Kangal Toplum Sağlığı Merkezinden Verem Savaş Mücadelesi - Son Dakika
Yerel

Kangal Toplum Sağlığı Merkezinden Verem Savaş Mücadelesi

Kangal Toplum Sağlığı Merkezinden Verem Savaş Mücadelesi

65.Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası nedeniyle Kangal Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr.

11.01.2012 15:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

65. Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası nedeniyle Kangal Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ahmet Özgür, Türkiye'de her yıl 16 bin yeni verem hastası ortaya çıktığını söyledi.

Verem ile ilgili olarak toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa karşı bütün kesimlerin dikkatinin çekilmesi amacıyla her yıl Ocak ayının ilk pazar gününden başlayan haftanın 'Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası olarak belirlendiğini söyleyen Kangal Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ahmet Özgür, "Her yıl yaklaşık 9 milyon kişi verem hastalığına yakalanmaktadır. 2010 yılında dünya genelinde 1 buçuk milyon kişinin ölümü kaydedilmiştir. Dünyada bir tek etkene bağlı tedavisinin olmasına rağmen en çok ölüme yol açan hastalıktır. Türkiye'de yılda yaklaşık 16 bin yeni verem hastası ortaya çıkmaktadır. 2010 yılında Verem Savaşı Dispanserlerine kayıtlı toplam tüberküloz vaka sayısı 16 bin 551, yeni vaka sayısı 15 bin 183'tür. Bu hastaların yüzde 60'ı erkek yüzde 40'ı kadındır" dedi. Veremden korunma yolları hakkında bilgi veren Özgür, "Havasız yerlerde kalmamalıyız. Dengeli beslenmeliyiz. Veremli hastaların eşyalarını kullanmamalıyız. Veremli hastaların tabağından yemek yememeliyiz, bardağından su içmemeli, kaşık ve çatallarını kullanmamalıyız. Öksüren, hapşıran insanlardan uzak durmalıyız. Acık ve temiz havada dolaşmalıyız En önemlisi de çocuklarımızın BCG aşısını zamanında yaptırmalıyız" ifadelerini kullandı.

Verem hastalığının belirtilerini sıralayan Kangal Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ahmet Özgür, "(Geceleri terleme, hafif ateşlenme, kesik kesik öksürükler, halsizlik, nefes darlığı iştahsızlık, kan tükürme, balgam çıkarma" diye konuştu. Özgür bu belirtilerin olduğu takdirde veremden şüphelenilmesi gerektiğini vurguladı. Özgür, "Veremin tedavisi, verem savaş dispanserlerinde teşhis ve tedavisi ücretsizdir. Tedavide kullanılan bütün ilaçlar ücretsiz verilir. Tedavide verilen bütün ilaçların aksatılmadan düzenli olarak kullanıldığında hastalık iyileşir" dedi. - SİVAS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kangal Toplum Sağlığı Merkezinden Verem Savaş Mücadelesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement