Kuşadası'nın Tüllüşah'ı Açtı - Son Dakika
Yerel

Kuşadası'nın Tüllüşah'ı Açtı

Kuşadası\'nın Tüllüşah\'ı Açtı

Anavatı Kuşadası olan Tüllüşahlar çicek açmaya başladı.

15.06.2014 22:07

Anavatı Kuşadası olan Tüllüşahlar çicek açmaya başladı. Tüllüşah olarak bilinen Rhaponticoides mykalea ilk defa Kuşadası'ndan toplanarak bilim dünyasına tanıtılmış ve adını arkasındaki Samson Dağları'nın antik ismi olan Mykale'den almıştı.

Kuşadası Belediyesi, Pamukkale Üniversitesi ve Kuşadası EKODOSD işbirliğiyle yaklaşık 1,5 yıldır yürütülen Kuşadası bitkileri envanter çalışması kapsamında yapılan araştırmalarda yetiştiği alanlar tespit edilmişti. Yapılan çalışmaları anlatan Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, " Yapılaşma ve tarım baskısının olmadığı bazı doğal habitatlarda kendilerini koruduğu ortaya çıkıyor. Son 30 yılda meydana gelen yoğun yapılaşmalar ve açılan tarım arazileriyle birlikte, endemik olan bu bitkinin oldukça azaldığı görülmüştü. Kuşadası'nda yetiştiği alanlarından bir tanesi buğday ekilen bir tarlaydı. Geçtiğimiz yıl, yetiştiği buğday tarlasının içindeki böğürtlenlerle dolu dikenlik bir alanın yakıldığını tespit ederek, sahibini bulmaya çalışmıştık. Yakıldıktan bir süre sonra tesadüf sonucu yoldan geçerken Tüllüşah'ın bulunduğu alanın dozerle temizlendiğini görünce müdahale etmiştik. Arazi sahibiyle konuşarak bu bitkinin dünyada sadece burada olduğunu mutlaka korunması gerektiğini söyleyerek ikna etmiş ve etrafını çevirmiştik. Tüllüşahın yetiştiği alanın olduğu gibi kalmasını duyarlılık gösteren arazi sahibi geri kalan bölümlerinde çalışmasına devam ederek buğday ekmeye devam etmektedir" dedi.

Alandaki tüllüşahların açmaya başladığını kaydeden Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, " Alandaki tüllüşahlar açmaya başladı. Geçtiğimiz yıl yok olmaktan kurtulan 5 adet Tüllüşah 3 metreye yaklaşan, ince uzun boyuyla uzak noktalardan bile hemen dikkat çekmektedir. Sarı saçlarını rüzgarda savuran genç kızlara benzetilen Tüllüşah, muhteşem güzelliğini sergilerken, hoş kokusuyla da tüm böcekleri kendisine çektiği görülmektedir. Ancak, 200'e yakın Tüllüşahın bulunduğu farklı bir alan yok olma tehlikesi altında bulunmaktadır. Özellikle türün en yoğun olduğu bölgede büyükbaş hayvanların otlatılması nedeniyle, bu endemik bitkinin ezilerek ve otlatmada tahrip olduğu tespit edilmiştir. Anavatanı Kuşadası olan bu önemli endemik bitki, "Vahim durumda" (CR) kategorisinde, yani çok yakın gelecekte yok olma riski altında bulunmaktadır. Tüllüşah, Dünyada sadece bu bölgede yetişen endemik bir tür olması nedeniyle, Kuşadası tanıtımlarında da kullanılabilecek değerli bir bitki olup, botanik turizmi yapanlara cazip gelecek önemli bir türdür. Çok az kalması ve yaşam alanlarına olan tehditler nedeniyle, bu önemli bitkinin tanıtılması ve korunması gerekiyor. Kuşadası Belediyesi, Pamukkale Üniversitesi ve EKODOSD işbirliğiyle yürütülen envanter çalışması sonunda toplanan tohumlar çimlendirilerek, tekrar doğal ortamlarına aktarılma çalışmaları başlatılmıştır" diye konuştu. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kuşadası'nın Tüllüşah'ı Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement