Mersin Kültürlerarası Diyalog ve Düşünce Merkezi Derneği (MEKADİM) üyeleri, Mersin'e gelen İsviçreli Birlik ve Özgürlük grubunun üyeleri ile buluştu.
Farklı kültürlerin temsilcilerinin oluşturduğu MEKADİM'in üyeleri, İsviçre'den gelen ve çoğunluğu akademisyenlerden oluşan Birlik ve Özgürlük gurubu üyeleri ile Mersin Latin İtalyan Katolik Kilisesi'nde bir araya gelerek görüş alışverişinde bulundular. MEKADİM üyelerinin kendilerini tek tek tanıttığı buluşmada, Latin İtalyan Katolik Kilisesi Rahibi Hanry Leylek, konuklarla ilgili bilgi verdi. Konukların İsviçre'den gelen Hristiyan bir hareketin üyeleri olduklarını belirten Leylek, "Katolik Kiliselerinin içinde değişik hareketler var. Bu gelenler Birlik ve Özgürlük grubunun üyeleri. Hepsi gönüllü insanlar ve amaçları, toplumun tekrar Hristiyan bir şekilde yaşamasını sağlamak. Bunun için okulları ve eğitimcileri var. Aralarında hakim, doktor ve öğretmenler var. Çoğu akademisyen. Her yıl İtalya'nın Rimini şehrinde on binlerce insanın katıldığı kongreler ve toplantılar yapılıyor. Buralara da Müslümanlar, Yahudiler, Hristiyanlar katılıyor. Yani Allah duygusunu, insan sevgisini bütün dinler arasında paylaşıp hep birlikte yaşamak istiyorlar. Bunun için de yaptığı etkinliklerle önemli işler yapan MEKADİM'i yakından tanımak istediler. Bütün Türkiye'yi dolaşıyorlar. İzmir'den başladılar ve Adana'da bu gezilerini sonlandıracaklar" dedi.
MEKADİM üyeleri de Mersin'in adeta Türkiye'nin birçok kültürünü doğusu ve batısı ile tüm bu mozaiği kucaklayan bir kent olduğunu söylediler. Mersin'in, Hristiyanlarla Müslümanların aynı mezarda buluştuğu ve çok kültürlülüğün en güzel biçimde sergilendiği bir kent olduğunu ifade eden MEKADİM üyeleri, "Bizim buradaki amacımız kimseyi ötekileştirmemek. Faydalı kişilerin oluşturduğu bir derneğiz. Amacımız Mersin'deki tüm kültürleri bir araya getirmek, bu çok kültürlülüğün sesi olmak ve kültürler arası diyaloğu sağlamak. Bunun için çalışıyoruz. Çünkü yaradılanı yaratandan ötürü seviyoruz" ifadelerini kullandılar.
İsviçreli Birlik ve Özgürlük grubu üyeleri ise geliş amaçlarını, "Burada kimler nasıl yaşıyor, onlarla tanışmak istedik. Bu hoş sohbette de sizi tanımak istedik. Bir de Türkiye'de en büyük dini temsil eden İslam ile tanışmak, insanların düşüncelerini öğrenmek amacıyla geldik" şeklinde açıkladılar.
Kendi kültür yapılarını da anlatan grup üyeleri, "Dışarıdan Avrupa oturmuş gibi gözükse de aslında bizde de kültürel farklılıklar var. Yani monolitik bir yapı yok. Avrupa'ya göçlerden önce de bu kültürel sorunlar vardı. Yani herkesi bir araya getirip bir arada yaşatma sorunumuz vardı. Bağlı olduğumuz hareketle tanışmamız, içimizdeki Allah ve insan sevgisini daha da artırdı. O yüzden karşımızda her kim olursa olsun hep insan olarak kabul etmeye gayret ettik ve farklı kişilere de aynı duygularla yaklaşıyoruz" dediler.
İsviçre'nin çok değişik grupların bir arada yaşadığı bir ülke olduğunu kaydeden grup üyeleri, şu bilgileri verdiler: "İsviçre'de Protestan'ı, Katolik'i, Almanca, İtalyanca, İngilizce konuşanı var. O yüzden biz konfederasyon sistemine gittik. Her konfederasyonun içinde özgür kuralları var. Bunların dışında bir de İsviçre'nin kanunları var. Her konfederasyonun kendi için uyması gereken serbestlikler olduğu gibi kantonun kanunlarına uymak zorundalar. Pratik açıdan düzenlemeler yapıldı ama hukuksal açıdan düzenlemeler yapılmadı. Farklı dinden, kültürden gelenler için zaten öngörülüyordu. Örneğin Müslümanlar için İslam mezarlıkları, ibadethaneler yapıldı. Bunun için düzenleme yapılmadı. Çünkü kanunlar bunları görüyordu."
Sohbette daha sonra farklı konularda görüş alışverişinde bulunuldu. - MERSİN
Son Dakika › Yerel › Farklı Kültürler Mersin'de Buluştu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?