Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Bir ilin kalkınması sadece kamu yatırımlarıyla olmuyor. Kuşun bir kanadı kamu yatırımlarıysa, diğer kanadı da özel yatırımlardır" dedi.
Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Bingöl'e gelen Bakan Yılmaz, Bingöl Girişimci İşadamları Derneği'nin (BİNGİAD) Saray Mahallesi'ndeki yeni binasını hizmete açtı.
Bakan Yılmaz, burada iş adamlarına hitaben yaptığı konuşmada, ekonomik gelişmede birçok kaynağın bulunduğunu belirterek, kalkınmada insan unsuruna önem verilmesini istedi.
Ekonomik kaynaklar arasında sermaye, makine ve birtakım fiziki faktörler bulunduğunu ifade eden Yılmaz, kalkınmanın asıl unsuru, en büyük taşıyıcısı, aracısı ve vasıtasının insan olduğunu belirtti.
Yılmaz, kalkınmanın insanın refahı, mutluluğu, rahatı ve huzuru olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:
"İnsanı esas almayan, insan üzerinden düşünmeyen kalkınma anlayışının doğru bir anlayış olduğuna inanmıyor, hedefine ulaşacağına da inanmıyorum. İnsanı esas alan, insanın harekete geçirilmesini, girişimciliğini, bilgisini kişiliğini esas alan bir yaklaşımın her zaman başarılı olacağını düşünüyorum. Bana göre, nitelikli insan yetiştiren, nitelikli insanı koruyan, muhafaza eden, başkasına kaptırmayan, bir taraftan da başka yerlerde nitelikli insanı cezbedebilen, onlar için uygun bir yaşam alanı sağlayabilen ülkeler ve yöreler kalkınıyor. Bunu yapmayan, kısır çekişmelerle uğraşan, insanı belli bir ortam da yaşatamayan ülke ve yöreler ise yeterince gelişemiyor."
-" Japonya'nın madeni yok, insan gücü var"-
Bakan Yılmaz, kalkınmış ülkelere bakıldığında insan unsuruna büyük önem verildiğinin görüldüğünü, buna en iyi örneğin ise Japonya olduğunu ifade ederek, Japonya'da esas unsurun insan olduğunu belirtti.
Japonya'nın madeni, doğal kaynağı, doğa ve iklim üstünlüğünün bulunmadığına dikkati çeken Yılmaz, "Demek ki bunlarla olmuyor. Esas unsur insan. İnsanın değerini bilmek, onu yetiştirmek ve organize etmek, bir de tek tek insanlarla değil bir organizasyonla oluyor işte. Nitelikli insanları bir araya getirip, aralarında bir hedef birliği sağladığınız ve nereye gideceklerini belirlediğiniz zaman yine kalkınmış ülke oluyorsunuz. Bazı savaşlarda yerle bir olmuş ülkeler çok kısa zamanda toparlandılar değil mi- Bunu nitelikli ve organize olmuş insanlarla yaptılar" dedi.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, potansiyeli harekete geçirmek için huzur ortamının önemli olduğuna değinerek, şunları kaydetti:
"Bir ilin kalkınması sadece kamu yatırımlarıyla olmuyor. Kuşun bir kanadı kamu yatırımlarıysa, diğer kanadı da özel yatırımlardır. Özel yatırımlar ise uygun altyapılarla güçlü teşviklerle olur. Bunların ötesinde bir de huzur ortamı olmalıdır. İstediğiniz kadar altyapı yapın, istediğiniz kadar teşvik verin, bir bölgede huzur ve emniyet yoksa, insanlar, 'yarın ne olacak-' diye bakıyorsa, orada özel sektörün arzu edilen şekilde gelişmesi mümkün değil. Kamu olarak biz yapabiliriz, şantiyemizi birileri gelip yakar, biz yeni bir şantiye kurarak devam ederiz, iş adamını korkutup kaçırtırlar, biz yeni bir müteahhit bulur devam ederiz ama özel sektör böyle değildir, ürkektir. Sermaye tatlıdır. Kimse sermayesini kolay kolay riske atmaz. Yapanlar var ama tam potansiyeli harekete geçirebilmemiz için huzur ortamı önemli."
Muhabir: Abdullah Çelik-Naim Boşkut/ Sema Kaplan
Yayıncı: Murat Taydaş - BİNGÖL
Son Dakika › Yerel › 'Kamu Yatırımları ile İl Kalkınmaz' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?