Kalp Ameliyatının Ardından Enfeksiyon Riskine Karşı Uyarı - Son Dakika
Yerel

Kalp Ameliyatının Ardından Enfeksiyon Riskine Karşı Uyarı

Kalp Ameliyatının Ardından Enfeksiyon Riskine Karşı Uyarı

Memorial Diyarbakır Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü Uzmanı Op.Dr.Erdem Çetin, açık kalp ameliyatı sonrasının önemli olduğunu belirterek, ameliyat sonrası enfeksiyon riskine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

27.08.2013 12:23

Memorial Diyarbakır Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü Uzmanı Op. Dr. Erdem Çetin, açık kalp ameliyatı sonrasının önemli olduğunu belirterek, ameliyat sonrası enfeksiyon riskine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Açık kalp ameliyatı sonrası hastaların ortalama 6 hafta süren bir iyileşme dönemine ihtiyaç duyduklarını kaydeden Çetin, bu sürenin hastanın genel sağlık durumuna, hastalığın ve ameliyatın türüne, yaşına ve günlük alışkınlıklarına bağlı olarak değişebildiğini aktardı. Hastanın ameliyat sonrası bazen kendini yorgun, halsiz ve kötü hissedebileceğini dile getiren Çetin, bu şikayetlerin İyileşme sürecinde normal olarak kabul edildiğini ve bu şikayetlerin geçici olduğunu ifade etti. Açık kalp ameliyatı sonrası hastaların kendilerini yormamaları gerektiğini ifade eden Çetin, "Ameliyat sonrası uykusuzluk ve iştahsızlık görülebilir. Bu tür değişimler özellikle yaşlı hastalarda daha sıktır. İyileşme dönemi sonunda bu şikayetler de ortadan kalkar. Hastanın taburcu olduktan sonra en az 6 hafta sırt üstü yatması gerekir. Aynı zaman aralığında hasta ağırlık kaldırmamasına dikkat edilmelidir. Ameliyat sonrası günlük aktiviteler ve yürüyüşler sırasında hasta kendini yormamalıdır. Böylelikle hastanın zamanla efor kapasitesi yavaş yavaş artacaktır" dedi.

Ameliyat sonrası enfeksiyon riskine de dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Çetin, "İyileşme döneminde dikkat gerektiren bir diğer konu, hasta ziyareti alışkanlıklarıdır. Açık kalp ameliyatı sonrasında vücudun savunma mekanizmaları bir miktar baskılanır. Bu dönemde hasta kendini enfeksiyon kaynaklarına karşı korumalıdır. Yoğun bakımdan çıktıktan sonra ilk 2 gün mümkün olduğu kadar ziyaretçi kabul edilmemesi önerilir. İlerleyen günlerde ise ziyaretler mümkün olduğunca az ve kısa süreli kabul edilebilir. Hasta, nezle ve grip gibi bulaşıcı hastalığı olanlarla aynı ortamda bulunmamalıdır" şeklinde konuştu.

Hastanın sigara içilen ortamlardan kesinlikle uzak tutulması gerektiğini kaydeden Çetin, kendisinin de mutlaka sigara içmemesi gerektiğini aktardı. Çetin, "Kişi, hastalık veya ameliyat nedeniyle eğer sigarayı bırakmışsa, iyileşmeye yönelik ilk adımı atmış demektir. Sigaranın kalbin en büyük düşmanı olduğunu unutmamak gerekir. Hasta sigara içilen ortamlarda bile kesinlikle bulunmamalıdır" diye konuştu. - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kalp Ameliyatının Ardından Enfeksiyon Riskine Karşı Uyarı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement