Milli Mücadele Efeleri, Hat Sanatıyla Tablolara Taşındı - Son Dakika
Yerel

Milli Mücadele Efeleri, Hat Sanatıyla Tablolara Taşındı

Milli Mücadele Efeleri, Hat Sanatıyla Tablolara Taşındı

Milli Mücadele'de görev alan efeleri hat sanatı figürleriyle tablolara taşıyan "Kurtuluş Savaşı'nda Görev Almış Küçük Menderes Havzası Zeybekleri" başlıklı figüratif hat sanatı sergisi, Ödemiş Yıldız Kent Arşivi Müzesi'nde (ÖYKAM) açıldı.

24.11.2012 09:32

Milli Mücadele'de görev alan efeleri hat sanatı figürleriyle tablolara taşıyan "Kurtuluş Savaşı'nda Görev Almış Küçük Menderes Havzası Zeybekleri" başlıklı figüratif hat sanatı sergisi, Ödemiş Yıldız Kent Arşivi Müzesi'nde (ÖYKAM) açıldı.

Sergi açılışına Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, Kiraz Belediye Başkanı İsmet Korkmaz, ÖYKAM Müdürü Prof. Dr. Engin Berber, hat sanatı figürleriyle efeleri anlatan hat sanatçısı ve eğitimci Mehmet Kamer, daire amirleri ve kalabalık bir davetli topluluğu katıldı. Açılış öncesi zeybekler yöreye ait bir halk oyunu gösterisi sergiledi.

Yörenin simgesi olan zeybeklerin hat sanatı ile işlenmesinin heyecan verici olduğunu kaydeden Belediye Başkanı Bekir Keskin, ÖYKAM'ın bu tarz sergilerle her geçen gün geliştiğini belirtti. Keskin şunları söyledi: "ÖYKAM'ı Ödemiş'e kazandırdık. Farklı sanat dallarında Ödemiş'in tanıtımını yapmaya çalışıyoruz. Hat sanatı ile figüratif zeybekler çalışması anlamlı çalışma. Biz güzel bir müze kurduk ve Ödemişlilerin sahip çıkmasını bekliyoruz. Farklı sergilerle buluşturuyoruz. Hat sanatı sergisi ile zeybeklerin yorumlandığı eserleri biraz sonra hep beraber gezeceğiz. Burada bir medeniyetin dilini, sanatını, kültürünü görme imkanı bulacağız. Bu kültür ve sanatla bizi buluşturan öğretmen sanatçı Mehmet Kamer'e teşekkür ediyorum. Çalışmalarının devamını diliyorum. Sergimiz, ÖYKAM Yunan Ordusu Anadolu'da sergisi Bergama ve Balıkesir'den sonra Burhaniye'de de açılacak. Umarım bu zeybekler figüratif hat sanatı sergisinin de Yunan Ordusu Anadolu sergisi ile birlikte sergileneceğini umuyorum. Bu sergiyi de ileri de Kütahya, Ankara, Uşak sergilerinde değerlendirmeyi düşünüyoruz. Bu Ödemiş'in tanıtımına da katkı sağlayacaktır."

Tabloları hazırlayan Ödemiş Geleneksel Sanatlar Derneği Başkanı Mehmet Kamer de, "Şahsi olarak sergilerim dışında ilk kez kurumsal bir sergi açılışı yaptım. Burada belediyemiz ve ÖYKAM ile birlikte bu çalışmayı yapmak beni de mutlu etti. Hat sanatı ile İlkkurşunu atan zeybeklerimizi sanatımda işledim. Ortaya bu sergi çıktı Zeybekler bizim kültürümüz. Türkiye'de ilk kez böyle bir sergi açılmış bulunuyor. Herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Kamer, "Figüratif zeybekler hat sanatı çalışması 3 yıllık bir çalışmanın ürünü. 2009 yılında başlayan çalışmalarımız önce 24 sonra 30 zeybek çalışması ile daha önce Birgi beldemizde Çakırağa Konağı'nda zeybekler figüratif hat sergisini 6 adet çalışma ile 30'a çıkardım. Ödemiş zeybek kültürünün tanıtılmasında bu serginin katkı sağlayacağını düşünüyorum. Ödemiş dışarıdan bakıldığında zeybek kültürünün ön plana çıktığını görüyoruz. Ben bu çalışma ile mesaj vermek istedim. Bu maksatla Kurtuluş savaşında görev almış Küçük Menderes havzasındaki zeybeklerimizi figüratif hat sanatı ile ortaya koydum. Belediye Başkanımız Sayın Bekir Keskin imkan verirse, Zeybek kültürü için sanatımı farklı alanlardaki eserlerle vermeyi arzuluyorum" dedi.

ÖYKAM Müdürü Prof. Dr. Engin Berber de, şöyle konuştu: "ÖYKAM'a Ödemişlilerin sahip çıkmasını istiyorum. ÖYKAM Ege bölgesinde ziyaretçisi en fazla olan müzesiyle Ödemiş kültürünün yansıtılmasında önemli bir merkez konumunda. Bu müzenin yaşatılması gerekir. Müzemiz, hazırladığımız tematik sergilerle Ödemiş'i tanıtmaya devam ediyor. Mehmet Kamer hocamızın hazırladığı Küçük Menderes efeleri figüratif hat sanatı sergisi ÖYKAM'da açılan İkinci tematik sergi oluyor. ÖYKAM farklı çalışmalara imza atmaya devam edecektir. Mehmet Kamer'in bu özgün çalışması sanat anlamında ses getireceğine inanıyorum."

Kamer, daha sonra Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün hat sanatı figürleriyle hazırlanmış bir tablosunu Başkan Keskin'e hediye etti. ÖYKAM Müdürü Prof. Dr. Berber de, ikinci kez bir tematik sergiye ev sahipliği yaptıklarını hatırlatarak, bunun heyecan ve mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Berber, sergiyi gezmek üzere tüm Ödemiş halkını ÖYKAM'a beklediklerini ifade etti.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri hep birlikte serginin açılış kurdelesini kesti. Biri Mustafa Kemal Atatürk'e (Sarı Zeybek) ait, toplam 30 adet tablonun yer aldığı sergi 4 Ocak 2013 tarihine kadar açık kalacak. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Milli Mücadele Efeleri, Hat Sanatıyla Tablolara Taşındı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement