Kadın Girişimciler Kurulu Marmara Bölge Toplantısı - Son Dakika
Yerel

Kadın Girişimciler Kurulu Marmara Bölge Toplantısı

Kadın Girişimciler Kurulu Marmara Bölge Toplantısı

Kadın Girişimciler Kurulu Marmara Bölge Başkanı Kal: "Kadın erkek eşitliğinde Türkiye, dünya sıralamasında 134 ülke arasında 126'ncı sırada geliyor"

26.10.2013 17:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kadın Girişimciler Kurulu Marmara Bölge Başkanı Hatice Güner Dinçbal Kal, "Kadın-erkek eşitliğinde Türkiye, dünya sıralamasında 134 ülke arasında 126'ncı sırada geliyor" dedi.

Kal, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen Kadın Girişimciler Kurulu Marmara Bölge Toplantısı'nda, Türkiye'de, kadından sorumlu bakanlık kurulması gerektiğini söyledi.

Türkiye'de kadın-erkek eşitliğinin sağlanması gerektiğini ifade eden Kal, "Kadın girişimcilerle ilgili dünyadaki örneklere dikkat ettiğiniz zaman en başarılı modeli Güney Kore. 'Kadını iş hayatına nasıl katabiliriz?' diye araştırmalar yapmış ve kadın dostu şekiller yaratmış. Kadının istihdama katılmasında yüzde 50 başarı sağlamış. Türkiye'de kadın istihdamının artırılması için bütün modeller incelenmeli. Bizim de devletten beklentilerimiz var" diye konuştu.

Karar verici konumlardaki kadınların sayısının artırılması gerektiğine işaret eden Kal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye parlamentosunda kadın milletvekili oranı yüzde 14.2. Türkiye'de 26 bakanlıktan bir tanesi kadın, 2 bin 924 belediye başkanından sadece 26'sı kadın. 34 bin 210 muhtardan 65'i kadın, 81 validen sadece biri, Yalova'daki kadın. 103 rektörden 5'i kadın, 185 büyükelçiden 21'i kadın. 26 müsteşar arasında hiç kadın yok Allah'a şükür diyelim. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nda, Yargıtay'da ve Sayıştay'da yine kadın temsilci yok. Kadın-erkek eşitliğinde Türkiye, dünya sıralamasında 134 ülke arasında 126'ncı sırada geliyor. Kadınların eğitim olanaklarına erişimi sağlanmalı.  Çocuk sahibi olmak hem anne hem baba için eşit bir hak. Bu alanda kadınlara farkında olmadan bir ayrımcılık yapılarak, iş hayatına katılımlarının önüne engel çıkarılıyor. Bu eşit olarak erkeklere ve kadınlara verilirse, iş hayatında yeni uygulamalardan dolayı erkekler tercih edilmez, böylelikle haklarımız eşitlenmiş olur. Kreşler, uygun ücretli, devlet destekli olarak yeterli sayıya ulaştırılmalı."

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ruhan Uzunlar Altıntel de kadınların iş hayatında olması gerektiği yere ulaşması için çalıştıklarını kaydetti.

Toplantıya, Kırklareli Valisi Mustafa Yaman'ın eşi Gülseren Yaman, Belediye Başkanı Cavit Çağlayan'ın eşi Figen Çağlayan, Bursa Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Emine Örnek ile çok sayıda kadın girişimci katıldı. - Kırklareli

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kadın Girişimciler Kurulu Marmara Bölge Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement