Adana İl Sağlık Müdürlüğü, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı, vatandaşları uyardı.
Adana Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, KKKA'nın Türkiye'de ilk 2002 yılında Kelkit Vadisi bölgesi ve çevre illerinde tespit edildiği anımsatıldı.
Özellikle bahar ve yaz aylarında görülen hastalığın kontrolüyle ilgili gereken tedbirlerin alındığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Hastalığın taşıyıcısı keneler olup, yabani hayvanlar, çiftlik hayvanları ve insanlar arasında virüsün taşınmasına ve çoğalmasına aracılık etmektedirler. Ülkemizde hastalıkla ilişkili bulunan kene türü, yaban hayatı ile çok yakından ilişkilidir. Söz konusu kene, kurak ve yarı kurak bozkır iklimini sevmekte olup bodur ormanlık alanlarda yaygın olarak görülmektedir. Özellikle orman ve bozkırın kesişme yerlerinde sık rastlanmaktadır. Yabani veya evcil hayvanlara yapışmak suretiyle beslenen enfekte kenelerin yumurtalarıyla, otlaklar ile hayvanların yaşadığı diğer alanlar da riskli alanlar haline gelebilmektedir. Hastalık, yaban hayatı ile insanların iç içe olduğu bölgelerde kene sayısının artışına bağlı olarak enfekte kenenin insana yapışması ile ortaya çıkmaktadır."
Açıklamada, hastalığın, kontrolsüz temasla insandan insana geçebilmesinin de söz konusu olduğu bildirilerek, "Hastalık, enfekte kenenin insana tutunmasından sonraki on gün içinde ani başlayan ateş, baş ağrısı, kırıklık, halsizlik, kas ağrıları, belirgin iştahsızlık ile başlar, ishal ve kusma da görülebilir. Bazı olgularda vücudun değişik bölgelerinde kanamalar görülür ve hastalık ağır seyredebilir. Hastalığa yakalanıp iyileşenlerde hastalık ömür boyu tekrar görülmemektedir. Hastalığın tedavisinde etkili bir ilaç olmamakla birlikte aşı çalışmaları devam etmektedir" ifadeleri kullanıldı.
Hastalığın kontrolünde, kişisel korunma önlemlerinin alınması ve kene sayısının azaltılmasının önemli olduğu vurgulanarak, şunlar kaydedildi:
"Kişisel korunma tedbirleri olarak, kene riski olan orman, piknik alanı, tarla, bağ ve bahçe gibi alanlarda bulunulduğunda, vücudu tamamen örtecek giysiler giyilmelidir. Kenelerin vücuda girebileceği olası açıklıkların kapatılması önemlidir. Kene yönünden riskli alanlardan eve dönüşte vücut kene yönünden kontrol edilmeli, özellikle diz arkası, kulak arkası, koltuk altı, kasık bölgesi, ense başta olmak üzere tüm vücut kontrol edilmelidir. Kene çıkartılırken çok örselenmeden tek hamlede çıkartılmalı. Vücut üzerindeki keneler öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Yine risk altındaki kişilerin, sık aralıklarla kene yönünden vücut muayenelerini yapmaları önemlidir. Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerlerine sigara basmak, kolonya, gazyağı, ilaç, sabun ve benzeri bir kimyasal madde dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır. Vücuda tutunmuş kene en kısa sürede uzaklaştırılmalıdır. Vücuda tutunmuş kene varsa kene kartı veya latex eldiven veya poşet gibi bir bariyer kullanılarak en kısa sürede çıkarılmalıdır. Çıplak elle temas etmemelidir. Çıkarılamıyorsa en yakın sağlık kuruluşuna gidilerek çıkartılması sağlanmalıdır. Kene vücuttan uzaklaştırıldıktan sonra en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve kişi hastalığın belirtileri yönünden 10 gün gözlenmelidir."
Kene sayısının azaltılmasına yönelik tedbirlerle ilgili ise, "Hayvanlarda kene mücadelesi yapılmalıdır. Hayvan sahipleri, hayvanlarını kene ve diğer dış parazitlere karşı uygun ilaçlarla doğru zaman, doğru doz ve doğru aralıklarla yılda en az dört kez ilaçlamalıdır" uyarısında bulunuldu.
Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekiplerinin çiftlik hayvanlarına yönelik kene mücadelesi için periyodik olarak ilaçlama yaptığı da hatırlatıldı. - Adana
Son Dakika › Yerel › KKKA Hastalığına Karşı Vatandaşlara Uyarı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?