Engellilerin Yaşam Merkezi Sevinci - Son Dakika
Yerel

Engellilerin Yaşam Merkezi Sevinci

Engelli Dernekleri Federasyonu (EDF) Genel Başkanı Abdurrahman Kurtaslan, engelliler için bazı pilot illerde kurulması planlanan yaşam merkezlerinin ailelerin hem iş hem de sosyal yaşama dahil edilmeleri fırsatını vereceğini belirterek, "Bunun, bütün Türkiye'ye yaygınlaşmasında fayda var" dedi.

24.12.2015 12:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Engelli Dernekleri Federasyonu (EDF) Genel Başkanı Abdurrahman Kurtaslan, engelliler için bazı pilot illerde kurulması planlanan yaşam merkezlerinin ailelerin hem iş hem de sosyal yaşama dahil edilmeleri fırsatını vereceğini belirterek, "Bunun, bütün Türkiye'ye yaygınlaşmasında fayda var" dedi.

Kurtaslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engelliler için yaşam merkezleri kurulması düşüncesinin kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi.

Engellilerin uygulama sayesinde günlerini çok daha verimli değerlendirebileceklerine işaret eden Kurtaslan, "Ailelerinin de iş ve sosyal yaşamlarına zaman ayırma fırsatı elde etmeleri anlamına geliyor. O yüzden çok güzel bir uygulama" diye konuştu.

Kurtaslan, engellilerin bir kişinin refakati olmadan yaşamlarını sürdüremediğini, bu yüzden yaşam merkezlerinin pilot il olarak belirlenen Manisa, İzmir, Denizli ve Ankara dışında da kurulmasını istediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Çok zor bir yaşam içerisindeler. Bu yaşam merkezlerinin yapılması, ailelerin hem iş hem de sosyal yaşama dahil edilmeleri fırsatını verecek. Bunun, bütün Türkiye'ye yaygınlaşmasında fayda var. Son günlerde EKPSS'ye girenlerin hemen hemen hepsi atandılar. Çok memnuniyet verici şeyler bunlar. Yine halk eğitim merkezleri, rehabilitasyon merkezine gidemeyen engellileri evlerinden alıyor, getirip meslek sahibi yapıyorlar. Hükümetin bu uygulamalarını çok beğeniyor, destekliyorum çünkü gerçekten ciddi bir problem. Rehabilitasyon merkezinde çocuklara ayda 8 saatlik destek sağlanıyor, haftada iki saat gidiyorlar. Belli bir yaşa geldikten sonra artık bu eğitimin tamamını almış oluyorlar. Gerekli eğitim verildiği kanaatiyle merkezin dışına alınıyorlar."

Yaşam merkezi uygulamaları ve halk eğitim merkezlerinin bütün bunlara alternatif oluşturduğunu söyleyen Kurtaslan, sabahtan akşama kadar engelli refakatiyle meşgul olmaları yükünü ailelerin üzerinden aldığını dile getirdi.

Çeşitli aktiviteler içerisinde olmalarının ruh sağlıklarını olumlu etkilediğini vurgulayan Kurtaslan, "El sanatları ve meslek dallarında saatlerce ince ince uğraşıyorlar. Bu, onları çok rahatlatıyor. Ortaya bir ürün çıkartıyorlar. Onlara hizmet eden öğretmenler de çok mutlu çünkü engelli çocuğun bir şeyi başarması, ona destek olması çok hoş bir şey. O yüzden yapılan uygulamalar çok yerinde, mutlu oluyoruz. 'Bu çocuklar ne olacak diye?' Kendi kendimize sorup da cevap bulamadığımız sorulara, yaşam merkezi ve halk eğitim merkezleri uygulamalarıyla çözüm getirilmesi, memnuniyet verici" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Engellilerin Yaşam Merkezi Sevinci - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement