Anız yakmanın kanunen yasak olduğunu belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi Torbalı İtfaiye Grup Amiri Özdemir Gündoğdu, anız yakmanın toprağa büyük zarar verdiğini söyledi.
Torbalı ilçesinde hasat mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte ilçe ve köylerinde oluşabilecek olası yangınlara karşı İzmir Büyükşehir Belediyesi Torbalı İtfaiye Grup Amirliği her gün teorik ve pratik eğitimler vererek, yaz mevsimine hazırlık yapıyor. 2012 yılında buğday, anız, bağ, bahçe gibi birçok alanda yangına müdahale ettiklerini belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi Torbalı İtfaiye Grup Amiri Özdemir Gündoğdu, çıkan yangınların dikkatsizlikten kaynaklandığı kaydetti. İlçeye bağlı birçok tarım alanında çıkan yangınlara müdahale ettiklerini vurgulayan Gündoğdu, Kemalpaşa ve Bayındır karayolunda sık-sık yaşanan trafik kazalarına dikkat çekti.
53 PERSONEL GÖREV YAPIYOR
İtfaiye personel sayılarını arttırdıklarını ifade eden Gündoğdu, üç vardiya ile 24 saat hazır beklediklerini söyledi. İlçede hasat mevsimi başlamadan önce çıkabilecek yangınlara karşı tüm hazırlıklarını tamamladıklarını dile getiren Gündoğdu, her sabah rutin olarak tüm itfaiye personelin bir saat sabah sporu yaptığını, kahvaltıdan sonra ise teorik ve pratik eğitimler yaptıklarını söyledi. İzmir Belediyesi Torbalı İtfaiye Grup Amiri Özdemir Gündoğdu, bir itfaiye personelinin her yönüyle donanımlı olması gerektiğini çünkü insanların can ve mallarının güvenliğinden sorumlu olduklarını dile getirdi. Yurttaşlara çeşitli uyarılarda bulunan Gündoğdu, oluşabilecek yangınlar için mutlaka 110 yangın hattını aramalarını istedi.
ANIZ YAKMAK TOPRAĞA ZARAR VERİYOR
İzmir büyükşehir Belediyesi Torbalı İtfaiye Grup Amiri Özdemir Gündoğdu, "Hasat bittiğinde tarlada ne varsa, bu ürünlerin atıkları kalır biz bunların hepsine birden anız diyebiliriz. Köylüler tarlalarında kalan bu anızı yakmak çabasındalar. Gelecek seneleri düşünürler çünkü. Topraklarını daha kolay işlemek ve topraktan aldıkları verimleri artırmak niyetiyle bunu yapmaktalar. Bunun için bu yabancı ot ve haşereleri görmek istemezler. Halbuki bununla ilgili araştırmalar, anızın toprağın organik madde kısımlarının oluşturduğunu gösterir. Yakılan anızlar sanılanın aksine toprağı güçsüzleştirir ve güzelim biyolojik dengeyi olumsuz etkiler. Anız yakmanın diğer bir zararı toprak yüzeyinde bulunan mikroorganizmaları öldürmesidir" diye konuştu.
TORBALI RÜZGAR ALAN BİR BÖLGE
Toprak sıcaklığının yükselmesi sonucu toprağın mikrobiyolojik aktivitesi gerilemekte ve biyolojik dengenin bozulduğuna dikkat çeken İzmir Belediyesi Torbalı İtfaiye Grup Amiri Özdemir Gündoğdu, "Oysa toprakta kendi halinde yaşayan bu canlılar çalışırlar ve organik madde parçalanır, ayrışır ve humus dediğimiz şekle dönüşür. Yangınlarla beraber bu çalışmalar da heba olur. Tarlada anız yanarken enerji ve haberleşme hatları zarar görmekte, şehir içerisinde kurumlar vatandaşın üstüne yapışarak çirkin bir durum oluşturmaktadır. Geçmiş yıllarda görüldüğü üzere yakılan anız rüzgarın etkisiyle de mera, otlak veya komşu tarlanın ürününe zarar vererek maddi kayıplara yol açtığı görülmektedir. Yangınlar aynı zamanda köylerde jandarma ve itfaiye personelini sürekli tedirgin edip, bıktırıyor ve zaman kaybına yol açıyor" dedi. - İZMİR
Son Dakika › Yerel › İtfaiye'den Anız Yangını Uyarısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?