Memorial Kayseri Hastanesi'nin düzenlediği seminerde öğretmenlere çocukluk çağı obezitesi anlatıldı. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Samet Özer, çağın önemli hastalıkları arasında yer alan obeziteyle ilgili bilgi verdi.
Seminerde konuşan Uz. Dr. Samet Özer, çocukluk çağı obezitesinin tüm dünyada 21. yüzyılda giderek artan en önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyledi. Uz. Dr. Samet Özer, obezitenin çocukluk çağında (ilk 1 yaşta) ve hayatın 5-6'ncı yılı ile ergenlik döneminde belirgin bir artış gösterdiğini belirterek, "Obez çocukların 1/3'ünün ve obez ergenlerin yaklaşık yüzde 80'inin erişkin dönemde obez oldukları görülmüştür. Çocukluk çağında görülme sıklığı son 40 yılda yüzde 300 artmıştır. Türkiye'de çocukluk çağında obezite prevelansı Amerika ve pek çok Avrupa ülkesindekine benzer şekilde yüzde 3,7 ile yüzde 15,4 olarak pek çok çalışmada bulunmuştur" diye konuştu.
Kayseri'de görülme sıklığı yüzde 12
Kayseri'de yaşayan çocukların obez ve overweight olma sıklığının yüzde 12 civarında olduğunu vurgulayan Uz. Dr. Samet Özer, "Obezite genetik ve genetik olmayan pek çok faktörün etkisiyle ortaya çıkan klinik bir durumdur. Çocukluk çağı obezitesinin ortaya çıkmasında en önemli etki karbonhidratlardan yüksek oranda olan enerji yoğunluğu fazla ama protein, vitamin, mineraller ve sağlıklı mikronütrienlerden fakir gıdaların tüketimidir. Tok tutan, yavaş sindirilen ve barsak hareketlerini kolaylaştıran lifli gıdaların (baklagiller, sebze, meyve) az tüketilmesi, bol şekerli ve yağlı yiyecekleri (cips, patates kızartması, gofret, çikolata, şekerleme) aşırı tüketme, fast-food tarzındaki hazır gıdalarla beslenmenin artması (pizza, hamburger, ekmek arası) çocuklarda obeziteye neden olmaktadır" dedi. Seminer sonunda ODTÜ Koleji Müdürü Kemal Nakipoğlu, Uz. Dr. Samet Özer'e teşekkür belgesi verdi. - KAYSERİ
Son Dakika › Yerel › Memorial Kayseri Hastanesi, Öğretmenlere Obezite'yi Anlattı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?