Maden faciasının yaşandığı Karaman'ın Ermenek ilçesinde 55 yıl önce kömür varlığını tespit edenlerden 85 yaşındaki Veli Göksu, ilçedeki kömür işletmeciliğinin tarihçesini anlattı.
İlçeye bağlı Pamuklu köyünde yaşayan Göksu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bundan 55 yıl önce Ermenek'te kömür yatakları olduğunun bilinmediğini söyledi.
O tarihlerde ilçeye gelen bir kişinin; "Dağlarda siyah taş, siyah toprak bulan olursa bir parçasını bana göndersin" diye köylere haber saldığını ifade eden Göksu, "Ben de bu tür yerler biliyordum. Bir parçasını gönderdim. 3-5 gün sonra şahıs köye geldi. Bu bölgeyi gösterdim. Sonra bu yerin haritasını çizdirerek ruhsat aldı, ocak açtı. Daha sonra başkaları geldi. Onlar da ocak açtı. İnsanlar çalışmaya başladı" dedi.
"ŞİMDİ ÇAVUŞLAR PATRONUN YAKINLARINDAN SEÇİLİYOR. ONLAR DA İŞİ BİLMİYOR"
Göksu, kömür ocakları açılmadan önce bölge insanının hiçbir geliri olmadığını, Mersin'in ilçelerine çalışmaya gittiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Sırtımızda yorganımız, azığımız 7 gün yürürdük. Orada bahçelerde çalışırdık, ayağımızda çarık olurdu. Para hiç yoktu. Ocaklar açılınca herkes ocaklarda çalışmaya başladı. Eskiden kömür; kazma, kürek ve el arabasıyla çıkarılırdı, dinamit filan atılmazdı. Vatandaş para gördü, sonra elektrik geldi, jeneratörler getirildi, ray döşendi, tabana gidilmeye başlandı. Kömür vagonla çıkmaya başladı. O zamanlar iş kazası olmazdı. İş kazaları yeni olmaya başladı. Ocaklarda özellikle çavuşların çok bilgili olması lazım. Tedbirler iyi alınırsa iş kazası olmaz. Şimdi çavuşlar patronun yakınlarından seçiliyor. Onlar da işi bilmiyor. Ben de 22 sene işçi çalıştırdım, çalıştım. Böyle olaylar görmedik. Ocağın içini en iyi çavuş bilir. Mühendis gelir gezer, emir verir gider."
"TEDBİR ÇOK ÖNEMLİ"
Ermenek'te yılar önce maden ocağı işletenlerden Hurşit Akpınar (90) ise kömür ile birlikte ilçenin geliştiğini belirtti.
Kömür ocakları açılmadan önce insanların başka bölgelere çalışmaya gittiğini anlatan Akpınar, "Sefalet vardı. Şimdi binlerce emekli insan var, çalışanlar var. Madencilik çok zor bir sektör, kolay değil. Kazalar oluyor, üzülüyoruz. Tedbir çok önemli. Mutlaka ihmaller oluyor. İhmal olduğu sonradan fark ediliyor" dedi.
Geçmişte devletin kömür şirketine kendi sahalarını devrettiklerini, bu nedenle devletin de ocak çalıştırdığını dile getiren Akpınar, şöyle konuştu:
"Onlar tecrübeli, biz bilmiyoruz. Örnek olsunlar, biz de öğrenelim istedik. Bütün önlemler ve disipline rağmen oralarda da kazalar oldu. Mutlaka kazalarda kusuru olanlar cezasını çekmeli fakat madenciyi de küstürmemek lazım. Destek vermek lazım. Ocakları kapatmak çözüm değil. Ocağı kapatırsan, bir bölgeyi tamamen cezalandırırsın. Orta yolu bularak, kaza riskini en aza indirecek önlemleri alarak bu ocakların çalışmasını sağlamak lazım." - Karaman
Son Dakika › Yerel › Ermenek'te Kömür İşletmeciliği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?