Isparta'nın Şartları Nükleer Santrale Uygun Değil - Son Dakika
Yerel

Isparta'nın Şartları Nükleer Santrale Uygun Değil

Isparta\'nın Şartları Nükleer Santrale Uygun Değil

Makine Mühendisleri Odası Isparta Temsilcisi Hasan Akıllı tarafından ortaya atılan Isparta'ya nükleer enerji santrali kurulsun önerisine bir nükleer fizikçi olarak yorum getiren Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Fizik...

29.06.2013 17:50

Makine Mühendisleri Odası Isparta Temsilcisi Hasan Akıllı tarafından ortaya atılan Isparta'ya nükleer enerji santrali kurulsun önerisine bir nükleer fizikçi olarak yorum getiren Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Nükleer Fizik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İskender Akkurt, teknik şartlar değerlendirildiğinde Isparta'ya nükleer santral kurulma olasılığının düşük olduğunu ifade etti.

SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Nükleer Fizik ABD Başkanı Prof. Dr. İskender Akkurt, "Isparta'da yaşayan biri olarak şahsi görüşüm Isparta'ya nükleer santralin yapılmasını elbette isterim. Nükleer santral denince sanki bir bomba gibi algılanıyor. Ama aslında öyle değil. Bugün nükleer santral yapılsa iş imkanı doğacak, Isparta bir enerji merkezi olacak" dedi.

Bilim adamı gözüyle bakıldığında nükleer santral için teknik şartlar bulunduğunu ifade eden Prof.Dr. Akkurt, "Birincisi bu tip hızlandırıcı merkezlerde nükleer santrallerde soğutma çok önemli. Bunun için de su lazım. Evet Isparta ve çevresi su kaynakları açısından zengin. Ama bunun bir garantisi olması lazım. Çünkü nükleer santralin 30-40 yıl ömrü var. Gölün kenarına kuruyorsanız, göl suyunun sürekliliği noktasında garantiniz olması lazım. İkinci olarak nükleer santraller en çok deniz kenarına yapılıyor. Çünkü santral için gerekli malzemelerin, soğutma siteminin taşınması gemiler aracılığıyla yapılıyor. Bir diğer etmen de, santralin sanayiye yakın olması gerekir. Sizin kurduğunuz santral çok uzakta olup enerjiyi uzak sanayi merkezilerine taşıyacaksa bu çok rantabl olmayabilir. O nedenle Sinop önemli bir merkez. Akkuyu önemli bir merkez. Nükleer santrallerde bir diğer önemli noktada enerji için kullanılan hammaddenin atığının nereye gömüleceği. Gelişmiş ülkeler ne yapıyor? Üçüncü dünya ülkelerine getirip atığı gömüyorlar. O zaman santralin nerede olduğunun çok bir anlamı yok. Şimdi Sinop'ta santralin atığı gelip Isparta'ya gömülse daha tehlikeli. Dolayısıyla 'santral kurmak istemiyoruz' dan ziyade bu parametrelerin yerine getirilmesi lazım" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de 'Nükleer santral kurmayalım.Çünkü tehlikeli' gibi bir kanının olduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Akkurt, "İyi de sadece Ermenistan sınırından 14 kilometre ilerde nükleer santral var. Bu santralde kaza olsa Türkiye'yi etkilemeyecek mi? Tabi ki etkiyecek. Nitekim Çernobil'den etkilenmedik mi? Bu konuda toplum olarak önyargılıyız. Özet olarak bence Isparta'ya nükleer santral yapılmalı ama teknik olarak bu bölge bu yatırıma müsait değil. Keşke altyapısı ve diğer parametreler uygun olsa da yapılsa. Ama bu uygun değil. Dolayısıyla teknik olarak imkan olmadığı için yapılmayacağı düşüncesindeyim" diye konuştu. - ISPARTA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Isparta'nın Şartları Nükleer Santrale Uygun Değil - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement