Mazlumder, Askeri Yargının Kaldırılmasını İstedi - Son Dakika
Yerel

Mazlumder, Askeri Yargının Kaldırılmasını İstedi

Mazlumder, Askeri Yargının Kaldırılmasını İstedi

MAZLUMDER Sakarya Şubesi Başkanı Av. Nurullah Fatih Şentürk, yargı birliğinin sağlanması, yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığının tesis edilmesi ve hukukun üstünlüğü ilkesine uygun bir yargı yapılanmasının gerçekleşmesi amacıyla İnsan Hakları Derneği (İHD) ile MAZLUMDER’in ortak bir kampanya başlattığını açıkladı.

20.02.2014 14:41

MAZLUMDER Sakarya Şubesi Başkanı Av. Nurullah Fatih Şentürk, yargı birliğinin sağlanması, yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığının tesis edilmesi ve hukukun üstünlüğü ilkesine uygun bir yargı yapılanmasının gerçekleşmesi amacıyla İnsan Hakları Derneği (İHD) ile MAZLUMDER'in ortak bir kampanya başlattığını açıkladı.

Kampanyayla ilgili bir basın açıklamasında bulunan Şentürk, "Türkiye yargı sistemi yargı birliğinden uzak olup, çok başlı ve karmaşıktır. Emir komuta zincirindeki askeri yargı, özel yetkili mahkemeleri ile ve iş yükü altında çalışamaz hale gelen adli yargı, halkı ile arasına duvarlar ören idari yargı olarak farklı alanlara bölünmüş olan yargının aynı zamanda tarafsızlığı ve bağımsızlığı ile ilgili ciddi sorun bulunmaktadır. Hali hazırda Türkiye'de bir bütün olarak toplumun yargı organlarına olan güveni giderek azalmakta, kişilerde adalete olan inanç giderek zayıflamaktadır. Sorunun önemli ve tartışılmayan bir boyunda ise askeri mahkemeler bulunmaktadır. MAZLUMDER olarak genelde yargı sorununa dikkat çekerken, askeri yargı düzeninin kaldırılmasını ise öncelikli bir amaç kabul ediyoruz" dedi.

Şentürk, "Bir darbe anayasası olan 1961 Anayasası ile ihdas edilen ve yine bir askeri darbe ürünü olan 1982 Anayasası ile güçlendirilen Türkiye askeri yargısının, Türkiye yargı teşkilatı içerisinde meşruiyetinin bugüne kadar sorgulanmamış olması hukuk sistemimiz açısından utanç vericidir. Darbelerin sonuçlarını ve etkilerinin büyük ölçüde yürürlükteki darbe anayasası sayesinde sürmekte olduğu gerçeği hatırlanarak, somut çözüm önerisi bağlamında askeri yargıyı da içine alan kapsamlı bir yargı reformu ve sivil bir anayasanın gerekli olduğu bir kez daha görülmektedir" dedi.

Askeri yargı kararlarında ciddi hak ihlallerinin olduğuna, kışlalardaki şüpheli ölüm vakaları ile vicdani ret konusunda askeri yargının adaleti tesis etmekten uzak olduğunu dile getiren Şentürk, "Yeni hak ihlallerinin yaşanmaması için bağımsızlığı ve tarafsızlığı şüpheli askeri yargılamaların sonlandırılması gerekir" diye konuştu.

MAZLUMDER ve İHD olarak yürütülecek kampanyanın talepleri ise açıklamada şu şekilde sıralandı: "Askeri mahkemeler ve bu mahkemelerin temyiz mahkemeleri ve askeri yüksek idare mahkemesi kapatılmalı ve bir an önce yargı birliği sağlanmalıdır. Vicdani ret hakkı tanınmalı ve gerekli yasal değişiklikler yapılmalıdır. Bu hususta yapılacak Anayasa değişikliği gerçekleştirilinceye kadar askeri kışlalarda meydana gelen her türlü yaşam hakkı ihlali ve vücut bütünlüğüne yönelik ihlallerin soruşturma ve kovuşturması sivil savcılıklar ve mahkemelerde görülmelidir. Ceza kanunu tek bir ceza kanunu olarak düzenlenmeli, ayrıca askeri ceza kanunu şeklinde başka bir ceza normu olmamalıdır. Askeri mahkemeler sadece disiplin mahkemesi olarak yeniden düzenlenmeli ve sadece askeri disiplin suçlarını kovuşturmalıdır. Bugüne kadar askeri kışlalarda meydana gelen yaşam hakkı ihlalleri ile vücut bütünlüğüne yönelik ihlallerle ilgili soruşturma ve kovuşturma dosyalarının tamamı sivil savcılıklara ve mahkemelere devredilerek yeniden soruşturma ve kovuşturma yapılması sağlanmalıdır. Askeri kışlalarda meydana gelen yaşam hakkı ihlalleri ile ilgili olarak yaşamını yitiren askerlerin ailelerinin talepleri kabul edilmeli, maddi ve manevi tazminat talepleri ile şehit, dul ve yetim aylıkları hakkında gerekli düzenlemeleri yapmalıdır." - SAKARYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Mazlumder, Askeri Yargının Kaldırılmasını İstedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement