Kurban İbadeti - Son Dakika
Yerel

Kurban İbadeti

Kurban İbadeti

Bitlis'in Ahlat İlçe Müftüsü Zahit Demirel, Kurban Bayramı'na sayılı günler kala kurban ibadeti hakkında açıklamalarda bulundu.

08.10.2013 15:42

Bitlis'in Ahlat İlçe Müftüsü Zahit Demirel, Kurban Bayramı'na sayılı günler kala kurban ibadeti hakkında açıklamalarda bulundu.

Müftü Demirel, kurbanın şartlarını da anlatarak, kurban hakkında genel değerlendirme yaptı. Demirel; "Kurban, dini bir terim olarak ibadet maksadıyla belirli şartları taşıyan hayvanı usulünce boğazlamak ya da bu şekilde boğazlanan hayvan demektir. Hicretin ikinci yılında meşru kılınan kurban, meşruluğu Kur'an-ı Kerim'de Kevser suresinde 'Rabbin için namaz kıl ve kurban kes' ayeti, kurban ibadetinin meşruluğuna delildir. Hanefi mezhebine göre kurban kesmek vaciptir. Diğer üç mezhebe göre ise sünnet-i müekkededir. Dolayısıyla kurban, Hz. Peygamberin (S.A.S) terk etmediği bir ibadettir. Yüce dinimiz İslam'a göre ibadetlerden amaç insanı sıkıntılarla ezmek değildir. Her bir ibadet birçok hikmeti ve yararından dolayı meşru kılınmıştı. Farz olsun, vacip olsun, sünnet olsun fark etmez hepsinde de amaç insanları ıslah etmek ve günahlardan temizlemektir. Kurban ibadetindeki hikmet de aynıdır. Kurban ibadetini ister vacip kabul edelim ister sünnet olarak kabul edelim, insanı Allah'a yaklaştıran bir ibadettir. Bu itibarla yılda bir defa yerine getirilmesi istenilen kurban her Müslüman'ın ciddiye alması gereken bir ibadettir. Zira tarih boyunca hemen bütün dinlerde yerine getirilişi ve amacı farklı olmakla birlikte kurban ibadeti mevcut olmuştur. Kurbanın vacip veya sünnet olmasının şartları ise şu şekildedir. Müslüman olmak, yolcu olmamak, nisab miktarı mala sahip olmak ve hür olması gerekir. Maddi sıkıntılara girerek veya borçlanarak kurban kesmek uygun olmaz. Zira kurban ibadetinin bir hikmeti de et bulamayan ihtiyaç sahiplerine kurban etiyle yardım etmektir. Onun için kurban etine muhtaç olan birisi kurban kesmekle mükellef değildir" dedi.

KURBAN KESİM VAKTİ

Ahlat İlçe Müftüsü Zahit Demirel, kurban kesim vaktini de anlatarak şu ifadelere yer verdi:

"Kesilen hayvanın kurban olarak değerlendirilebilmesi için belirlenen vakitlerde kesilmesi gerekir. Kurban kesmek için belirlenen vakit hanefi mezhebine göre bayramın birinci günü bayram namazıyla başlar, bayramın üçüncü günü güneşin batımından öncesine kadar devam eder. Şafii mezhebine göre ise, kurban kesme vakti dördüncü günün akşamına kadar devam eder" dedi. - BİTLİS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kurban İbadeti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement