Hayvanseverler, Sokak Köpeklerine Sahip Çıkıyor - Son Dakika
Son Dakika Logo

Hayvanseverler, Sokak Köpeklerine Sahip Çıkıyor

23.02.2012 15:29

Bitlis Bir Damla Yaşam Derneği üyeleri, toplumun en zayıf halkası olan sokak hayvanlarına sahip çıkmak için çaba gösteriyor.

Bitlis Bir Damla Yaşam Derneği üyeleri, toplumun en zayıf halkası olan sokak hayvanlarına sahip çıkmak için çaba gösteriyor.

Hayvanseverler, toplumda sahipsiz ve sokak hayvanlarına uygulanan şiddetin önüne geçmek için, okullarda çocuklara hayvan sevgisini aşılama çalışması yürütüyor.

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Bitlis Temsilcisi Dr. Damla Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplumda uygulanan şiddetin önüne, hayvan sevgisiyle geçmeyi düşündüklerini ve bu konuda okullarda öğrencilere hayvan sevgisi hakkında eğitim verdiklerini söyledi.

Toplumda hayvanlara karşı inanılmaz bir şiddet eğiliminin olduğunu savunan Şahin, şöyle konuştu:

"Şiddetin önüne, hayvan sevgisiyle geçebiliriz. Çocuklar bizim için çok önemli. Bu nedenle okullarda hayvan sevgisine yönelik eğitim çalışmaları yapıyoruz. Toplumdaki en zayıf halka, bu ağzı ve dili olmayan hayvanlar. Onlara yapılan şiddet, bir dönem sonra, toplumun daha zayıf halkalarına dönüyor. Yani çocuklara, kadınlara ve engellilere yönelik oluyor. Toplumda şiddet eğilimi varsa eğer, bu güçlünün zayıfa karşı uyguladığı bir yöntem haline geliyor. Hayvanların kulakları kesiliyor, tecavüz ediliyor, üzerlerine kaynar su dökülüyor, av tüfekleriyle vuruluyorlar. Dinimiz İslam, şefkat ve merhamet dini. Toplumun yüzde 90'ının Müslüman olduğu bir toplulukta, hayvanlara yapılan şiddet, akıl alır gibi değil. İnsanlara merhamet çağrısı yapmak istiyoruz. Hayvanları da Allah yarattı. Onların da yaradılışının bir amacı var. Hepimiz doğanın besin zincirinin bir parçasıyız. Ayrıca hayvanlarda doğanın bir gerçeği. Sevgi olmazsa, şiddet ortaya çıkıyor. O yüzden biraz sevgi ve merhamet diyoruz."

Kentte 2008 yılında faaliyete geçen dernekte hayvanları aşıladıklarını ve kısırlaştırarak üremeyi önlediklerini bildiren Şahin, HAYTAP'a bağlı olarak işlemlerine devam eden Bitlis Bir Damla Yaşam Derneği'nin hayvanları savunan ve koruyan bir dernek olduğunu ifade etti.

"Hayvanları koruma çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve sokak hayvanlarının sahibi biziz" diyen Şahin, şunları kaydetti.

"Onların yaşam hakları için mücadele ediyoruz. Üremelerinin engellemesi için kısırlaştırma çalışmaları yapıyoruz. Çünkü insanlar hayvanların çoğalmasından rahatsız oluyor. Öldürmek ve zehirlemek ile hiçbir sonuç elde edilmez. Bunun en insani yöntemi aşıla, kısırlaştır ve yaşat. Buna yönelik çalışmalarımız var. Bu güne kadar 400'e yakın sokak köpeğini kısırlaştırdık. Sahipli hayvanlara da bir şekilde destek vermeye çalışıyoruz."

-"İnsan sağlığı açısından da olaya yaklaşıyoruz"-

Kuduz salgını çıkmaması için bütün bu sahipsiz hayvanların aşılarını yaparak, kısırlaştırmalarını sağladıklarını dile getiren Şahin, şu anda Bitlis Belediyesi'nin yaptığı bakım evinde 100'e yakın sokak köpeğinin bulunduğunu kaydetti.

Barınaktaki köpeklerin tamamının aşılanarak, kısırlaştırıldığını Şahin, şunları kaydetti:

"Bir dönümlük arazi üzerindeki bu barınak, tamamen belediye ve dışarıdan gelen desteklerle kuruldu. Belediye burayı biraz daha geliştirerek, diğer hayvanlar için de bir doğal yaşam parkı haline getirmeyi planlıyor. Bu kulübelerin hepsi, değerli bir sanatçımızın bağışı. Hollanda ve İtalya gibi ülkelerden sürekli ilaç, şampuan ve kuru mama gibi destekler geliyor. Sokaklardaki sahipsiz hayvanların çoğalmasını engellemeyi amaçlıyoruz. Sahipli hayvanları kısırlaştırma çalışmalarımız yok. Bu hayvanların neslini tüketmek gibi bir faaliyette kesinlikle bulunmuyoruz. Ticari amaç olmadığı müddetçe, insanlar bakabildiği kadar hayvan çoğaltarak bakabilir. Sokaktaki hayvanlar kontrolsüz çoğaldığında, insanlar için hastalık taşıyıcı olabiliyor."

Bitlis Bir Damla Yaşam Derneği Başkanı Fatih Seferbeyoğlu ise, barınaktaki hayvanların beslenmesini artık yemeklerden sağladıklarını dile getirdi. Seferbeyoğlu, "Kurum ve kuruluşlardan, aldığımız yemeklerle hayvanlarımızı besliyoruz. Ayrıca vatandaşın, yaralı veya araba çarpmış bir hayvanı gördüğünde, derneğimize veya belediyeye müracaat etmesini istiyoruz. Yazın barınağı ziyaret amaçlı açıyoruz. Ayrıca öğrencilere yönelik servisler düzenliyoruz" dedi.

- BİTLİS

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Hayvanseverler, Sokak Köpeklerine Sahip Çıkıyor - Son Dakika


Advertisement