Gaziantep'e Dinamik Kavşaklar Geliyor - Son Dakika
Yerel

Gaziantep'e Dinamik Kavşaklar Geliyor

Gaziantep\'e Dinamik Kavşaklar Geliyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Türk Telekomünikasyon A.Ş. ile kent içi ulaşıma bir katkı sunmak için haberleşme protokolü imzaladı.

23.01.2014 16:26

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Türk Telekomünikasyon A.Ş. ile kent içi ulaşıma bir katkı sunmak için haberleşme protokolü imzaladı.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey ve Türk Telekomünikasyon A.Ş. Güney - 2 Adana Bölge Müdürü Mehmet Bektaş, Türk Telekomünikasyon A.Ş. Güney - 2 Adana Bölge Müdür Yardımcısı İsmail İnci, Türk Telekomünikasyon A.Ş. Gaziantep İl Müdürü Nurullah Yaşar'ın katılımlarıyla şehirdeki trafik yoğunluğunun önüne geçilmesi amaçlı protokol imzaladı.

Gelişen ve büyüyen metropollerin en büyük sorunlarının başında ulaşım konusunun geldiğini söyleyen Başkan Güzelbey, "Gaziantep sanayi dinamikleri ve bunun yanı sıra canlanan turizm potansiyeli ile hızla büyüyen, insanları kendine çeken bir şehir haline geldi. Kentte yaşanan bu büyüme beraberinde artan insan sayısı, artan araç sayısı ile yeni ulaşım çözümlerini de kaçınılmaz kıldı" dedi.

Büyükşehir Belediyesi olarak toplu taşımayı özendirici yeni uygulamalar ve ulaşım sistemleri ile oldukça büyük mesafe kaydettiklerini vurgulayan Güzelbey, "Toplu taşımayı özendirici bu çalışmalar meyvelerini veriyor. Ancak yine de mevcut yolların araç potansiyeline ve yoğunluğuna cevap veremediğini görüyoruz. Biz de özellikle araç trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde oluşan sıkışıklığı çözmek için yeni bir çalışmayı başlattık" şeklinde konuştu.

Türk Telekomünikasyon A.Ş. ile beş yıllık bir haberleşme protokolü imzaladıklarını belirten Güzelbey, "Dinamik Kavşak Kontrol Sistemi adını verdiğimiz bu uygulama ile araç yoğunluğunun olduğu kavşaklarda gereksiz bekleme ve yığılmaları önlemek için bir çalışma planladık. Yani kuracağımız sistemde yer alan kameralar sayesinde yoğunluğun daha fazla olduğu güzergaha geçiş üstünlüğü sağlanacak, ardından yoğunluğa bağlı olarak sistem otomatik olarak geçiş üstünlüklerini düzenleyecek. Bu sayede oluşabilecek gereksiz yığılmaların ve beklemelerin önüne geçilerek daha seri bir trafik akışı sağlanmış olacaktır. Anlık süre tayini yapacak olan sistem sayesinde hangi yönde ne kadar araç yoğunluğu varsa bu yoğunluğun azaltılabilmesi için yeterli yeşil süresi uygulanacak. Bu sistem gereksiz ışık beklemelerini sonlandırıyor. Bu sistem faaliyete geçtiğinde trafik rahatlayacak. Dev ekranlarla şehrin bütün trafiği bu binadan yönetilecek. Bu sistem şu an İstanbul, Konya gibi büyük kentlerde uygulanıyor" diye konuştu.

Gerekli altyapı çalışmaları devam eden projenin teknik detayları hakkında bilgiler veren Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, "Bu protokol, Dinamik Kavşak Kontrol Sistemi uygulanan lokasyonlardan elde edilen görüntü, kontrol ve sorgulama datalarının, Türk Telekom'un destek verdiği Metro Ethernet (F/O) iletişim alt yapısı kullanılarak oluşturulacak omurga üzerinden Trafik Kontrol Merkezi'ne (TKM) aktarılmasını konu almaktadır. Ayrıca ileride yapılması planlanan Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) ve Akıllı Ulaşım Sistemlerinin (AUS) projelerine altlık oluşturacak mahiyettedir" değerlendirmesini yaptı.

Güzelbey, "Haberleşme altyapısında; elektromanyetik darbelerden etkilenmeyen, geniş band aralığına sahip, taşıma kapasitesi yüksek, taşıma mesafesi çok uzun ve uzun mesafelerde kayıpları çok az olan fiber optik kablo kullanılacaktır. Haberleşeme hızı yüksek olan fiber optik altyapısı sayesinde, sinyalize kavşaklara, sinyal planlarının optimizasyonunun gerçekleştirilmesi amacı ile kurulacak olan Dinamik Kavşak Kontrol Sistemi'nin (DKKS) optimum çalışması sağlanmış olacaktır" ifadelerini kullandı.

Böylece, kavşaklara bağlı yönlerden görüntü tabanlı toplanacak olan yoğunluk ve ortalama hız verilerinin yükseleceğini ifade eden Güzelbey, "Sistemde bulunan akıllı kavşak yönetimi algoritmaları ile kavşağın adaptif olarak yönetilmesi sağlanacaktır. DKKS ve haberleşme sistemlerinin tesis edilmesinden itibaren, sabit süreli kavşak yönetimi sona erecek ve kavşaklar anlık olarak yoğunluk bazlı yönetilecektir. Dolayısıyla, araç yoğunluğunun göreceli yüksek olduğu yönlere verilen yeşil süresi otomatik olarak uzayacak ve sinyalize kavşağın kapasite kullanımı yükselecektir" açıklamasında bulundu.

Bir şirkette İşletme Müdürü olan çalışan Yaşar Nalbant, trafik yoğunluğunun ve trafikte korna çalma devrinin de sistem sayesinde azalacağını belirterek, "Trafik açısından çok faydalı olacaktır. Yoğun olan kısımda kamera ile yapılacak işlemde trafik öncelik verilmesi ve tabi ki geçiş üstünlüğü verilmesi şehrimizin trafik yoğunluğunun daha akıcı olmasını sağlar. Korna sesleri çok fazla bunlarda şehrimizi etkileyen faktörler. Kamera sistemi ile bu durumlarda ortadan kalkacak diye düşünüyorum. Şehir içinde trafik rahatlatacak" dedi.

İç dekorasyon işiyle uğraşan Mustafa Gülle, sistemin trafik açısından iyi olacağını belirterek, "Yapılan çalışma işlerse bence güzeldir. Çünkü trafiğin yoğunluğuna göre ışık sistemi çalışacak. Bence bu sistem çok iyi olur ve işler. Zaman konusun da ve trafik ile ilgili çok güzel olan bir durum." şeklinde konuştu.

Serbest meslekle uğraşan Mehmet Korkmaz ise, "Yapılan işin iyisi kötüsü olmaz mutlaka iyi bir uygulama olur. Ne demiş atalarımız 'Bakarsan bağ olur, bakmazsan dağ olur.' Ama mutlaka yapılan iyidir" diye konuştu. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gaziantep'e Dinamik Kavşaklar Geliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement