Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı İsa Dal, uluslararası platformda faaliyet gösteren bazı grupların dolandırıcılık amaçlı girişimlerde bulunduğunu belirterek, yurt dışı iş ortaklıklarında dikkatli hareket edilmesi gerektiği uyarısında bulundu.
Dal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ihracata yönelik çalıştığı dönemde, uluslararası platformda kendisiyle "mal alma" bahanesiyle irtibat kuran kişilerle karşılaştığını belirtti. Dikkatli davranması sonucu dolandırılmaktan kurtulduğunu aktaran Dal, uluslararası platformda faaliyet gösteren bazı grupların dolandırıcılık amacıyla birçok ülkeden üreticiyle iş ilişkisine girmek istediğini ifade etti.
Dolandırıcılık gruplarının, kendilerini ispatlamak isteyen, masum, genç kişilere iş teklifinde bulunduğunu, bu kişilerin de iş bağlama amacıyla yoğun çalıştığını aktaran İsa Dal, dolandırıcılık yöntemlerini şöyle anlattı:
"Patronunun talimatıyla alım talebi gönderen gençler, gelen olumlu cevaplar üzerine işi bitirmeye çabalar. Tüm aşamalar geçildikten sonra ödeme konusu gündeme gelince, dolandırıcı patron devreye girerek 'banka factoring' kullanılacağını söyler. Siz aradaki gencin samimiyeti ve iş bitirme arzusuna kanıp bu duruma olumlu cevap verirseniz, ürününüzü kaybetmiş olursunuz. Karşınızda muhatap olarak da olayın farkında olmayan bir genç kalır."
Dolandırıcılık yöntemlerinin farklılaşabileceğine dikkati çeken Dal, bu konularda şikayetçi olunacak merciye de ulaşmakta güçlük çekildiğini, suç duyurusunda bulunularak netice peşinde koşulduğunu belirtti.
Uluslararası platformda yaşanan bu ve benzeri olumsuz olayların paylaşılmasının önemine de değinen Dal, bu tür kişi ve firmaları fark eden ya da yöntemler konusunda bilgi sahibi olan kişilerin, diğer ihracatçıları uyarmasının gerekli olduğunu vurguladı.
Dal, ihracat alanına giren tecrübesiz firmaların, diğerlerinin tecrübelilerinden yararlanması gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin yeni pazar arayışlarında Afrika kıtasına ayrı bir ilgi gösterdiğini, bu nedenle Afrika'dan sıkça talepler almaya başladıklarını kaydeden Dal, sipariş miktarının düşük olmasına rağmen iyi bir araştırma yapmak ve süzgeçten geçmenin gerekliliğini dile getirdi.
İsa Dal, Afrika ülkelerinden son zamanlarda daha ciddi görünümlü, teknik detayları özenle hazırlanmış ve makul miktarlarda talepler geldiğini ama çoğunun altında Türkiye'ye vize alabilme düşüncesinin yattığını bildirdi. - DENİZLİ
Son Dakika › Yerel › 'İhracatta Dolandırıcılara Dikkat' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?