Grafikli - "İçenin Canı, Satanın Özgürlüğü Gidiyor" - Son Dakika
Yerel

Grafikli - "İçenin Canı, Satanın Özgürlüğü Gidiyor"

Yarın kutlanacak yılbaşı öncesi kaçak içki satışının önlenmesine yönelik denetim ve operasyonlar artarken uzmanlardan "Ucuz diye yapılan tercihler, yaşama mal olabilir" uyarısı geldi.

30.12.2015 11:35

EMRE UMURBİLİR - Yarın kutlanacak yılbaşı öncesi kaçak içki satışının önlenmesine yönelik denetim ve operasyonlar artarken uzmanlardan "Ucuz diye yapılan tercihler, yaşama mal olabilir" uyarısı geldi.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, değişik aroma ve boyalarla rakı, votka ve viski gibi içkilere benzetilerek damacana ve pet şişelere doldurulan sahte içkiler, bandrollü içki fiyatının yaklaşık üçte biri fiyatına bakkal, manav ve seyyar tezgahlarda satışa sunuluyor.

Özellikle alkol bağımlılarının talep ettiği sahte içkileri, bazı turistik işletmelerin de müşterilerine servis ettiği belirtiliyor.

Sahte içkiye özellikle sahil kesimlerde daha sık rastlanıyor, operasyonlarda ele geçirilen sahte içki miktarında Adana, İzmir ve İstanbul başı çekiyor.

Sahte içki üreticileri, tarımsal ürünler damıtılarak elde edilen etil alkol yerine, risklerini gözardı edip dörtte biri fiyatına alabildikleri, kimya sanayisinde yararlanılan, odun, kömür hatta doğalgaz damıtılarak oluşturulan, çeşidi ve kullanım miktarına göre insan sağlığına değişik oranlarda zarar veren metil alkol kullanabiliyor.

Yılbaşında artan tüketime paralel piyasaya yoğun şekilde sahte içki sürülmesi ihtimaline karşı denetimler artırılsa da tüketicilere, otel, bar, restoran ve eğlence merkezleri gibi yerlerde, içki şişesinin gözlerinin önünde açılmasını istemeleri ve akıllı bandrolü detaylı kontrol etmeleri tavsiyesinde bulunuldu.

Bu yıl İstanbul ve İzmir'de 44 kişinin metil alkol zehirlenmesi şüphesiyle yaşamını yitirmesi, sahte içkide tehlikenin büyüklüğünü de ortaya koydu.

-"Ruhsatsız içki almayın"

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılbaşı nedeniyle alkollü içki tüketiminde artış beklendiğine işaret ederek, "İçki alacakların, mutlaka kayıtlı iş yerlerinden, marketlerden, bandrolü olan içkileri tercih etmeleri gerekiyor. Yakın zamanda yaşanan ölümlerin, tekrar yaşanmaması gerekir. Ucuz diye yapılan tercihler, kişinin yaşamına mal olabilir" diye konuştu.

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Bediha Kızılkaya da olumsuz durumlarla karşılaşmamak için öncelikle ruhsatsız içki alınmaması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Metil alkol zehirlenmesi, karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, görmede bozukluk, böbrek sorunu, idrara çıkamama veya bilinç bulanıklığı belirtileriyle ortaya çıkabiliyor. İçtiğini kusturmak belki pratikte düşünülebilir ama belirtiler çıktıysa zaten bunun için geç kalınmıştır. O yüzden zehirlenme şüphesi olanlar, vakit geçirmeksizin sağlık kuruluşlarına götürülmeli."

-"Cezalar artırılsın"

İçkiyi temin eden ve satanlar her ölümlü vaka için "olası kastla adam öldürmek" suçundan 20-25 yıl hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

Son olarak Bursa'da 7 yıl önce 3 kişinin sahte rakıdan ölmesiyle ilgili görülen davada yargılanan 4 sanıktan ikisine 50'şer yıl, birine 33 yıl 4 ay, diğerine ise 16 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

Bazı hukukçular ve sektörün ileri gelenleri, ölümle sonuçlanmayan durumlar için verilen cezaların yetersiz kaldığına dikkati çekerek, caydırıcılığın sağlanması açısından cezaların, uyuşturucu madde satıcılarına verilen seviyelere getirilmesi ve sahte içkiyle mücadele için özel ihbar hattı kurulması gerektiğine işaret etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Grafikli - 'İçenin Canı, Satanın Özgürlüğü Gidiyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement