İmece Usulü ile Borç İçindeki Restoranı Ayakta Tutmaya Çalışıyor - Son Dakika
Yerel

İmece Usulü ile Borç İçindeki Restoranı Ayakta Tutmaya Çalışıyor

Yeter Erdine - Malatya'da İki Arkadaşının Teşviki ile Ortak Bir Restoran Açan Emekli Öğretmen Ayten Özdemir (61), Arkadaşlarının İşten Vazgeçmesinin Ardından Restoranı Komşularının ve Dostlarının Yardımı ile Ayakta Tutmaya Çalışıyor

20.08.2010 12:23

Yeter Erdine - Malatya'da iki arkadaşının teşviki ile ortak bir restoran açan emekli öğretmen Ayten Özdemir (61), arkadaşlarının işten vazgeçmesinin ardından restoranı komşularının ve dostlarının yardımı ile ayakta tutmaya çalışıyor.

Ayten Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fahri Kayahan Bulvarı'ndaki yöresel Malatya yemekleri yaptığı 'Kamer' isimli restoranı ilk etapta 2 kadın arkadaşı ile kurduğunu söyledi.

Arkadaşlarının restoranın kurulması için kendisini teşvik ettiğine değinen Özdemir, şöyle konuştu:

'Restoranın kira sözleşmesi, maliye kaydı ve bütün işlemleri benim adıma yapıldı. Arkadaşlarımdan biri 'finans benden işletmek sizden' demişti. Diğer arkadaşımız da 3 bin lira katkıda bulunmuştu. İlk kirayı ödedikten sonra diğer arkadaşlarımız işten vazgeçti. Ben borçların içinde kaldım. Bunu gören komşularım, arkadaşlarım, eşim, 'dostum bu restoranı nasıl ayakta tutabiliriz?', ' bu durumu nasıl düzeltebiliriz', 'borçları ödemize nasıl yardımcı olabiliriz?' diye düşünerek, bana katkıda bulunmaya başladı. İmece usülü bu restoranı ayakta tutmaya çalışıyoruz. Herkes ele ele verdi.'

Eski öğrencilerinin, öğrencilerin velilerinin, komşularının, arkadaşlarının restoranı ayakta tutmak için çalıştığını anlatan Özdemir, 'Aslında restoranı mart ayında açacaktık, bir kaç ay aksamadan sonra şimdi başlayabildik. Bir ay oldu restoranı açalı' dedi.

Restoranın eşyalarının dahi imece usulü ile dizildiğini ifade eden Özdemir, şunları dile getirdi:

'Restoranımızdaki cam masalar bir arkadaşımızın icrasından kazandırıldı bize. İcrasını ödüyoruz. Buradaki her şey eşimizin, dostumuzun içinden gelen, gönlünden kopan, 'benim şu katkım olabilir', 'ben de şunu getireyim' dediği eşyalar. Restoranın yanındaki mobilyacı annesine yeni mobilyalar gönderdi. Annesi kendi mobilyalarını bize gönderdi. Restoranın köşesine bunları koyduk. Bu mobilyaların üzeri biraz ezilmişti. Bir arkadaşımız kendi masa örtüsünü getirdi, bu örtüyü mobilyaların üzerine örttük. Çiçekler benim evimden geldi. Baktım evde onlara bakacak zamanım yok, buraya getirdim. Şair, bestekar bir arkadaşımız resimlerini ve yastıklarını gönderdi. Sonra yine restorandaki bir diğer masa sandalye grubu bir başka arkadaşımızdan geldi.'

Restoranın yazar kasasının da restoranın yanındaki mobilyacının hediyesi olduğunu ifade eden Özdemir, bilgisayarın, rafların, dolapların da kırtasiye dükkanını kapatan bir arkadaşı tarafından verildiğini belirtti.

- YEMEK YAPAN KOMŞULAR YAPTIKLARI YEMEKLERİ ÜCRETİ ÖDEYEREK YİYOR-

Restoranın mutfak dolabını da bir yakının yaptığını kaydeden Özdemir, şunları aktardı:

'Ödemesiz yürüyüp, gidiyoruz. Bakalım sonu ne olacak. Restoranın yemeklerini komşularım yapıyor. Malzemelerini götürüyorum, onlar yapıyorlar, alıp getiriyorum. Hatta buraya da birlikte getiriyorlar. Sonra yaptıkları yemeklerden sipariş verip, parasını da ödüyorlar.'

Restoranda Malatya'nın yöresel ev yemeklerini yaptıklarını dile getiren Özdemir, 'Analı kızlı köfte, sıkma köfte, siyah mercimek çorbası, semizotu cacığı, mantı, kömbe yaptığımız yemekler arasında bulunuyor. Bunun yanı sıra bir grup patlıcan tava istedi, etli fasulye istedi, yanında pilav istedi, kavurma pilav istedi. Bu şekilde sipariş de alıyoruz' dedi.

Yemek yarışması da düzenleyeceklerine değinen Özdemir, 'Yarışmada başarılı olan kadınlar restoranımıza hissedar olabilecek. Çalışmak isteyen her kadın hissedarımız olacak. Şu an personel istihdam etme şansımız olmadığı için ancak herkes hissedar oluyor. Yoktan yok çıkar' diye konuştu.

Yemeklerin malzemelerini de borca aldıklarını ifade eden Özdemir, 'Tanık esnaflar, zahireciler, kasabımız malzemeleri borca veriyor. Amaç bir işi yürütür halde tutmak. Kapılarımızı açık tutmak' dedi.

- 'RESTORANIN ÖNÜNE ENGELLİ RAMPASI YAPTIK'-

Restorana engellilerin de kolaylıkla gelebilmesi için kapıya engelli rampası yaptırdığını belirten Özdemir, şunları kaydetti:

'Nakliyeci bir arkadaşımız bir demirci arkadaşına yaptırdı. Bu rampa da borca yapıldı. Bütün engelli arkadaşlarımız buraya gelebilecekler. Ayrıca buraya gelen bütün otobüslerin hepsinde engelli asansörü var. Belediyemize teşekkür ediyorum. Bilhassa işitme engellilere ve ortopedik engellilere yemek kursu düzenleyeceğiz. İŞ KUR'la projelendirip yapacağız. Restoranımızda bir sanat köşemiz olacak. Burası engellilerin yaptıkları takıları sergileyebilecekleri bir köşe olacak.'

Özdemir, büyük meşrubat şirketlerinin kendilerine malzeme vermeye yanaşmadığına dikkati çekti.

Restoranın şu anda günde 100 TL cirosu olduğunu belirten Özdemir, borçlarının ise 33 bin TL olduğunu sözlerine ekledi.

(YET-AY-OSM) - MALATYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İmece Usulü ile Borç İçindeki Restoranı Ayakta Tutmaya Çalışıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement