İslam alimi Ahmed Davudoğlu hoca dualarla anıldı - Son Dakika
Yerel

İslam alimi Ahmed Davudoğlu hoca dualarla anıldı

İslam alimi Ahmed Davudoğlu hoca dualarla anıldı

İmam Hatip Okullarının kurucularından ve Marmara İlahiyat Fakültesinin kurulmasında büyük emeği olan İslam alimi Ahmed Davudoğlu, ölüm yıldönümünde dualarla anıldı.

09.04.2022 00:58  Güncelleme: 01:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İmam Hatip Okullarının kurucularından ve Marmara İlahiyat Fakültesinin kurulmasında büyük emeği olan İslam alimi Ahmed Davudoğlu, ölüm yıldönümünde dualarla anıldı.

İmam Hatip Okullarının kurucularından ve Marmara İlahiyat Fakültesinin kurulmasında büyük emeği olan İslam alimi Ahmed Davudoğlu'nu sevenleri unutmadı. İslam'a olan bağlılığı, ilmi, memleket sevgisi ile Türkiye'deki en saygın alimler arasında yer alan merhum Ahmed Davudoğlu hoca ölüm yıldönümünde dualarla anıldı. Davudoğlu hocanın hayata gözlerini yumduğu Gaziosmanpaşa'da dualar edilerek mevlidi şerif okutuldu. Gaziosmanpaşa Belediyesi teravih namazı sonrasında vatandaşlara lokum ikram etti.

Tuzla Belediyesi Ahmet Davudoğlu hocayı unutmadı

Medresetü'n-Nüvvab ve İstanbul Yüksek İslam Enstitüsünde hocalık ve idarecilik yapan, ilim dünyasına çok sayıda eser kazandıran Ahmet Davudoğlu, ölümünün 39'uncu yılında Tuzla'da da anıldı. Tuzla Belediyesi, Ahmet Davudoğlu'nun ölüm yıldönümü nedeniyle Tuzla'nın Evliye Çelebi Mahallesi'nde bulunan Evliya Çelebi Cami'nde teravih namazı sonrasında lokma dağıttı.

Ahmed Davudoğlu hoca kimdir?

Merhum Ahmed Davudoğlu Hocaefendi 1912 yılında Kuzey Bulgaristan'ın Deliorman bölgesinde Şumnu kasabasının Kalaycı köyünde dünyaya gelmiştir. Şumnu'daki Nüvvab'ı (ilahiyat fakültesi) bitiren Davudoğlu Mısır'a Cami-ül Ezher'e gönderilmeye hak kazandı. Beş yıl süren eğitimini tamamladıktan sonra tekrar Bulgaristan'a mezun olduğu okul olan Nüvvab'a müdür olarak döndü. Ancak Balkanlarda rejim değişmişti. Komünist rejim, Müslümanlara acımasız yüzüyle zulmetmeye başladı. Türklere yapılan zulümlerden nasibini aldı. Taş kırma kamplarına gönderildi. Elektrikli sandalyeye bağlanmak gibi türlü işkencelere maruz kaldı. Eza ve cefa çekerek sağlığını da kaybetti. 1949 Aralık ayında ailesi ile birlikte ilerlemiş derecede ülser ve astım hastası olarak ana yurdu Türkiye'ye göç etti. İstanbul Fatih'teki İmam Hatip Okulu'nun açılmasında büyük katkıları vardır. Arapça derslerine okutman sıfatı ile ders veren ilk muallimlerdendir. Öğrencilerinin büyük sevgisini ve saygısını kazanmıştır. Bugünkü Marmara İlahiyat Fakültesinin kurulmasında emeği büyüktür. Merhum Ahmed Davudoğlu daha sonra Yüksek İslam Enstitüsü (Bugünkü Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi) Başmüdür Yardımcısı ve Müdürü (günümüzdeki dekan) olarak görevine devam etmiş, okul Fındıklı'dan Üsküdar'a taşınınca sağlık sebeplerinden dolayı cezaevine girdiği 1971 yılına kadar öğretim görevlisi olarak hizmete devam etmiştir.

Bulgaristan hükümeti tarafından casusluk ile suçlanıp uğruna işkence gördüğü anavatanında Konya'daki müftüler seminerinde dini nikah ile ilgili bir konuşmasından dolayı 163. maddeden on iki ay hapis ve dört ay Kırşehir de sürgün cezası ile cezalandırılır. Kendi hatıralarında bu yıllar hakkında hep olumlu anılar kaleme almıştır.

İslam alemine Kur'an-ı Kerim Meali, Selamet Yolları (Bulug-ul Meram), Sahih-i Müslim Tercüme ve Şerhi, İbn-i Abidin Tercüme ve Şerhi, Multeka Tercümesi, Dini tamir davasında din tahripçileri ve hayatını anlattığı Ölüm Daha Güzeldi isimli eserleri hediye eden merhum Ahmed Davudoğlu Hocaefendi, Osmanlı Uleması'nın Balkanlarda yetişmiş son temsilcilerindendir. İslam'a olan bağlılığı, ilmi, memleket sevgisi ile Türkiye'deki en saygın alimler arasında adını altın harflerle yazdırmıştır. Türkiye'nin ilmi ve fikri dünyasına sayısız eserler nakşeden Merhum Ahmed Davudoğlu Hocaefendi yıllarca çile dolu bir yaşama, cezaevi yıllarında kendisine musallat olan astım ve buna bağlı kalp rahatsızlığına yenik düşerek 7 Nisan 1983 yılında bir Perşembe günü ikindi namazına müteakip dünyaya veda etti. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel İslam alimi Ahmed Davudoğlu hoca dualarla anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement