Fındık üreticileri, bahçelerinde ekim ayında yapılması gerekenler konusunda uyarıldı.
Trabzon Ticaret Borsasından (TTB) yapılan yazılı açıklamada, fındıkların toplanıp pazara getirilmesiyle işin bitmediği, bahçelerin mutlak suretle bakım istediğini vurgulandı.
Fındıkta ekim ve kasım aylarının, gelecek yıl ürününe hizmet etme ayları olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Özellikle ekim ayı içinde budamaya çok önem verilmesi gerekiyor. Öncelikle fındık dalları ayıklanmalı, kurumuş, kırılmış veya verimden düşmüş dallar hatta ocaklar çıkarılarak yerleri yeni gen kök sürgünlerine bırakılmalıdır. Bu arada gereksiz kök sürgünleri de ayıklanmalıdır. Öte yandan kışlık gübre adı verilen fosforlu ve potasyumlu gübrelerin toprağa verilme zamanı da ekim ve kasım aylarıdır. Genellikle 3 yılda bir verilen fosforlu gübreler de ocakların çevresinde dal izdüşümüne gelecek şekilde 10 ile15 santimetre derinlikte açılacak 20 ile 30 çukura atılarak kullanılmalıdır."
Açıklamada, mayıs böceği larvalarına da dikkat edilmesi gerektiği anlatılarak, "Ekim ayında üreticiler ayrıca mayıs böceği larvalarıyla mücadeleye de dikkat etmelidir. Bunun için 50x50 santimetrelik çerçeve ile bahçenin az görülen 16 ayrı yerinde işaretleme yapılması gerekiyor. Bu kısımların 25 santimetre derinliğinde kazılır bir örtü üzerine alınacak toprağın incelenerek 1 santimetre de 3 larva varsa toprak ilaçlaması yapılması gerekiyor" ifadeleri kullanıldı.
Son Dakika › Yerel › Fındıkta Ekim Ayında Yapılması Gerekenler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?