Kıvırcık Koyun" İçin Coğrafi İşaret Başvurusu - Son Dakika
Yerel

Kıvırcık Koyun" İçin Coğrafi İşaret Başvurusu

Kırklareli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Kırklareli Ticaret Borsası ile Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan "kıvırcık koyun" ırkının geliştirilmesi amacıyla Türk Patent Enstitüsü'ne coğrafi işaret başvurusunda bulundu.

09.12.2015 10:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kırklareli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Kırklareli Ticaret Borsası ile Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan "kıvırcık koyun" ırkının geliştirilmesi amacıyla Türk Patent Enstitüsü'ne coğrafi işaret başvurusunda bulundu.

Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bülent Oral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "kıvırcık koyun" ırkının, çetin kış şartlarına karşı dayanıklı olduğunu söyledi.

Bu koyun cinsinin güvence altına alınması için 4 yıl önce başlatılan "Gen Kaynaklarının Korunması" ve "Halk Elinde Islah" projelerinin sürdüğünü belirten Oral, bu açıdan coğrafi işaret çalışmalarını da önemsediklerini vurguladı.

Kıvırcık koyunun anavatanının Kırklareli olduğunu ifade eden Oral, şöyle konuştu:

"Kıvırcık koyun ırkının coğrafi işaret alması için başvurularımızı tamamladık. Coğrafi işaret alabilirsek bölgesel ekonomideki hareketliliği, istihdamı, ihracat ve rekabeti geliştirmiş olacağız. Bu oluşum birinci derecede bölgemizin ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlamak amacı güden birliğimizin öncelikli görevleri arasındadır. İnşallah en kısa zamanda kıvırcık ırkımıza coğrafi işaret alarak tescil ettireceğiz. Bu eti tüketen üretici nerede olursa olsun ürünün Kırklareli'ne ait olduğunu bilecek."

Oral, kıvırcık koyun için alınacak coğrafi işaretin Kırklareli'ne önemli kazanımları olacağını dile getirdi.

Koyunun kente özgü bir marka haline geleceğini aktaran Oral, "Yetiştiricilerimizin hayvanlarını satamama gibi bir derdi olmayacak. Coğrafi işaret sayesinde çok büyük marketler bu eti alabilmek için yarışacak. Bu konuyla ilgili görüşmelerimiz oldu. İstanbul'dan büyük firmalar ile iletişim halindeyiz" diye konuştu.

"Etin lezzeti ve kalitesi artacak"

Kırklareli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Keçeci de, "kıvırcık koyun" ırkının geliştirilmesi için çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Kıvırcık koyunun etinin diğer koyun ırklarına göre, daha lezzetli olduğuna dikkati çeken Keçeci, şunları kaydetti:

"Trakya, hastalıklardan ari bir bölge olduğundan kıvırcık koyunun önemi de büyük. Zaman zaman üreticilere kıvırcık koyun dağıtıyoruz. Kıvırcık koyun besleyen üreticilere maddi destekler de veriliyor. Proje, 2009'da kıvırcık koyun neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmasıyla başladı. Anavatanı Kırklareli olan kaliteli ve lezzetli ete sahip kıvırcık koyun ırkının gelişmesi için çalışıyoruz. Eğer kıvırcık koyun ırkı coğrafi işaret alırsa, etin lezzeti ve kalitesi artacak."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kıvırcık Koyun' İçin Coğrafi İşaret Başvurusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement