Heykel Başında Tek Tanrılı Dinlere Geçişin İzi - Son Dakika
Yerel

Heykel Başında Tek Tanrılı Dinlere Geçişin İzi

Denizli'deki Antik Laodikya Kentinde sürdürülen kazılarda bulunan Athena heykelinin yüz bölümündeki tahribatın, bölgedeki tek tanrılı inanışa geçişin bilinenden daha erken dönemde olduğunu ortaya koyduğu bildirildi.

03.08.2011 17:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Denizli'deki Antik Laodikya Kentinde sürdürülen kazılarda bulunan Athena heykelinin yüz bölümündeki tahribatın, bölgedeki tek tanrılı inanışa geçişin bilinenden daha erken dönemde olduğunu ortaya koyduğu bildirildi.

Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, gazetecilere yaptığı açıklamada, antik kentteki kazılarda bulunan heykellerin, bölgede tekstile verilen önemin ilk çağlara dayandığını gösterdiğini söyledi.

Kazı çalışmalarında parçalar halinde mermer heykeller bulduklarını, bunlardan birinin de Tanrıça Athena'ya ait miğferli bir heykel başı olduğunu belirten Şimşek, şunları kaydetti:

"Duvardaki gövde parçasıyla birlikte düşünüldüğünde, 3 metreye ulaşan bir tapınak heykeline ait olduğunu düşünüyoruz. Başında miğferiyle, klasik tarzda yapılmış bir heykel. Savaş tanrıçası olmasının yanında Athena, aynı zamanda bir tekstil tanrıçasıdır. Burada bulduğumuz yazıtlara göre, tanrıçanın bir tapınağının olduğunu ve bu tanrıça için burada özel festivallerin düzenlendiğini söyleyebiliriz. Özellikle tekstilciler tarafından sevilen bir tanrıça olarak karşımıza çıkıyor. "

Şimşek, Laodikyalı bir zengine ait olduğunu tahmin ettikleri Athena heykeline ait başın yüz bölümünün tahrip edilmiş olmasının, çok tanrılı Pagan inancından tek tanrılı inanışa geçiş zamanı hakkında çok önemli bilgiler verdiğine dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:

"Bulduğumuz Athena heykelinin yüz bölümü, tespitlerimize göre erken Hristiyanlık dönemi olarak adlandırılan 4. ya da 5. yüzyılda tamamen tahrip edilmiş. Sadece başı değil, gözlere varıncaya kadar yüzünde tahribat var. Bu, Paganizm'den tek tanrılı dinlere geçişin, bilinenin aksine 8. yüzyıldan itibaren değil, daha önceleri olduğunu ortaya koyuyor. "

Buldukları bir diğer heykelin de milattan sonra 161-169 yıllarında Laodikya'da yaşayan Lucius Verus'a ait olduğunu belirten Şimşek, "Ortaya çıkan heykeller, kentin zenginliğini gösteriyor. Lucius Verus, Roma İmparatoru Marcus Aurelius ile birlikte yönetimi paylaşan biriydi. İkinci imparator olarak askeri kanadı yönetiyordu. Ele geçirdiğimiz heykel, çok kaliteli bir işçilik gösteriyor. Portre, çok canlı tasvir edilmiş" diye konuştu.

- DENİZLİ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Heykel Başında Tek Tanrılı Dinlere Geçişin İzi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement