekte. İhale işlemleri bitirildikten sonra krediyi kullanmaya başlayacağız. Mezitli'de yaşayan vatandaşlarımız dört gözle bu projenin bitmesini bekliyor. Bu projenin hayata geçirilmesi ile temiz bir denize kavuşmuş olacağız. Büyük projelerimizi dış kaynaklı kullanacağımız kredilerle hayata geçirmek istiyoruz. Büyükşehir Belediyemiz borçlu bir belediye değil. Büyükşehir Belediyesi'nin 500 milyon, MESKİ'nin ise 200 milyon olmak üzere toplam 700 milyon lira civarında bütçemiz bulunmaktadır. Bir yıl sonra yeni yasayla bütçemiz iki katına çıkacak. Bizim dönemizden önceki belediye başkanlarının yapmış oldukları borçları Hazine Müsteşarlığı ile yapılan anlaşma doğrultusunda 4 senede ödedik ve borcumuzu sıfırladık. Şimdi Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisi ve içmesuyu rehabilitasyonu için kullandığımız kredilerin ödemesini yapmaktayız."

Yaptıkları alt yapı çalışmaları ile Mersin'in Türkiye'nin alt yapısı en kuvvetli illerinden birisi olduğunu savunan Başkan Özcan, bu çerçevede hayata geçirdikleri projeleri anlattı. Mersin'in 2013 Akdeniz Oyunları'na Haziran ayında ev sahipliği yapacağını da belirten Özcan, "Spor tesisleri yüzde 80 aşamasında bitirilmek üzere. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak yolları, alt yapıyı, kanalizasyonu ve içme suyunu götürüyoruz. Akdeniz Oyunları'na 100 milyon Euro'ya yakın bir harcamamız söz konusu. Bu oyunlardan sonra Mersin dünyanın tanıdığı bir şehir olacak" şeklinde konuştu.

MESKİ Genel Müdürü Ülgen de "Mezitli Atıksu Arıtma Tesisi Projesi'nin Müşavirlik Hizmetleri ihalesini yaptık. Müşavirlik ihalesinin yanı sıra Mezitli'de yapılması planlanan karbon, azot ve fosfor giderimli ileri biyolojik atıksu arıtma tesisinin inşaat ihalesi ile ilgili çalışmalara devam edilmektedir. Bu tesisimiz de Karaduvar'daki arıtma tesisimiz ile aynı özellikleri taşıyacak. Buna ilave olarak koku giderim ünitesi de dahil edilecektir" ifadelerini kullandı. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ebrd, Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Yeni İşbirlikleri Yapmak İstiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement