"İnsanlar Yetişir, Kurumlar Gelişir" AB Projeleri Üretim Seferberliği - Son Dakika
Yerel

"İnsanlar Yetişir, Kurumlar Gelişir" AB Projeleri Üretim Seferberliği

Ergin Akgün - Tekirdağ'da, Avrupa Birliği (AB) tarafından Türkiye'de uygulanan hibelere yönelik proje hazırlama ve kaliteli projelerin AB'ye sunulması amacıyla, "İnsanlar yetişir, kurumlar gelişir" programı ile en üst düzeyde proje hazırlama eğitimleri veriliyor.

02.01.2012 14:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ergin Akgün - Tekirdağ'da, Avrupa Birliği (AB) tarafından Türkiye'de uygulanan hibelere yönelik proje hazırlama ve kaliteli projelerin AB'ye sunulması amacıyla, "İnsanlar yetişir, kurumlar gelişir" programı ile en üst düzeyde proje hazırlama eğitimleri veriliyor.

Tekirdağ Valiliği, Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ), İl Özel İdaresi ortaklığı ve Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) sponsorluğunda, "İnsanlar yetişir, kurumlar gelişir" adlı hibe desteklerine proje yazma ve proje eğitimleri, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda yapılıyor.

Tekirdağ Vali Yardımcısı Mehmet Turhan Çuhadar'ın verdiği derslerle programda, "kalkınma ajansları", katılım ile ilgili mali yardım ve kırsal kalkınma kuruluna yönelik hibe programlarına "Projeler nasıl hazırlanır",

"Proje hazırlamanın teknikleri nelerdir" gibi konular ele alınıyor.

Çuhadar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İnsanlar yetişir, kurumlar gelişir" eğitim programına 23 Eylül 2011'de başladıklarını ifade ederek, eğitimin sonlarına geldiklerini söyledi.

Haftada iki gün ders yaptıklarını belirten Çuhadar, bundan sonraki süreçte hafta sonu da uygulamalı çalışmalarını sürdüreceklerini dile getirdi.

AB projeleri üretmenin kolay bir iş olmadığını kaydeden Çuhadar, şöyle devam etti:

"Proje yazmak denilince insanların aklına bir formu doldurmak, ekleri temin etmek, ilgili kuruma göndermek anlaşılıyor. Belki Türkiye'de hazırlanan bütçeler açısından bazı projelerden hibe elde edebilir, ama özellikle AB'ye yönelik projelerde proje kalitesi, sürdürülebilirliği, alacağı puan çok önemli.

Bu bakımdan hem 27 AB üyesi ülke ile yarışmak, hem aday ülkelerle yarışmak, hem de potansiyel aday ülkelerle yarışmak ve sonucunda projelere hibe almak gerçekten çok zor bir iş. Eğitim verdiğimiz kişiler, yönetici olmaları durumunda, uluslararası nitelikte dünyanın en büyük projesine dahi, o projeyi yönetebilecek ve sonlandırabilecek bireysel kapasitelere erişmeleri sağlanıyor."

-TRAKYAKA'dan eğitimlere destek-

Eğitimlere 95 kişinin katıldığını ifade eden Çuhadar, şöyle devam etti:

"Sürdürülebilirlik açısından, TRAKYAKA'nın verdiği destekler içinde en sürdürülebilir projelerden biri olduğu kanaatindeyim. Çünkü buraya katılan 95 kişi, hem kendi bilgi ve birikimlerini arttıracak, hem de kendi etrafındakileri bilgilendirecek. Buradaki kişilerin çoğu, memuriyet dolayısıyla buraya geldikleri için, Türkiye'ye dağıldıkları göz önünde bulundurulduğunda, gittikleri her yerde proje konusunda uygulama yapmaları söz konusu. Kurumsal ve finansal açıdan da bu işin bilgi kullanıldığı sürece kullanılabilirliği söz konusu olacak.

Bu 95 kişiden her biri ayrı birer proje hazırlayacak. Hazırladıkları projeler, Trakya Kalkınma Ajansı'nca değerlendirilecek. Onlar belli bir puan verecek. Daha sonra da bu proje ile ilgili yapılan sınav sonunda da puanlar hesaplanacak. Belli bir puanın üzerinde alanlar uzmanlık sertifikası, belli bir puanın altında alanlar ise sadece katılımcı belgesi almak suretiyle eğitimi tamamlamış olacak."

-Eğitimlerde grup çalışması-

Çuhadar, katılımcıların teorik olarak gördükleri bilgileri, oluşturulan 9 grupla uygulamaya geçirdiklerini söyledi.

Grupların kendi içinde çeşitli isimlerle ayrıldığına değinen Çuhadar, "Bu 9 grup, kendi içlerinde hem birlikte hem de bireysel olarak proje hazırlıyorlar. Uygulamalarını tek tek yapıyorlar. Bundan sonra, gerek Türkiye dışındaki hibe programlarına proje yazmada, gerek Türkiye içinde yazılan projelerde, bireysel ve kurumsal kapasiteleri gelişmiş ve proje amacına ulaşmış olacak. Grupların, kendi içinde de isimleri mevcut. Gruplar, 'sinerji', 'tosun', 'mavilim', 'arge',

'empati', 'kültür', 'tekira', 'analiz' ve 'güvenli' isimlerinden oluşuyor" diye konuştu.

-AB projeleri desteğine Ordu örneği-

Türkiye'de, katılım öncesi mali destek programlarının beş farklı bileşenine Tekirdağ'dan toplam yazılan proje sayısının 4'e çıktığını söyleyen Çuhadar, Tekirdağ'ın Türkiye genelinde proje üretmede çok geride olduğunu bildirdi.

Çuhadar, şunları kaydetti:

"Bu eğitimin sonunda hazırlanan projeler de Tekirdağ'ın bu alandaki sıralamasını etkileyecek. Benzer uygulamayı Ordu'da yaptık. Ordu'nun şu anda sözleşmeleri devam edenlerle beraber AB'nin Türkiye'ye vermiş olduğu 11 milyar avro civarı hibesinden yaklaşık 100 milyon avrosunu sadece Ordu aldı. Bu 200 milyon TL'yi geçen bir rakam. Ordu İl Özel İdaresi'nin yatırım bütçesinde yıllık 7 milyon TL varsa, bu rakam İl Özel İdaresi'nin 30 yıllık yatırım bedeline karşılık gelir. Bu durum, Tekirdağ içinde geçerli olacak."

Eğitim kadar yöneticilerin de proje eğitimlerine bakış açısının önemli olduğunu vurgulayan Çuhadar, eğitim alan kişilerin uygun yerlerde değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

- TEKİRDAĞ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'İnsanlar Yetişir, Kurumlar Gelişir' AB Projeleri Üretim Seferberliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement