Karayollarının Röntgeni Çekiliyor - Son Dakika
Yerel

Karayollarının Röntgeni Çekiliyor

Karayollarının Röntgeni Çekiliyor

65 bin kilometre karayolu ulaşım ağına sahip Türkiye'nin Karayolları Bakım ve Onarım Bilgi Sistemi için ilk proje çalışması Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Ceyhun Özçelik...

15.07.2012 12:57

65 bin kilometre karayolu ulaşım ağına sahip Türkiye'nin Karayolları Bakım ve Onarım Bilgi Sistemi için ilk proje çalışması Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ceyhun Özçelik yönetimindeki 10 kişilik ekip tarafından yapılıyor.

Proje kapsamında, karayolu üzerindeki her türlü bilgi bilgisayar ortamına aktarılırken, deprem, sel, taşkın, orman yangını gibi afetler sonrası yolun durumu, yüksekliği, karayolu kenarında neler olduğu, yapılar ve trafik işaretlerinin yerleri daha önce sisteme kaydedilen bilgiler sayesinde görülebilecek. Üniversite ile Karayolları 26. Şube Şefliği işbirliğinde yürütülen çalışmalar için Karayolları tarafından hurdaya ayrılan bir araç üzerine gerekli tüm elektronik malzemeler dizayn edildi. Araç tepesine takılan dört adet yüksek çözünürlüklü ve oynar başlıklı kameralar sayesinde toplanan tüm veriler araç hareket halinde ikin bilgisayar ortamına aktarılıyor. Proje kapsamında ilk çalışma Muğla- Gökova arasındaki 20 kilometrelik karayolunda yapılmaya başlandı.

TÜRKİYE'DE İLK DEFA GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Karayolu Gözlem Aracı (KARAGÖZ) adı verilen sistem ile karayollarının geniş kapsamlı bir envanterinin hazırlanacağını belirten Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, "Proje üzerinde 4 aydır çalışma yapıyoruz. Türkiye'de bugüne kadar böyle bir çalışma yapılmadı. Dünyada örnekleri var, fakat Google Eart kanalıyla yapıldığı için çok pahalı bir sistem. Çalışmamızı Karayolları Muğla 26. Şube Şefliği ile birlikte yürütüyoruz. Hurdaya ayrılan bir aracı çalışır hale getirdik ve araç üzerine yerleştirdiğimiz dört adet oynar başlıklı ve yüksek çözünürlüklü kameralar kanalıyla yol güzergahı üzerinde sürekli veri topluyoruz. Topladığımız veriler veri işleme merkezine aktarılıyor. Karayollarının ana unsurları olan yal altyapısı, üstyapı, refüj, park alanları, kazı/dolgu şevleri, kaldırımlar, istinat duvarları, drenajlar, trafik işaretleri, trafik kazaları, sanat yapıları, elektrik hatları, su iletim hatları, kamulaştırma sınırları, yol kenarındaki yapılar, seyir terasları, turizm alanları ve meteorolojik verilerin tamamı düşünüldüğünde takibi ve kontrolü oldukça güç. Üzerinde çalıştığımız proje ile etkin, ekonomik, verimli, kamu kaynaklarını doğru bir şekilde kullanan bilinçli bir yönetim anlayışı ortaya çıkmaktadır" dedi.

Karayolu Gözlem Aracı'nın yol üzeri ve etrafındaki her türlü unsura ait özellik ve konum bilgilerini seyir esnasında topladığını belirten Özçelik, "Toplanan veri on-line olarak veri işleme merkezine aktarılarak orada analiz edilebilmektedir. Araç içi kontrol bilgisayarı ile merkezi bilgisayar kontrol edilebilmekte, güzergah, geçki ve boy kesit tam zamanlı izlenebilmekte ve her türlü güzergah, geçki ve boy kesit çıkarımı yapılabilmektedir. Geliştirilen Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) ülkemizde olacak deprem, taşkın, orman yangını gibi afetlerde güvenilir bir şekilde kullanılabilecek ve fonksiyonel çalışmalara öncü olacaktır. KARAGÖZ aracını da bu çalışmalarda kullanılabilecek önemli bir unsur olarak görüyoruz" diye konuştu. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Karayollarının Röntgeni Çekiliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement