Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (KATSO) Başkanı Selçuk Arslan, artık dünyanın TOBB sistemini örnek aldığını söyledi.
KOBİ Çalışan ve İşverenlerin Küresel Ekonomideki Değişimlere Uyum Yeteneğinin Artırılması Projesi (KUYAP) Farkındalığın Artırılması toplantısında konuşan KATSO Başsanı Selçuk Arslan, "Dünya değişiyor, ticaret değişiyor, rekabetin koşullan farklılaşıyor. İşadamlarımız, çalışanlarımız bu değişimlere ne kadar uyum sağlayabiliyor. KUYAP, bu değişimlere uyum yeteneği kazandırmak için bir fırsattır. TOBB'un içinde Kastamonu'nun da yer aldığı ve 15 büyüme merkezinde uygulamaya karar verdiği KUYAP projemiz için TOBB yönetim kuruluna ve TOBB Birlik Başkanımız Sn, Rifat Hisarcıklıoğlu'na teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.
KATSO olarak işletmeler adına birçok çalışma yürüttüklerini belirten Arslan, " Türkiye'deki tüm oda ve borsalar gibi faaliyetlerimizi, istek ve ihtiyaçlarımızı, üyelerimizin görüşlerini TOBB vasıtası ile Türkiye gündemine taşıyoruz. Bu çalışmalara Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Odamız adına kısaca değinmek istiyorum. Değerli konuklar, elbette ülkemizin ekonomik olarak büyümesi önemlidir. Çünkü ekonomi güçle olmazsa ne vatandaşımızın refahı olur, ne de dışarıda bir ağırlığınız olur. Bu yüzden üyelerimizin önünü açacak adımlar atıyoruz. Kamuoyunu, ekonomiye odaklanmaya zorluyoruz. Çünkü bizim, sorumlu olduğumuz kitle, Türkiye'yi taşıyan kitledir. Bu kitle, illerde oda ve borsalardır. Genelde ise, birliğimiz olar TOBB'dur" diye konuştu.
Son dönemlerdeki yapılanmasıyla oda ve borsalar ekonomiye yol açan, yol gösteren hale geldiğine dikkat çeken Arslan, şöyle devam etti: "Artık bilgi ihraç ediyoruz. 2013 yılı itibari ile 57 İslam ülkesinin oda ve borsa genel sekreterlerine TOBB sistemi ile ilgili eğitim verildi. Artık dünya TOBB sistemini örnek alıyor. Gelinen noktaya değinmek istiyorum. "Alman Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanı bir ziyaretinde, Alman oda sistemini dünyanın en iyisi olduğunu biliyorduk, fakat bizim sizden öğreneceğimiz çok şey var" diyerek ülkesine döndü. 2012 sonu itibariyle oda ve borsalarımızda 450'den fazla proje tamamlandı. Oda ve borsalarımız 400 milyon TL hibe kaynak kullandı. Bugün, TOBB bünyesindeki 355 oda ve borsa İngilizce konuşur, yazar ve proje üretir hale geldi. 2013 yılında yapılan proje sayısı ise 351. Son bir yılda neredeyse önceki yıllardaki proje sayısının tamamına yaklaştık. Aynı yıl 207 milyon TL de hibe kaynağı kullanıldı"
İllerdeki oda ve borsalar, Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun değiştirilmesinde büyük rol oynadığını ifade eden Arslan, "Özel sektörün üzerindeki 6 milyar TL'lik yükün kaldırılmasını TOBB sağladı. Eğer, mevcut haliyle Türk Ticaret Kanunu yürürlüğe girmiş olsaydı iş adamlarımızın çoğu hapse girmeden hayatını noktalayamayacaklardı. Kastamonu OSB'nin Kuruluşunda yüzde 55 iştiraki İl Özel İdaremize, yüzde 45 oranında iştiraki odamıza aittir. Kuruluşunda maddi ve manevi desteğimizi esirgemediğimiz OSB bugün yüzde 100 doluluk oranına ulaşmış ve tüm ihtiyaçlara cevap verebilen bir yapıya sahiptir. Şimdi ise, Valiliğimiz ile beraber sürdürdüğümüz girişimler ile genişletme çalışmalarımız başlatılmıştır. 2,5 milyon metrekare daha genişletmeyi düşündüğümüz OSB alanı, yeni yatırımcılarımızı ilimize çekecektir. Birçok komisyonda ve kurulda yönetim kurulu üyelerimiz meclis üyelerimiz ve personelimiz ile kamu kurum kuruluşlarında görev almaktayız" ifadelerini kullandı.
Arslan, şöyle devam etti: "Son yıllarda bakanlıklar odalar üzerine yükler yüklemekteler, TOBB kanalı ile odalarımıza görev verilmektedir ve odalarımız bu görevleri başarı ile yürütmektedir. Tabi bunları yapabilmemiz için belirli kadrolara ihtiyacımız bulunmaktadır biz şu anda 8 kişi ile çalışıyoruz. Yönetim ve meclisimiz gönüllülük esasına göre çalışırken işlerinden güçlerinden feragat edip Kastamonu Özel sektörünü bir adım daha ileri götürebilmek için çalışıyorlar. Kasım ayında Kümelenme çalışmaları için firmalarımızı davet ettik. OSTİM savunma sanayi, inşaat makineleri ve metro alt yapı işleri imalatı alanlarında Kümelenmeleri inceledik. Koordinatörlerini ilimize davet ettik. Bunun en güzel örneği; her yıl yurt dışından ithal ettiğimiz 800 milyon dolarlık işlerimizi kümelenme sayesinde artık Türkiye'de yapıyoruz. Avrupa Birliği Sürecinde AB Projeleri ile hayatımıza giren çeşitli hibe kaynakları ile ufkumuzun açıldığını görüyoruz." - KASTAMONU
Son Dakika › Yerel › Katso Başkanı Selçuk Arslan; - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?