TÜMSİAD Üyelerine 'İslam ve Ticaret Ahlakı' Söyleşisi - Son Dakika
Yerel

TÜMSİAD Üyelerine 'İslam ve Ticaret Ahlakı' Söyleşisi

TÜMSİAD Üyelerine \'İslam ve Ticaret Ahlakı\' Söyleşisi

Odunpazarı İlçe Müftü Vekili Dr. Hayri Çıraklı, TÜMSİAD Eskişehir Şubesi üyesi iş adamlarıyla 'İslam ve Ticaret Ahlakı' söyleşisi gerçekleştirdi.

13.02.2015 16:12  Güncelleme: 16:16

Odunpazarı İlçe Müftü Vekili Dr. Hayri Çıraklı, TÜMSİAD Eskişehir Şubesi üyesi iş adamlarıyla 'İslam ve Ticaret Ahlakı' söyleşisi gerçekleştirdi.

Dr. Hayri Çıraklı, ticaret hukuku ve ahlakının İslam'ın büyük önem verdiği konulardan olduğunu vurgulayarak, İslam hukukunu ve ahlakını konu alan kitaplarda ticarete geniş yer ayrıldığını, en ince detaylarıyla birlikte haram helal sınırlarının da çizilmiş olduğunu kaydetti. Günümüzde manevi değerlerin yerini, büyük ölçüde kar ve çıkar hesaplarının aldığına işaret eden Çıraklı, "Büyük çaplı ticari faaliyetlerden çarşı pazarımıza kadar bu dönüşümün ciddi tesirleri görülüyor. Artık İslami sınırlar içinde alışveriş yapmaktan ziyade, kar ve menfaat için her yolu mubah gören ticaret anlayışı hakim olmaya başladı. Allah Resulü (S.A.V.) her işte olduğu gibi ticarette de doğru ve dürüst olunmasını emretmiştir. İslam, ne surette olursa olsun aldatmayı, kandırmayı kesinlikle reddeder. Bir alışverişte müşterinin bilgisizliğinden faydalanarak hesap değişikliğine gitmek, kusurlu mal satmak suç ve günahtır" dedi.

TURİSTE YÜKSEK FİYATLA ÜRÜN SATMAK

Dürüstlüğe zaman zaman riayet edilmediğine şahit olunduğunu hatırlatan Çıraklı, şöyle devam etti:

"Dil bilmeyen turistlere yüksek fiyatla satılan ürünler, gideceği yeri bilmeyen yolcuya yolu uzatan taksiciler, pazar ya da manav tezgahında ön tarafa sebze meyvenin iyisini koyup, evde kötü sürpriz yaşatan manav ya da pazarcılar, araçtan anlamayan sürücülerden sanayi ustasının yüksek tamir ücreti talep etmesi gibi örnekler ilk aklımıza gelenler. Ticaret ahlakımızın en önemli hususlarından biri de satılacak malın kusurlarının söylenmesidir. Kazanca mani de olsa, iflasa sürüklese de malın kusurunun söylenmesi gerekir. Pazarda dolaştığı bir gün Fahr-i Kainat (S.A.V.) Efendimiz bir hububat tezgahında elini hububat çuvalının içine daldırır. Eline ıslaklık gelir. Halbuki çuvalın üst kısmından bu ıslaklık fark edilmemektedir. Bu durumdan rahatsız olan ve rahatsızlığı yüzüne akseden Efendimiz (S.A.V.) malın sahibine bu durumun ne anlama geldiğini sorar. Adam 'Yağmurdan ıslanmıştır' der. Efendimiz (S.A.V.) bu durumu hoş karşılamayarak, 'Islaklık herkesin göreceği yerde de olmalı' deyip sert bir uyarıda bulunarak, 'Bizi aldatan bizden değildir' der. Ticaret esnasında dikkat edilmesi gereken bir husus da yeminden uzak durmaya özen göstermektir. Efendimiz (S.A.V.) satış yapabilmek için sürekli yemin eden tüccarları, 'Çok yemin edenin malından (kazancından) bereket kaldırılır' buyurarak uyarmıştır."

Eskişehir TÜMSİAD Şubesi Başkanı Ali Engiz ve üyelerin ilgi gösterdiği söyleşide, Çıraklı'ya konuyla ilgili çeşitli sorular da soruldu. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel TÜMSİAD Üyelerine 'İslam ve Ticaret Ahlakı' Söyleşisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement