HAKAN FURKAN - Adıyaman'da, bağ bozumuyla yaklaşık 37 bin dekarlık alanda üzüm hasadına başlayan çiftçileri tatlı bir telaş sardı.
Baharla bakımına başladıkları bağlardaki çalışmalarını yaz ortasına kadar sürdüren üreticiler, hasat dönemi emeklerinin karşılığını almanın sevincini yaşıyor.
Ürünlerini en iyi şekilde değerlendirebilmek amacıyla uzun ve yorucu bir uğraşın sonunda üzüm suyunu pekmeze dönüştüren Güneydoğulu çiftçiler, sabahın erken saatinden gece yarısına kadar tarlalarında kalıyor.
Toplanan üzümler traktörle köye getirildikten sonra mahzen adı verilen bölüme bırakılıyor. Torbalara konulan ürün ardından ezilerek suyu çıkarılıyor.
Genellikle imece usulü çalışan çiftçiler, pekmezin yanı sıra kışın tüketmek ve misafirlerine ikram etmek amacıyla üzüm suyundan yaptıkları pestili, evlerinin damında kurutmaya bırakıyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, il genelinde 37 bin dekarda 70 bin ton üzüm üretildiğini söyledi.
Üzüm üretimin giderek yaygınlaştığını vurgulayan Alan, bu ürünün halkın öne önemli geçim kaynakları arasında yer aldığına işaret etti.
Besni ilçesinde organik üzüm üretime başlandığını anlatan Alan, "Organik üzümün Avrupa'da tanıtılması ve oraya ihraç edilmesi için çalışmalar yapıyoruz. Bazı firmalar Besni'deki çiftçilerimizden üzüm satın alarak Avrupa'ya satmaya başladı. Şuanda kuru üzümün kilosunun fiyatı 7 lira ila 10 lira arasında alıcı buluyor" dedi.
Çiftçilerden Ömer Yılmaz ise 60 yıldan beri bağcılık yaptığını anlattı.
Üzümün dört gün süren uğraşın ardından pekmeze dönüştürüldüğünü ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:
"Bu iş gerçekten çok zahmetli ve her sonbahar bizi tatlı bir telaş sarıyor. Bağlardan toplanan üzümler temizlendikten sonra suyunun sıkılması için teknelere boşaltılıyor. Üzümün en koyu ve tatlı suyu çıkartılıyor. Kazanlara alınan üzüm suyu pekmeze has beyaz toprak ile karıştırılarak odun ateşinde yaklaşık 5-6 saat kaynatılıyor."
Yılmaz, üzüm suyunun ortalama 9-10 saat boyunca odun ateşinde kaynatıldıktan sonra pekmeze dönüştüğünü dile getirdi.
Kuraklık etkiledi
Kuraklığın üzümü de etkilediğini anlatan Yılmaz, ürünün veriminde yaklaşık yüzde 50'lik bir düşüş yaşandığının altını çizdi.
Mahmut Taştan da kuraklığın etkisini uzun yıllar sonra yüksek derecede hissettiklerini dile getirdi.
Bölgenin üzümünün çok kaliteli olduğunu vurgulayan Taştan, yaptıkları pekmezi yurt içinde birçok ile gönderdiklerini sözlerine ekledi. - Adıyaman
Son Dakika › Yerel › Güneydoğu'da Bağ Bozumu Telaşı Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?