Kulp'ta İpek İplik Fabrikası Açıldı - Son Dakika
Yerel

Kulp'ta İpek İplik Fabrikası Açıldı

Kulp\'ta İpek İplik Fabrikası Açıldı

Diyarbakır'ın Kulp ilçesine bağlı Ağaçlı köyünde ipek böceği fabrikasının açılışı yapıldı.

17.03.2014 10:14

Diyarbakır'ın Kulp ilçesine bağlı Ağaçlı köyünde ipek böceği fabrikasının açılışı yapıldı.

Açılışa Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Kulp İlçe Kaymakamı Mehmet Maraşlı, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Mine Lök Beyaz, Oya Eronat, Süleyman Hamzaoğulları, AK Parti İl Başkanı Aydın Altaç, AK Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Galip Ensarioğlu, AK Parti Kulp Belediye Başkan adayı Abdullah Özgen, Kulp Ziraat Odası Başkanı Kenan Akdeniz ve çok sayıda vatandaş katıldı. Fabrikanın açılışında konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Ağaçlı köyünde 3.5 trilyon harcanarak yapılan ipek böceği fabrikasının Türkiyenin koza ihtiyacının yüzde 50'sini karşılayacağını belirtilerek, Kulp ilçesine bu güne kadar 46 trilyon hibe dağıttıklarını söyledi. Bakan Eker, Kulp'ta 2003 yılında 5 ton olan yaş ipek koza üretim miktarının 50 tona çıktığını ifade etti. Göreve geldiklerinde bir kilogram yaş ipek kozasına 10 lira destek verildiğini hatırlatan Eker, "Biz 20 lira yaptık. 2014 yılı ürünü için yaş kozaya kilogram başına 25 lira düşünmüştük ama 30 lira vereceğiz. İpek kozası üretimini artırıyoruz" dedi.

Özel girişimcilerin Kulp'ta ipekle ilgili tesis kurmalarına destek vereceklerini vurgulayan Bakan Eker, şunları kaydetti:

"Yaş ipek kozası üretim tesisi kurulduğu takdirde 1 milyon 200 liraya kadar olan yatırım tutarının yüzde 50'sini hibe veriyoruz. İpek iplik üretim tesisi kurulursa onlara da bu paranın yarısını hibe veriyoruz. Özel sektör gelip bunu yapsın, yarısını hibe olarak veriyoruz. İpek kozası üretimini artırıyoruz. Türkiye'nin yüzde 40'ı şu anda Kulp'ta üretiyoruz. Şimdi ipek iplik üretim tesisini kurduk. Kulp ipeğin, ipek böcekçiliğinin merkezi, Pasuri ismi Allah'ın izniyle bir dünya markası olacak.

Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç da, 1986-1988 yılında Kulp ilçesinde kaymakam olarak görev yaptığını belirterek tesisin açılışı vesilesiyle yıllar önce Kulp ilçesinde yaşadığı anılarının tazelendiğini söyledi. Vali Kıraç, "Çözüm süreciyle birlikte kırsal kesimleri daha yaşanır hale getirmeye çalışıyoruz. Hükümet desteğiyle birlikte 9,5 trilyon ödeneği il özel idaresinde KÖYDES'E aktararak bu kırsal kesimleri cazibe merkezleri haline getirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Açılışın ardından İpek İplik Üretim Tesisi'ni inceleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve beraberindeki heyet, üretim tesisini gezerek Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Cihan Güreş'ten üretimle ilgili bilgi aldı. - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kulp'ta İpek İplik Fabrikası Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement