Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çorum Valiliği işbirliğiyle hazırlanan "Kültür Yolları Çalıştayı"nın ikincisi Çorum'da gerçekleştirildi.
Çorum Müzesi Konferans Salonu'nda yapılan çalıştayda, kültür rotalarının Avrupa ve Türkiye'deki konumu, kültürel rotalar konusundaki standartlar, sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin uluslararası kültür yollarına entegre olmasının önemli olduğunu vurguladı. Özaslan, bu hedefin gerçekleşmesi için herkese önemli görevler düştüğünü, yerel unsurların bu konuda istekli olmasının temel olacağını kaydetti.
Çorum Valisi Nurullah Çakır da Çorum'un Kültür Yolları Rotası'nda yer almasının sadece Çorum için gerekli olmadığını, bu gerekliliğin tüm dünya kültürü açısından önemli olduğunu söyledi.
Kültürel mirasın geleceğe aktarılması gerektiğini vurgulayan Çakır, "Kültür yolları doğa ve tarihi birleştiren yerlerdir. Türkiye'de sürdürülebilir çevre, tarih ve yerel halk dostu bir turizm biçimi olarak kültürel rotaların ortaya çıkarılması, iyileştirilmesi ve tanıtılması açısından düzenlenen çalıştay, ileride yapılacak çalışmalara temel oluşturacaktır. Çalıştay, yerel ve ulusal tecrübelerin birleşmesi kazanımlarımızı artıracaktır" diye konuştu.
-"Çorum uygarlığını bilmek Anadolu uygarlığını bilmektir"-
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Kültürlerarası Diyalog Komitesi Başkanı Mehmet Kalpaklı ise, Hitit uygarlığının Mısır uygarlığı gibi yeterince tanınmadığını kaydetti.
"Çorum uygarlığını bilmek Anadolu uygarlığını bilmektir" diyen Kalpaklı, şöyle konuştu:
"Tarihi çok eski bir rota olmasına rağmen, kültür yolları turizmle yakın tarihte tanışmıştır. Hitit Yolu Projesi, kültür turizminin gelişmesi açısından önemlidir. Türkiye kültür rotaları kapsamında hak ettiği yere gelecektir. Bunda Çorum'un ve Hititler'in büyük katkısı olacağına inanıyorum. Sürdürülebilir turizmde kültür yolları önemli araçlardandır. Anadolu, doğu ve batının kaynaşması için önemlidir. Hitit yollarının geleceğe taşınması için ulusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği içerisinde olmalıyız. Çorum bölgesi Anadolu insanlarının bilmesi tanıması gereken bir bölge. Biz bu tarihi değerleri korumak ve rehabilite etmekle mükellefiz"
-"Avrupa tarihi Çorum'da başladı"-
Kültür Yolu AB Delegasyonu Temsilcisi Alberto D'alessandro da, "Avrupa tarihinin Çorum'da başladığını" söyledi. Çorum'un sahip olduğu tarihi ve kültürel zenginliğin dünya kültürü açısından büyük önem taşıdığının altını çizen D'alessandro, "Hitit Yolu kültür ve medeniyetin yoludur. Türkiye dünya kültür yolları içerisinde çok önemli bir rotadır. Herkes Türkiye'nin Akdeniz Kültürü'ne nasıl bir köprü olduğunu çok iyi biliyor. Avrupa tarihi de Çorum'da başlamıştır. Türkiye'nin Avrupa kültür yolları bakımından en önemli ülke olacağına inanıyorum" diye konuştu.
Çalıştay, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.
- ÇORUM
Son Dakika › Yerel › 'Kültür Yolları Çalıştayı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?