Menevşe: "Avrupa Birliği Üyeliği Adana Ekonomisini Uçurur" - Son Dakika
Yerel

Menevşe: "Avrupa Birliği Üyeliği Adana Ekonomisini Uçurur"

Menevşe: "Avrupa Birliği Üyeliği Adana Ekonomisini Uçurur"

Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, Avrupa Birliği’ne tam üyeliğin Türk ve Adana ekonomisi için de son derece önemli olduğuna işaret ederek, “İhracat ve ticaret verilerimize bakıldığında ilimizin ve ülkemizin en önemli ticaret partnerinin yüzde 37-40 aralığında AB olduğu görülmektedir.

24.05.2016 13:05

Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, Avrupa Birliği'ne tam üyeliğin Türk ve Adana ekonomisi için de son derece önemli olduğuna işaret ederek, "İhracat ve ticaret verilerimize bakıldığında ilimizin ve ülkemizin en önemli ticaret partnerinin yüzde 37-40 aralığında AB olduğu görülmektedir. Gümrük Birliği ile sağlanan malların serbest dolaşımının vize serbestisi ile hizmetlerin de serbest dolaşımıyla desteklenmesi halinde ekonomik ilişkimizin ve hacmimizin bir kat daha artacağına inanıyorum" dedi.

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) ile ATO'nun işbirliğiyle düzenlenen, "Türkiye - AB İlişkilerinde Ufuk Turu Yeni Boyutlar, Yeni Hedefler" konulu seminer ATO Meclis Salonu'nda gerçekleşti. İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas, İKV Uzman Yardımcısı Ahmet Ceran, IKV Kıdemli Uzmanı Selen Akses ve IKV Proje Müdürü Çisel İleri'nin konuşmacı olarak katıldığı toplantının açılışında konuşan ATO Başkanı Atila Menevşe, ülkemizin Avrupa Birliği'ne katılım sürecinin oldukça uzun bir geçmişe dayandığını, son yıllarda kritik boyut kazanan sürecin toplumun her kesiminin ilgi odağı haline geldiğini söyledi.

ATO Başkanı Menevşe konuşmasında şu görüşlere yer verdi:

"Suriyeli sığınmacılar başta olmak üzere mülteci sorunu, bu sorun ekseninde imzalan geri kabul anlaşması, Transatlantik Serbest Ticaret Anlaşması ve Türkiye'nin bu anlaşma çerçevesindeki durumu gibi gerek sosyal gerekse ekonomik boyutta ülkemizi doğrudan etkileyen birçok konu AB-Türkiye müzakere sürecinde gündeme gelmiştir. Bu bağlamda iş dünyası olarak süreç daha fazla ilgi alanımıza girmiştir. Odamız Avrupa Birliği konusunda son derece ciddi çalışmalar yapan Türkiye'nin lider kurumlarından biridir. 1998 yılından bu yana Odamız AB konusunda görevli özel bir departmanla süreci takip etmekte yıllık programlarla iş dünyası ve Adana kamuoyunun süreç hakkında bilgilerini güncel tutmaktadır. Ülkemizin Avrupa Birliği'ne entegrasyonu ve müzakere sürecine katkıda bulunmak elbette başta kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin en önemli görevlerinden biridir. Bu kapsamda odamız yakın geçmişten bu yana edindiği görev ve sorumluluk bilinciyle çalışmalarını sürdürmektedir."

İhracat ve ticaret verilerimize bakıldığında Adana'nın yanı sıra Türkiye'nin de en önemli ticaret partnerinin yüzde 37-40 aralığındaki oranla AB olduğuna da değinen Menevşe, "Gümrük Birliği ile sağlanan malların serbest dolaşımının vize serbestisi ile hizmetlerin de serbest dolaşımıyla desteklenmesi halinde ekonomik ilişkimizin ve hacmimizin bir kat daha artacağı şüphesizdir. Özellikle Adana gibi hizmet sektöründe hızlı büyüyen ve gelişen kentlerimiz için bu daha da anlamlı bir artış olacaktır. Dünyanın üç büyük ekonomik blogundan biri ile entegrasyonun boyutları ve etkileri elbette çok kapsamlı ve geniş tartışma konusu olacaktır. Ancak üzerinde tereddüt etmediğimiz tek nokta bu entegrasyonun ülkemize katkı sağlayacağıdır. Bu bakımdan biz AB Türkiye tam üyelik sürecinin hızla tamamlanmasını ve ülkemizin tam üyelik sürecini destekliyoruz. İktisadi Kalkınma Vakfı da bu sürece en yoğun katkıyı sağlayan ülkemiz genelinde AB konusunda en yetkin ve istikrarlı kurum niteliğindedir. Bugün İKV katkılarıyla sürece ilişkin bilgilerimizi tazeleme ve sürecin gelişimi hakkında fikir sahibi olma fırsatını yakalayacağımıza inanıyorum" diye konuştu.

ATO üyelerinin yoğun ilgi gösterdiği seminerde, İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas, "Türkiye - AB ilişkilerinde dönüm noktaları, sorunlar ve beklentiler", İKV Uzman Yardımcısı Ahmet Ceran, "Türkiye - AB Vize Liberalizasyon Yol Haritası ve Geri Kabul Anlaşması", İKV Kıdemli Uzmanı Selen Akses, "Gümrük Birliği'nin Güncellenmesi Süreci ve İş Dünyasına Etkileri", İKV Proje Müdürü Çisel İleri ise "AB Fon ve Programları" konulu sunumlarını gerçekleştirdiler. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Menevşe: 'Avrupa Birliği Üyeliği Adana Ekonomisini Uçurur' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement