Göçle Gelenler "Ensar" Duruşuyla Karşılanıyor - Son Dakika
Yerel

Göçle Gelenler "Ensar" Duruşuyla Karşılanıyor

Sevil Çelik - Gaziantep'te, üniversite öğrencilerinin yürüttüğü toplumsal duyarlılık projeleri kapsamında göçle gelen ailelere meslek edindirme eğitimleri, çocuklara ise kendilerini geliştirebilecekleri kurslar veriliyor.

08.04.2012 10:40

Sevil Çelik - Gaziantep'te, üniversite öğrencilerinin yürüttüğü toplumsal duyarlılık projeleri kapsamında göçle gelen ailelere meslek edindirme eğitimleri, çocuklara ise kendilerini geliştirebilecekleri kurslar veriliyor.

Çalışmaları hakkında AA muhabirine bilgi veren Gaziantep Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Mutaf, insanların zaman zaman bir sorundan kaçmak veya daha iyi bir hayat kurmak için başka şehre göç etmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Prof. Dr. Mutaf, göçle gelen insanlara empatiyle yaklaşmak, onlara karşı peygamberimiz Hazreti Muhammed'in Mekke'den Medine'ye göçü sırasında karşılaştığı

"Ensar" duruşuyla yaklaşmak ve "Medineli" tavrıyla bakmak gerektiğini ifade etti.

İnsanların kendilerini göçle gelenlerin yerine koyması gerektiğini vurgulayan Mutaf, "Böylelikle onların ne yaşadığını anlayabilir ve sorunlarına o doğrultuda çözüm bulabiliriz. Biz yürüttüğümüz projelerde bunu yapmaya çalışıyoruz. Göçle gelenlere mesleki eğitimler verilmesini sağlıyoruz. Göç eden insanın gittiği topluma da katkısını sağlıyoruz. Bu doğrultuda çeşitli kurumlarla yürüttüğümüz birçok kurs var. Ayrıca çocuklar için de onların hayatını zenginleştirecek ve topluma uyum sağlamalarına yardımcı olacak etkinlikler düzenliyoruz" diye konuştu.

-"Kent girişlerine hoş geldin büroları kurulmalı"-

Prof. Dr. Mutaf, göçle gelenlerin yerleştiği mahallelerde yaşayanlara farkındalık eğitimi verdiklerini, müftülük kanalıyla camilerde okunan hutbelerde ve okullarda göçle gelenlere "öteki" gözüyle bakılmamasını sağlamak için çeşitli sunumlar yapıldığını vurguladı.

Göçle gelen insanları kentin yerli halkıyla buluşturmaya çalıştıklarını dile getiren Mutaf, "Bunlar da Ensar Projesi çerçevesinde yaptığımız çalışmalar. Nefret siyasetiyle topyekun göçle gelenlerin suçlandığına tanık oluyoruz. Bu tavır 'Ensar duruşu' değil. İnsanlarımıza göçle gelenin halini anlatmak gerekiyor" dedi.

Öğrencilerle göç alan mahallelerde birlikte çalıştıklarını, çalışmalarını ve kursları Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Şehitkamil ve Şahinbey belediyelerinin yanı sıra farklı kurumların desteğiyle toplum, gençlik ve ana çocuk merkezlerinde yürüttüklerini ifade etti.

Göçle gelenlerin aidiyet duygularının pekişmesi için iyi karşılanması gerektiğine dikkati çeken Mutaf, "Gaziantep'in ana girişlerine 'hoş geldin' büroları kurulması gerekiyor. Burada göçle gelenler, bilgileri alınıp bu doğrultuda meslek, eğitim ve sağlık alanında yönlendirilmeli" dedi.

Devletin, vatandaşların göç etmek zorunda kaldığı bölgelere doktor, öğretmen ya da başka bir görevli göndermek istediğinde, gençlerin "ben de varım" diyerek oraya gitmeye gönüllü olması gerektiğini ifade eden Mutaf, "Bu nesli oluşturmamız gerekiyor. Böyle bir şey olmadığı müddetçe o insanlar göç etmeye devam edecek" diye konuştu.

-Şehir kültürüne uyum kursları veriliyor-

Prof. Dr. Mutaf'ın verdiği bilgilere göre, göçle gelenlerin, şehir kültürüne uyumlarına katkı sağlamak, sosyalleşmelerine yardımcı olmak, yetenekleri doğrultusunda meslek edinmelerini ve hayat kalitelerinin artmasını sağlamak için Şehitkamil Belediyesi'ne bağlı aile merkezlerinde çeşitli kurslar ve eğitimler düzenleniyor.

Okuma yazma, aile eğitimi, mefruşat, el sanatları, makine nakışı, pasta ve yemek, açık öğretim gibi kurslara katılan kursiyerlerin çocukları da aile merkezlerindeki oyun ve uyku odalarında zaman geçiriyor.

Kızıyla nakış kursuna devam eden kursiyer Ayfer Kuzucu, ortamın çok güzel olduğunu, sosyalleşme imkanı bulduklarını, kursta kendisini geliştirdiğini söyledi.

İslam tarihinde, inançları uğruna Hz. Muhammed ile Mekke'den Medine'ye hicret edenlere "Muhacirin", onlara her türlü yardımı yapan Medineli Müslümanlar'a da "Ensar" deniliyor. Hicret dönemindeki Medineli Müslümanlar

(Ensar), Mekke'den gelenlere "kardeşten öte kucak açmaları ve onlarla bütün varlıklarını paylaşmalarıyla" biliniyor.

- GAZİANTEP

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Göçle Gelenler 'Ensar' Duruşuyla Karşılanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement