Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy Ardahan'da Anıldı - Son Dakika
Yerel

Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy Ardahan'da Anıldı

Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy Ardahan\'da Anıldı

Milli şairimiz Mehmed Akif Ersoy, vefatının 92.yıldönümünde Ardahan Halk Eğitim Merkezi'nde anıldı.

12.03.2013 15:09

Milli şairimiz Mehmed Akif Ersoy, vefatının 92. yıldönümünde Ardahan Halk Eğitim Merkezi'nde anıldı.

Kız Teknik ve Meslek Lisesi ile TOKİ Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu Müdürlüğü tarafından düzenlenen "12 Mart İstiklal Marşının kabulü ve Mehmet Akif Ersoy" adlı anma programına Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, Belediye Başkanı Faruk Köksoy, 25.inci Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Yüksel Durak, İl Emniyet Müdürü Oktay Bulduk, İl Jandarma Komutanı Albay Şefaattin Setren, İl Milli Eğitim Müdürü T. Fikret Eteker, okul müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Programda konuşan Türkçe öğretmeni Serpil Güler, Milletlerin hayatında geleceklerine yön veren önemli olaylar ve abidevi kişilikler vardır. Genç nesillerin iyi yetişmesi, geleceğe güvenle bakabilmesi ve milli şuuru ayakta tutabilmesi için bunları unutmaması ve hep yaşatması gerekir diyerek, "Ne mutlu bizlere ki İstiklal Marş'ımızın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından "milli marş" olarak kabul edilişinin 92. yıldönümünü kutlamak ve bağımsızlığımızın simgesi olan "İstiklal Marş'ımızın şairi, Cumhuriyet dönemi fikir ve sanat öncülerinden Mehmet Akif Ersoy gibi bir istiklal şairini, temiz bir ruhu yad etmek ve onun ideallerini, davasını, aşkını paylaşmak için buradayız. Mehmet Akif; edebiyatçı, şair, eğitimci, gazeteci, veteriner-hekim olma özellikleri ile çok, bir de milletvekilliğini eklemiş, böylece toplumsal verimliliğini ve topluma katkılarını üst düzeye çıkarmış, etkileri kendi çağını aşarak günümüze ulaşmış bir Türk aydınıdır. Mehmet Akif milli şairdir, vaizdir, hatiptir, yazardır ve bunların ötesinde milli mücadeleye ruhunu katmış bir ruhun sahibidir. O, milli mücadelenin başlangıcında halkı düşmana karşı en etkin şekilde vaazlarıyla uyandırmaya ve daima teyakkuz halinde olmaya çağırmıştır. Milli mücadele yıllarında Balıkesir'de Zağanos Paşa Camii'nde 6 şubat 1920 tarihinde verdiği vaazda Al-i İmran Suresi, 100-104. ayetlerinin anlamını vererek konuşmasına başlar. "Hepiniz Allahın ipine sımsıkı sarılınız sakın aranıza ayrılık gayrılık girmesine meydan bırakmayınız" demektedir. Akif konuşmanın devamında "hayat herkesin hakkıdır, evet, Allahın bütün yaratıkları yaşama hakkına sahiptirler fakat haklı olmak başka var olan hakkı savunmak yine başkadır, der. Biz güçlü olabilmek için birleşmeli ve öyle mücadele etmeliyiz. Ona göre; memleketi kurtarmak için ve namert taarruza karşı çıkabilmek için kadın erkek, çoluk çocuk, genç ihtiyar herkes topyekün mücadele etmelidir. Bu her ferdin görevidir der ve milli mücadele ruhunu canlı tutmaya çalışarak halka cesaret verir. Akif sıradan bir şair değil; bir milleti yok oluştan kurtaran cesaretin, iman gücünün,

vatan sevgisinin destanını yazan bir kahramandır. Akif bedenen ve ruhen katıldığı milli mücadelede, halkın mücadele ruhunu canlı tutarak ümidini yitirmesini engellemiş ve tembellik ve miskinlikten kurtularak vatan toprağını savunmasını sağlamıştır. Esasen M.Akif, vatan sevgisini ve bu topraklar için şehit olanlara verdiği değeri 'Çanakkale Şehitleri' adlı manzumesinde en güzel şekilde ifade etmiştir.

Güler,

Büyük şair Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan İstiklal Marşı dadünyadaki en haklı, en kutsal savaşlardan birini, sömürgeciliğe karşı verilmiş ilk kurtuluş savaşını, ulusal haykırışı, direnişi, heyecanı anlatan eşsiz bir yapıttır. Mehmet Akif, güçlü anlatımıyla seçkin bir eser oluşturmuş, özlü dizeleriyle ulusumuzun, ülkesine yönelen tehditlere kararlılıkla direneceğini; bağımsızlığını koşullar ne olursa olsun koruyacağını dünyaya duyurmuştur." dedi.

Sergilenen İstiklal Marşı Oratoryosu'nun ardından Mehmet Akif Ersoy'un hayatıyla ilgili sunu ve öğrencilerden oluşan koro izlendi. - ARDAHAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy Ardahan'da Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement