Hastaların Evine "Hastane Yatağı" Hizmeti - Son Dakika
Yerel

Hastaların Evine "Hastane Yatağı" Hizmeti

Emine Konuk - Sivas Sağlık Müdürlüğü tarafından evde bakım hizmetleri kapsamında başlatılan uygulamayla, hastane ortamında tedavileri biten, ancak uzun süreli yatarak tedaviye muhtaç olan hastaların evine hastane yatağı götürüyor.

15.02.2012 12:40

Emine Konuk - Sivas Sağlık Müdürlüğü tarafından evde bakım hizmetleri kapsamında başlatılan uygulamayla, hastane ortamında tedavileri biten, ancak uzun süreli yatarak tedaviye muhtaç olan hastaların evine hastane yatağı götürüyor.

Sağlık Müdürü Bahattin İlter, AA muhabirine yaptığı açıklamada, evde sağlık hizmetleri konusunda bakanlıklarının politikasının gün geçtikçe geliştiğini belirtti. Müdürlük olarak bu hizmetlere yeni çalışmalar katmaya çalıştıklarını anlatan İlter, 2010 yılının Kasım ayında kentte başlatılan evde bakım hizmetleri kapsamında 26 birim oluşturulduğunu, bu birimlerde 71 sağlık personelinin hizmet verdiğini söyledi.

İlter, evde bakım hizmetleriyle uzun süreli yatarak tedaviye muhtaç olan, evinden hastaneye gidemeyen, ameliyat sonrası rehabilitasyon hizmetine ihtiyacı olan, kimsesiz, yalnız yaşayan ve yaşlılara hizmet götürüldüğünü anlattı.

Bu uygulama kapsamında hastane yatağına ihtiyacı olan bazı hastalara da hastane yatağı ve ortopedik yatak desteğinde bulunduklarını ifade eden İlter, ilk etapta 10 hasta karyolası aldıklarını, bu karyolaları acil ihtiyaçları olan hastalara dağıttıklarını belirtti.

Alınan karyola ve yataklarla hasta açısından daha konforlu bir ortam oluştuğunu vurgulayan İlter, "En azından yatağı indirip kaldırması daha kolay, müdahale edilmesi daha rahat. Hastalarımıza yatak gibi diğer tıbbi cihazları alarak uygulamayı geliştirmeye çalışıyoruz. Bu yıl içerisinde yatak sayısını 50'ye çıkaracağız. 50 tane daha yatak almak suretiyle hastalarımıza bu yatakları dağıtmayı planladık, bütçeleştirdik, birkaç ay içerisinde bunları gerçekleştireceğiz" dedi.

İlter, hasta yataklarını sınırlı sayıda aldıkları için dağıtıma öncelikli olarak acil ihtiyacı olan hastalardan başladıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Onun da tespitini evde sağlık hizmeti birimlerimiz yapıyor. Hayati tehlikesi olan, bu yatağı almadığı takdirde yaraları olması muhtemel olan veya daha ağır sonuçları olması beklenen hastalarda bunlar olmasın diye öncelikli olarak tespit edeceğiz. Bu tıbbi durumuyla alakalı bir tespit olacak. Yani hastanın belli bir ekstradan bir şartı değil, onun tıbbi durumuyla ilgili bir tespit olacak. Bu nedenle herkese dağıtamayabiliriz. Gerçekten acil olan ilk 50 kişiye dağıtmış olacağız. Onun dışında herhangi bir kriterimiz olmayacak. Hekimlerimiz karar verecekler."

Yatakların hasta yakınlarına zimmetli olarak verileceğini de belirten İlter, hasta şifa bulduğu zaman yatağın alınarak, başka bir hastaya verileceğini kaydetti.

-Evde bakım hizmetleri-

Yatak dışında diğer tıbbi cihaz envanterini de geliştirerek, hastaların daha rahat bir süreç geçirmelerini sağlayacaklarını kaydeden İlter, sağlık hizmetleri birimlerini güçlendirdiklerini anlattı.

Uygulama kapsamında son bir yılda bin 91 hastaya bu şekilde sağlık hizmeti desteği verildiğini, toplam 5 binin üzerinde ev ziyareti yaptıklarını anlatan İlter, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Ulaşamadığımız kimse kalmasın diye uğraşıyoruz. Sürekli mahalli idarelerle, muhtarlarla görüşerek, etraflarındaki bu tarz evde sağlık hizmetine ihtiyacı olan insanlar olup olmadığını sürekli araştırıyoruz ve kendi envanterimizi de geliştiriyoruz. Tespit ettiğimiz kişileri derhal yerinde ziyaret ederek incelemeye alıyoruz ve ihtiyacı varsa da sağlık hizmeti listemize kaydedip takibe başlıyoruz. İnşallah hastalarımız için daha verimli günler olacak. Önümüzdeki günlerde de vatandaşlarımızdan da bu şekilde evde sağlık hizmetine ihtiyacı olanlar varsa mutlaka sağlık kurumlarına başvursunlar, bu hizmeti talep etsinler, kendilerini yalnız hissetmesinler. Mutlaka biz bunu görevimiz olduğu için yapmak durumundayız."

-Kas hastası 24 yaşındaki Ömer'e hastane yatağı-

Uygulama kapsamında Sularbaşı Mahallesinde yaşayan Hayrettin-Arife Toy çiftinin 24 yaşındaki kas hastası oğlu Muhammet Toy için ailenin evine hastane yatağı götürüldü.

Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde 4.5 ay yoğun bakımda tedavi gören, cihazla boğazından nefes alması sağlanan ve karnından beslenmek zorunda kalan kas hastası Muhammet Toy'un tedavisi, verilen yatak sayesinde daha kolay bir şekilde yapılmaya başlandı. 10 yaşında kas hastalığına yakalanan, bu süre içerisinde sürekli hastane ortamında bulunmak zorunda kalan Muhammet Toy, ailesinin desteğiyle tedavisini evinde sürdürmeye başladı.

Özel cihazlara bağlı yaşamını sürdüren Toy, evine gelen hasta yatağının kendisini çok mutlu ettiğini belirterek, hastane ortamından kurtularak, evinde anne ve babasının yanında bakımının yapılmasından çok mutlu olduğunu söyledi. Konuşmakta güçlük çeken Toy, uygulamadan memnun kaldığını kaydederek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Baba Hayrettin Toy ise oğlunun uzun süre yoğun bakım ünitesinde kaldıktan sonra hastaneden çıkarılmasının kararlaştırıldığını belirterek, bunun üzerine Sağlık Müdürlüğünün evde bakım hizmeti birimine başvurduklarını ifade etti.

Oğlunun da durumunun acil olması nedeniyle bir hafta içerisinde hasta yatağının evlerine ulaştığını söyleyen Toy, yatağın çok yararlı olduğunu, bu yatak sayesinde daha rahat oğlunu kaldırıp indirebildiklerini, her türlü işlemini yapabildiklerini anlattı.

- SİVAS

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Hastaların Evine 'Hastane Yatağı' Hizmeti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement