Körfez Belediyesi, ilçenin kültür mirasını koruyup yaşatmak ve geleceğe aktarmak için çalışmalarını sürdürüyor.
Körfez'de tarihi ve kültürel mirasın ortaya çıkarılması, korunması, yaşatılması ve geleceğe taşınması adına kent genelinde restorasyon çalışmaları başlatıldı. Cumhuriyet döneminden Osmanlı eserlerine, Bizans dönemlerine kadar birçok eseri ilk günkü ihtişamına kavuşturacak olan Körfez Belediyesi, kenti tarihiyle ön plana çıkaracak.Tarihi ve kültürel miras yatırımları ile Körfez'i turizmin merkezi haline getirecek olan Körfez Belediyesi bu alanda yapılan restorasyon çalışmalarına devam edecek.
Doğu Roma İmparatorluğu döneminden kalan, 640'lı yıllarda yapıldığı tahmin edilen Hereke Kalesi'nde devam eden çalışmalar da büyük neticeler alınmaya başlandı. Aynı şekilde Körfez'in bir diğer değerlerinden olan Taş Köprü restorasyon çalışması yapan Körfez Belediyesi, orijinal hali günümüze ulaşmış Roma dönemine ait tek köprüsü olan Kutluca Köprüsü'nü gün yüzüne çıkarttı. Körfez İlçe Osmanlı ve Duranlı Köyü sınırlarında bulunan Kutluca Köyü'ndeki Roma dönemine ait olan ve M.S. 1. Yüzyıl'da İmparator Cladius döneminde inşa edilen 7 gözlü 5 kemerli tarihi köprü, ağır tonajlı kamyonların geçmesi sonucunda tahrip olmuş, bazı kilit taşları da düşerek köprü çökme aşamasına gelmişti. Bu nedenle Körfez Belediyesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile köprünün yapılması için restorasyon çalışması başlattı. Belediye Başkanı İsmail Baran'ın titiz çalışmaları sonucu tamamlanma aşamasına gelen Kutluca Köprüsü kısa bir süre sonra turizme tamamen açılacak.
Çalışmalar kapsamında Körfez Belediyesi, tarih boyunca Osmanlı Devleti'nin önemli noktalarından biri olan Hereke'nin tarihini turizme kazandırıyor. 1884 yılında Alman İmparatoru Kaiser Wilhelm'in Osmanlı İmparatorluğunu ziyaret edişi nedeniyle Yıldız Sarayında yaptırılarak bu alana bir günde monte edilmesiyle önemli bir unvana sahip olan köşk belirlenen zamanlarda kapılarını ziyaretçilerine açıyor. Bunun yanı sıra Doğu Roma İmparatorluğu döneminden kalan, 640'lı yıllarda yapıldığı tahmin edilen Hereke Kalesinde devam eden çalışmalarda kalede bulunan iki burç gün yüzüne çıkartıldı.
Hereke Fabrikası, Ohannes ve Bogos Dadyan kardeşler tarafından 1842-1844 yıllarında kuruldu ve 1845 yılında ülkenin ilk özel dokuma fabrikası olarak faaliyete geçti. Faaliyete geçtiği 1845 yılında fabrikanın yönetimi ve mülkiyeti Osmanlı Devleti'ne devredildi. Bu süreçten sonra Türkiye'de 1923 yılında Cumhuriyet kurulmasının ardından lüks halı üretimi savurganlık olarak görüldü ve 1950'li yıllara kadar bu düşünce ile Hereke halısı üretimi ihmal edildi. 1950'li yıllarda usta dokumacıların katkılarıyla Hereke halı dokumacılığı bir sanat kolu olarak tekrar değer kazandı. Tamamı el dokuması olan halılar günümüzde işçiliği ve sanat değeriyle kabul görmektedir. Günümüzde halen TBMM Milli Saraylar'a bağlı olarak müze-fabrika şeklinde halı ve kumaş üretimine devam eden fabrika Körfez Belediyesi tarafından korunarak restore edilecek.
Kutluca Telgrafhanesi Kutlucalı Süleyman ağa'nın evinde bulunduğu telgraf memuru Ali Efendi tarafından telgrafhane olarak kullanıldığı rivayet edilen yapının Milli Mücadele tarihimizde önemli bir yeri bulunmaktadır. 1965 yılında kapatılan telgrafhane Körfez Belediyesi tarafından hayata geçirilecek restorasyon çalışmasıyla yok olmaya yüz tutmuş önemi bir değeri gün yüzüne çıkartacak.
Körfez'in tarihi ve dini değerlerine sahip çıkarak kenti turizmde merkez haline getirmek için önemli çalışmalara imza atan Körfez Belediyesi, Ali Hocalar köyüne ismini verem Ali Hoca Türbesi'nde başlatılan restorasyon çalışmalarını tamamlayarak vatandaşların ziyaretine açtı. Kentin çehresine yeni boyutlar kazandıran Körfez Belediyesi, bu kapsamda TCDD Körfez Tren Garı Restorasyon ve Çevre Düzenleme çalışmaları adına önemli adımlar attı. Restorasyon çalışmaları gerekli izinlerin alınmasının hemen ardından başlayacak. - KOCAELİ
Son Dakika › Yerel › Körfez Tarihine Sahip Çıkıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?